SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eğer Gemi Batarsa.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:06:57
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, “Gemi batarsa içindeki herkes batar. Bu nedenle birlik ve beraberliğimizi arttırmalıyız” dedi.

ESKKK mali genel kurulu Esnaf Sarayı’nda yapıldı. Divan başkanlığını Elazığ ESKKK Başkanı Fikret Çelik’in yaptığı Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Mali Genel Kurulu’na; Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, Halk Bankası Müdürü Tuncay Baştaş, esnaf odaları başkanları ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi üyeleri katıldı.

Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan ESKKK Başkanı Ali Evren, 17 Aralık operasyonu sonrasında piyasalarda durgunluk olduğunu, bundan en fazla esnafların etkilendiğini belirterek, “Gemi batarsa içindeki herkes batar. Bu nedenle birlik ve beraberliğimizi arttırmalıyız” şeklinde konuştu.

Evren, verilen kredi miktarları konusunda da bilgi aktarıp, “2013 yılında kooperatifimizin çalışmalarında iyi bir çalışma yılı olarak geçtiğini söylemekte yarar görüyorum. Çünkü esnaf ve sanatkarlarımız aldığı kredileri ödemelerinde yüzde 1 ile yüzde 2 arasında sıkıntılar yaşanmıştır. 2013 yılı sonu itibari ile 22 milyon TL ye yakın kredi verilmiştir. Kooperatif takip oranlarımız yüzde 22 ve 23’leri geçmemiştir. Buda bizler için güzel bir çalışma yılı olarak görülmüştür.

Esnaf ve sanatkarlarımız aldığı krediler ile artık teknoloji makineleri ile işyerlerine hammaddelerini alarak imalatlara yönelmişlerdir. Buda Malatya esnafının artık her konuda çalışmalarına önem vererek dışarıdan gelen firmalar ile rekabet ettikleri görülmeye başlanmıştır. Buda bizleri sevindirmektedir. Çünkü imalatın olmadığı bir ilde esnaf büyümesi ve gelişmesi mümkün değildir. İmalata yönelen tüm esnaflarımıza her zaman her konuda destek olmaya bundan sonrada devam edeceğiz.

Kredi kullanımında Bazı kooperatif ortaklarımızın bankalarda bazılarının da maliyeden veya buna benzer konularda sorunları olduğundan kooperatifimizden kredi alamadıkları görülmüştür. Bunlar için yaptığımız her yöndeki çalışmalar neticesinde bazı esnaflarımıza kredileri tekrar verilmiştir.

Buradan tekrar bankalara çağrımız 5-10 bin TL’si protestosu olan esnaflarımızın kooperatifimizden kullanacağı 100 bin TL kredisine engel çıkartacaksınız. Diğer tarafta 1-2 milyon borcu olan iş adamlarına 500 bin TL kredi kullanımını her zaman önlerini açık tutacaksınız. Burada ikili oynanmakta olduğu görülüyor. Bankaların artık bu konuları aşmasını ve düzeltmesini bekliyoruz.

Değerli arkadaşlar 1 Temmuz 2012 tarihinde çıkarılan Türk Ticaret Kanuni ile kooperatif kredilerdeki kefaletlerdeki eş rızasının aranması esnaflarımızın birçoğunu mağdur ettiğinden kredilerini kullanamamışlardır. Çünkü esnaflarımız bir kefili bile zor bulmakta iken birde eşlerinin kooperatife gelerek imza atması birçok esnafımızı üzmüş ve mağdur etmiştir” ifadelerini kullandı.

“2013 yılındaki esnaf ve sanatkarlarımızın inşaat sektörünün iyi bir çalışma yılı olmasından dolayı bine yakın konutun Malatya’da yapılması burada 300 kaleme yakın meslektaşlarımızın iç içe yapılan çalışmalar bizleri memnun etmiştir. Kerestesinden çiviye, mobilyasından tutun giyimine kadar 2013 yılında esnafımız için piyasalarda olumlu gelişmeler yaşanmıştır” diyen Evren, konuşmasını şöyle tamamladı:

“2014 yılının ilk üç ayında piyasaların durgun gittiğini bizlerde biliyoruz Esnaf ve sanatkarlarımız hiç tedirgin olmasın Bizler bu ülkede birçok krizler ve durgunluklar gördük ve yaşadık. Faizlerin geceliğini yüzde binlerde gördük onları da aşa aşa buralara geldik inşallah bunu da el birliği ile 30 Mart’tan sonra aşacağımıza inanıyorum.

Yalnız esnaflarımızı üzecek bir kanun daha çıktı. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu 1 kişiden 50 kişiye aynı kanun kapsamında faydalanmaktadır. Ben diyorum ki 10 kişinin üstünde işçi çalıştıranlar bu kanun kapsamına girsin bu kanunun yanlış olduğu için bizlerde takipçisi olacağız.

Bir de emekli olduktan sonra işyeri faaliyetini devam ettiren esnaflarımızın 1999 yılında çıkan bir kanunla emekli aylığınızdan yüzde 15’lik sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Esnafımız yanında 1 ve 2 kişi yanında çalıştırıyorsa bunlara sanatı öğretiyor istihdam ediyor ekonomiye katkı sağlıyorsa siz bu esnafa teşekkür etmeniz gerekir iken birde maaşından kesinti yaparak cezalandırıyorsunuz. Zaten esnafımız devamlı vergi yükü altındadır. Bu kanunun ömrü artık bitmiş bir an önce kaldırılmalıdır.

Değerli esnaf ve sanatkar kardeşlerim sizlerin sorunlarını biliyoruz. Onun için her zaman her yerde dile getireceğiz. Bu kanun ve yönetmeliklerin düzeltilmesi için var gücümüz ile çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Milletvekillerine ve bakanlıklara sorunları devamlı taşıyacağız.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız