SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Eğer Malatya İleride İse..'

A- A+ PAYLAŞ

VAN- Van Valisi Münir Karaloğlu, Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açılması için Ekim ayı sonunda İran'a resmi ziyarette bulunacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdı. Karaloğlu mektubunda, Başbakan Erdoğan'a Kapıköy Sınır Kapısı'nın İran'la yapılacak resmi görüşmeler programına alınması ricasını iletirken, kapının transit taşımacılığa açılması halinde de Van'a yapacağı ekonomik ve sosyal katkıyı anlattığı bildirildi.

Vali Münir Karaloğlu, 29 Haziran tarihinde Van'da başladığı görevinin 110 gününü yerel olarak yayın yapan bir televizyon kanalında değerlendirdi. Eğitim, sağlık, turizm, sınır ticareti gibi konuları anlatan Karaloğlu, 1 yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı ve 5 yıl da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinin ardından Vali olarak atandığı Van'da mutlu olduğunu söyledi.

"VAN'I ANLATIRKEN, MAĞDURİYET EDEBİYATI YAPMAK YERİNE POTANSİYELİ ANLATMALIYIZ"
Bölgede merkez konumda olan Van'ın, ekonomik ve sosyal açıdan çok iyi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Karaloğlu, Van'ın bir görünen bir de görünmeyen yüzünün olduğunu hatırlattı. Van'ı anlatırken mağduriyet edebiyatı yapmak yerine potansiyelini ve avantajlarının ön plana çıkarılmasını isteyen Karaloğlu, "Biz bugüne kadar mağduriyet edebiyatı yaparak, problemleri daha rahat çözeceğimiz endişesine kapılmışız. Aslında Van o değil. Aman mahvolduk, yok olduk diyerek insanları buraya getiremezsiniz. Van, Türkiye için gelecek vaat eden illerin başında geliyor. Van'daki potansiyel şimdiye kadar harekete geçirilmemiş olabilir. Ancak bundan sonra da geçmeyeceği anlamına gelmez. Bir şeyi değerlendirirken, avantajları ile dezavantajlarını değerlendirmek lazım. Bölgesel dezavantajlarımız var. Ama bir de avantajlarımız var. Ama ikisini de ortaya koyduğumuz zaman, avantajlarının daha ağır bastığını görüyoruz. O zaman biz o avantajları öne çıkarmamız lazım"

"VAN KALKINMADAN ÇEVRESİNDEKİ İLLERDE KALKINMAZ"
Van'ın kalkınmasının sadece valinin, siyasetçinin, tüccarın esnafın, kamuoyunun istemesiyle mümkün olamayacağına işaret eden Karaloğlu "Bütün dinamiklerin ortak hedef için çalışması gerekir. Türkiye'de marka olmuş şehirler var. ABD'yi yeniden keşfetmeye gerek yok. Gaziantep nasıl Gaziantep olmuş, Kayseri nasıl Kayseri olmuş. Buna bakmak lazım. Mesela Van ile Malatya mukayese ediliyor. Malatya, Van'a göre Anadolu'nun ortasında sayılır. Malatya'nın açılabileceği bir pazar yok. Eğer Malatya Van'dan ileride ise bizim bunu düşünmemiz lazım. Van, ülkenin en doğusunda, ama bir başlangıcın da kapısındadır. 75 milyonluk bir İran'ın kapısı, onun haricinde kocaman bir Orta Asya pazarı, uzak doğunun kapısı. Van'a, böyle bakmak lazım.
Eğer Doğu Anadolu'nun bir parçasında biz Van'ı kalkındırırsak, etrafındaki şehirleri de kalkındırmış oluruz. Van'ı kalkındırmadan, Bitlis'i, Muş'u, Hakkari'yi, Ağrı'yı kalkındıracağım derseniz bundan herhangi bir şey olmaz" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A MEKTUP
Sınır ticaretinin gelişmesi ve Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması için Ekim ayı sonunda İran'a yapacağı resmi ziyarette, Kapıköyün transit taşımacılığa açılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazdığını aktaran Karaloğlu "Bu mektubun ana fikri şu. Bu kapı 'Van için ve bölgenin ticareti için, ekonomisi için turizmi için, özellikle çok hayati önem arz ediyor. Bunu lütfen İran'la resmi görüşmelerin bir maddesi haline getirin' diye. Sayın başbakanımız önceki gün Irakta idi, İran'da da iki yeni kapı açma konusu resmi görüşmelerde anlaşma altına alınmış, bu da beni biraz ümitlendirdi. İran'da Sayın Başbakan bunu resmi görüşmelerin programı haline getirir ve kapının teyidini alırsak, biz kısa zamanda Kapıköy Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞ HASTANEDE BİRİNCİ SINIF HİZMET ALSIN İSTİYORUM"
Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı hastanelerde son zamanlarda yapılan idareci değişikliğine de değinen Karaloğlu, vatandaşların daha iyi hizmet almaları için, gerekirse idareci kadrolarında değişikliklere devam edeceği mesajını verdi. Türkiye'de fiziki anlamda sağlık alanında son 6 yılda çok önemli gelişmelerin olduğunu kaydeden Karaloğlu, aynı paralelde vatandaşa hizmet noktasında idarecilerinde aynı duyarlılığı göstermesini istedi. Karaloğlu, hastanelerde yapılan idareci değişiklikleri ile ilgili şunları söyledi:
"Bir yerde problem varsa, bir yerde problemi vatandaş konuşuyorsa kentin idarecisi olarak benim buraya müdahale etmem lazım. Şimdi son 6 yılda Türkiye'de çok önemli gelişmeler oldu. En önemli gelişmelerde bence sağlıkta oldu. Şimdi Türkiye'nin en önemli gelişmeyi sağlamış olduğu konuda, bu kentte hala vatandaşın gündeminde sıkıntılar var ise bunu benim mutlaka çözmem lazım. Buna müdahale etmem lazım. Bundan sonra da bunlar olacak, olabilir. Ben şunu söylüyorum. Hiçbir kamu görevlisinin ful kaskosu yoktur. Bir kamu görevlisini bir müdür yaptınız, bundan sonra artık kıyamete kadar müdür kalacak veya başhekim kalacak, vali kalacak, diye bir şey yok. Yani beni buraya atayan irade de 'ben yarın başarısız olursam beni görevde tutmaz', diye düşünmesi gerekir. Hastanelerden beklentim, vatandaşım hastaneye gittiği zaman orda birinci sınıf hizmet görsün istiyorum. Hedefimiz de o dur"

"SBS VE ÖSS'DE ÖDÜL VE CEZA GELECEK"
Eğitimde konusunda ise, özellikle Seviye Belirleme Sınavı'ndaki (SBS) Türkiye 74'ncülüğünü Van kamuoyu gibi kendisini de rahatsız ettiğini dile getiren Karaloğlu, önümüzdeki yıl başarı grafiğini yükseltmek için eğitim camiası, öğrenci, veli üçgenin de bir çalışma başlattıklarını anlattı. Eğitimde Van'ın fiziki anlamda çok iyi bir altyapıya kavuşmasına karşın, eğitim kalitesindeki başarısızlığı çözecek tedbirlerin alınacağını da dile getiren Karaloğlu, SBS ve ÖSS'de başarıya verilecek ödülün yanında, başarısız olan okulların da sebeplerinin araştırılarak, kamuoyu ile paylaşılacağını hatırlattı. Karaloğlu "Sayın Hüseyin Çelik'in 7 yıl Milli Eğitim Bakanı ve bu ilin milletvekili olması dolayısı ile eğitim altyapısına çok ciddi yatırımlar yapılmış. Yeni yeni modern okullar yapılarak, orta öğretim çeşitlendirilmiş. Bunların hepsi tamam. Ama eğitim altyapısındaki kalite artışı maalesef eğitimin kalitesine yansımamış. Şimdi, Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaptırıyoruz. Merkezi okular tespit ediyoruz. Bu merkezi okullarda çocuğunu SBS kursuna gönderme imkanı olmayan ailelerin çocuklarını hafta sonu destekleme SBS kurslarına göndermelerini sağlayacağız. Köylerimizde de taşıma merkezli olan çocuklarımızı da yine hafta sonları il merkezine taşıyarak onların kursa devam etmelerini sağlayacağız"

"VAN'DA 170 BİN OKUMA-YAZMA BİLMEYEN VAR"
Van'da okuma-yazma bilmeyen şuanda 170 bin kişinin bulunduğunu kaydeden Karaloğlu, nüfus oranına bakıldığında ise bu oranın yüzde 17 seviyelerinde olduğunu bildirdi. İlköğretimde çağ nüfusunda yüzde 97 ile Türkiye ortalamasını yakaladıklarını kaydeden Karaloğlu, aynı başarının Türkiye ortalamasının 30 puan gerisinde bulunan ortaöğretimdeki okullaşma oranında yakalayamadığını söyledi. Okuma yazma ve özellikle orta öğretimde kız çocuklarının okullaşması için din görevlilerinden de destek isteğini ifade eden Karaloğlu, "Vatandaşımız bu işi isterse, Van olarak okuma-yazma işini çözeriz. Vatandaştan da şuanda talep var. Biz vatandaşın bu isteğini karşılama durumunda kararlıyız. Hem kız çocuklarının okullaşması hem de okuma yazma noktasında her türlü imkanı kullanacağız" dedi.

"VANLI İŞADAMINA YATIRIM DAVETİ"
Karaloğlu, Van'da doğup, büyüyerek batıda yatırım yapan Vanlı işadamlarını da kente yatırım yapmaya davet ederek "Van'a Vanlı sahip çıkmadan kimse sahip çıkmaz. Van'a önce Vanlıları sahip çıkartacağız. Van'da bir şekilde, doğmuş, burada büyümüş, atası burada doğmuş, atasının mezarı burada olmuş, dışarıda ekonomik durumu çok iyi olan Türkiye'ye mal olmuş sanayicilerimiz, işadamlarımız var. Onları mutlaka Van'a sahip çıkarmamız lazım. Ama nasıl çıkaracağız, onlar bakıyorlar ki, Van'dakiler birbirlerini yiyor. Onlarda gelmiyorlar ve bakmıyorlar. Mutlaka birlikteliğimizi, o toplumsal menfaat dediğimiz konuyu öne çekerek bir ittifak yapmamız lazım.

"YATIRIMCIYA DANIŞMANLIK TEKLİFİ"
"Yatırımcı Van'a gelince ben onlara şunu söylüyorum. 'Ben bu kentin Valisiyim. Beni şirketinizin ücretsiz Danışmanı olarak görebilirsiniz. Hangi probleminiz olursa olsun, yeter ki Van'da yatırım yapın ben sizin her işinizi takip edeceğim ve ettireceğim'. İnsanlarda tabii ki bundan etkileniyorlar. Van'ın en büyük sorunu işsizlik. İşsizliğin en yüksek olduğu illerinden bir tanesi de Van. Nüfusu artışı çok yüksek, genç nüfusumuz var. Bunlara da iş olanakları sağlamamız gerekir. bu da yatırım ve üretimle olur. Yatırım, üretimi artık devlet yapamaz. Biz akıntıya karşı artık kürek çekemeyiz. Dünya kamuyu ticaretten ve ekonomiden çekerken biz yeniden bu bölgede devlete konfeksiyon fabrikası, tekstil fabrikası kurduramayız. Özel sektör kuracak. Özel sektörde kazanacağı yere gelir. Kimse 'Ya Van'daki insanlar işsiz, garipler gidip yatırım yapıp onlarda çalışsın diye kimse Van'a gelmez' onları Van'a getirecek, avantajları oluşturmamız lazım. Vergi, ssk, arazi ajanlarıdır. Kredi, pazara yakınlık avantajıdır. Bunları kullanabilmemizdir" diye konuştu.
Vali Karaloğlu, yaklaşık 85 dakika süren yayında izleyiciden gelen soruları da soruyu da program süresi içinde cevaplamaya çalıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız