SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eğer Yıktırılmasaydı!..

A- A+ PAYLAŞ

"Kent Müzesi" başta olmak üzere çeşitli kültürel amaçlarla kullanımı gündeme getirilmişken, eski belediye başkanı Cemal Akın'ın görevinin bitmesine haftalar kala bir gece yarısı operasyonuyla yıktırdığı belediye binası, eğer kalsaydı, burası nasıl olacaktı? Mimarlar Odası'nın, bu bina için düşündüğü restorasyon projelerinden biri ve binanın bulunduğu alandaki alternatifleri içeren animasyonu izlemek için,  http://www.malatya44tv.com/belediye.htm  adresini TIKLAYINIZ..

 

BİNA VE ALTERNATİF GÖRÜNTÜLER..

Hazırlatılan ve yaklaşık 2 dakika süreli olan animasyon görüntülerde; eski Belediye binasının yıkılmaması halinde yaptırılacak restorasyonla oluşacak görüntü, aynı ada üzerindeki banka ve market binasının bazı bölümlerinde yeraldığı, bazı bölümlerinde ise olmadığı, belediye binalı meydan yeralıyor. Animasyonun son bölümünde, belediye binası restore edilmiş bir şekilde dururken, banka ve marketin olmaması halinde meydanda oluşacak görüntülerin yanı sıra binanın gece görüntüleri de yansıtılıyor.

AKIN YIKTIRMIŞTI..
Malatya Belediyesi'nin, yapımı Eylül 1938 yılında tamamlanan 71 yıllık binası, AKP'nin yeniden aday göstermediği eski belediye başkanı Cemal Akın'ın görev süresinin bitimine haftalar kala, 30 Ocak'ta verdiği "gece yarısı yıkın" talimatının ardından, ertesi sabaha karşı yıkılmıştı.

 

Yıkım işlemi "çok aceleye" getirilirken, Valiliğe bu konuda belediyenin engellenmesi için daha önceden yapılan başvuruya rağmen, Valilik engelleyici girişimini birkaç saat sürdürebilmiş, Akın'ın arkadaşı olduğu bildirilen İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan gelen bir telefonla, Vali Halil İbrahim Daşöz'ün yıkımı engelleyen fiziki önlemleri kaldırdığı belirtilmiş ve bina, tam boşaltılmadan, elektrikleri kesilmeden, İnönü Kapalı Çarşısı'nın ısıtma sistemini de bünyesinde barındırmasına rağmen bu hiç gözönünde bulundurulmamış, bina adeta "gecekondu yıkar gibi" yıktırılarak ortadan kaldırılmıştı.

 

Malatya'nın 71 yıllık siyasi tarihine de tanıklık eden eski binanın "Kent Müzesi"ne dönüştürülmesi için Mimarlar Odası tarafından, yıkımından 3 gün önce Sivas'taki Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yapılan "tescil" başvurusundan haberdar olan belediyenin, binanın tescil edilmeden önce yıkım için harekete geçtiği daha sonra ortaya çıkmıştı. Muhtemelen tescil edilmesi halinde, binaya hiçbir şekilde el sürülemeyecek, belediye kaynaklı olarak ortaya atıldığı gibi "rant" için birilerine peşkeş çekilemeyecekti. Çünkü tescilli binalara ve bunların bulunduğu alanlara herhangi bir imar düzenlemesi için dokunulamıyor.

MİMARLAR ODASI NE DEMİŞTİ?
Belediye binasının yıkımına tepki gösteren Mimarlar Odası, yıkımın ardından şu açıklamayı yapmıştı:

"Malatya Belediyesinin inşası tamamlanmak üzere olan yeni hizmet binasına taşınması sonu boşaltılan eski belediye binasının yıkılma söylentileri üzerine Mimarlar Odası Malatya Şubesi olarak Malatya’nın da bağlı bulunduğu Sivas Kültür Ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna söz konusu binanın korunmak üzere tescil edilmesi için 28-01-2009 tarihinde başvurmuş ve konu Malatya Valiliğine Kurula gönderilen yazının bir örneği ile birlikte bildirilmiştir. Kurul kararının kesinleşinceye kadar yapının yıkılmaması için tedbir alması gerekliliği belirtilmiştir.

Daha sonra 30–01-2009 Cuma akşamı yıkım için belediyenin iş makineleri eski belediye binası civarına getirilerek yıkım yapılmak istenmiştir.

Ancak Malatya Valiliği ve Malatya Milletvekillerinin devreye girmesi ile yıkım gerçekleştirilmiştir.31-01-2009 Cumartesi sabah saat 05.00 sularında belediye yıkım ekipleri Malatya kamuoyundan habersiz bir oldubitti ile yıkımı gerçekleştirmiştir. Mimarlar Odası Malatya Şubesi ve kamuoyu bu yıkım olayının neden bu kadar erken saatte ve alelacele yapılmasını anlamakta zorluk çekmektedir. Süreç kamuoyundan gizlenerek bu noktaya gelinmiştir.

İyisiyle kötüsüyle 1938 yılından beri Malatya’ya hizmet veren ve önemli kararların verildiği bu yapının Malatya için mimari anlamda nitelikli bir yapı idi. Bu yönüyle kent müzesi olarak kullanılabilecek önemli bir mimari mirastır. Yıkım süreci oldu bittiye getirilmeden konu tartışılsaydı aynı ada içerisinde bulunan derme çatma market ve hali hazırda banka olarak kullanılan yapının yıkılmasıyla etrafı açılmış nitelikli bir yapı mekan oluşması sağlanması gibi öneriler tartışılabilecekti.

Yaşananları birleştirince sürecin devamı ile ilgili soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. Bu bölgenin gelecekte nasıl değerlendirileceği ciddi endişeleri yanında taşımaktadır. Tartışılmadan oldu bittiye getirilerek tamamlanmaya çalışılan süreçler Malatya ‘ya yarar yerine zarar getirmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız