SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Eğitim Kalitesi Düştü'

A- A+ PAYLAŞ

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli eğitim sisteminin dershanelere yönelimi nedeniyle okullardaki kalitenin düşürüldüğünü söyleyerek, son dönemde dershane sayısında önemli bir artış olduğunu söyledi.

Eğitim-İş Sendikası Malatya Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "Eğitim ve öğretimdeki sorunlar devam ediyor. Okular açılmasına karşın, okullardaki tamirat devam ediyor. Devleti yöneten iktidarlar, yılda bir kez kitap veriyor. Kitap verdikten sonra öğrencilerden elektrik, doğalgaz, güvenlik parası alınıyor. Bizim eğitim zamanımızda bir ders kitabı 5 yıl okutulurdu. Şimdi her yıl kitap değiştiriliyor. Madem bizim ekonomik durumumuz iyi değil, neden her yıl kitap değiştiriliyor" dedi.

Okullardaki kayıtlarda merkezi okullara daha fazla öğrenci alındığını ve okulların kendi bölgelerini dışına çıkarak öğrenci kaydı yaptırdığını belirten Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, "E-kayıt sistemine göre, okullara, ancak o okulun bölgesindeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği belirtiliyor. Malatya'daki Gazi İlköğretim Okulu'na gidelim, okulun önü servislerle dolu. Demek ki, e-kayıt sistemi boşa. Okul müdürleri yüksek kayıt paraları ile başka bölgelerden okullarına öğrenci alıyor.

Okullarda birer memur ve hizmetli varsa o okul şanslıdır. Şimdi memur ve hizmetli emekli olunca yerine atama yapılmıyor. Bunun yerine veliden hizmetli ve güvenlik için para toplanıyor" ifadelerini kaydetti.

Vekil öğretmenleri mevsimlik işçilere benzeten Adıbelli, "Geçen yıl 140 bin öğretmen açığı vardı. Bu ay 30 bin öğretmen atanacaktı. KPSS'de bir çeteleşme olduğu ortaya çıktı. Burada olan 280 bin öğretmene oldu. Sayın Milli Eğitim Bakanı arkasından dedi ki, '70 bin ücretli atayacağız' arkasında da dedi ki, '70 bin vekil öğretmen atayacağız', arkasından dedi ki, 'Türkiye'de öğretmen açığı yok' Bir bakan 1 haftada 3 tane görüş değiştiriyorsa, o bakanın sorgulanması lazım" dedi.,

Adıbelli şöyle konuştu, "Bir yılda velilerden çıkan para 19.6 milyar TL'dir. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi 20 milyar TL'yi aşıyor. Milli Eğitim Bakanları genel liseyi bitirdiler. Şimdi tabela değiştiriliyor, Anadolu Lisesi oldu deniliyor. Anadolu Liselerinin üniversitelere girme oranı yüzde 90'lardan yüzde 50'lere düştü. Anadolu Liselerinde de kalite bitirildi."

Adıbellil dershane sektörünün devlet eliyle büyütüldüğünü ifade ederek, "Dershane sayılarının liselerden fazla olduğu ülkemizdeki sınava endeksli eğitim sistemi, dershane sektörünün büyümesine neden olmuştur. 2000 yılında bin 864 ikin 2010 yılı itibariyle 4 bin 193'e yükselen dershanelere yönelim nedeniyle, okullardaki eğitim-öğretimin kalitesi düşürülmüş, böylece dershaneye başlama yaşı ilköğretim üçüncü sınıfa kadar inmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı şimdi de dershanelerin önüne geçebilmek için onları özel okullara dönüştürmek gibi garip bir projeye imza atmaya hazırlanmaktadır" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız