SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eğitim-Sen'in İddiası

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:55:30
Eğitim-Sen'in İddiası
A- A+ PAYLAŞ

Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur, Doğanşehir'deki Sürgü Çok Programlı Lisesi'nde öğrencilerin başörtüsüyle derse girmesini özendirici çalışmalar ve baskı yapıldığı iddiasında bulundu.

Baytemur'un açıklaması şöyle:

"EĞİTİM SEN Malatya Şubesi tarafından yapılan sendikal faaliyetler programı çerçevesinde Doğanşehir Sürgü Çok Programlı Lise'ye yapılan gezide kız öğrencilerin büyük bir bölümünün lacivert renk başörtüsüyle ( türban) derslere girdiği görülmüştür.

Yapılan öğretmen, öğrenci ve veli görüşmeleri sonucunda okul müdürlüğü tarafından bu başörtülerinin öğrencilere ücretsiz dağıtıldığı, öğrencilerin başörtüsüyle derse girmesini özendirici çalışmalar yapıldığı tespit edilmiştir. Okul müdürü bazı öğretmen ve yöneticilerin itirazı ve eleştirilerine rağmen, bu uygulamayı ısrarla yaptığı, öğrencilere siyah, bordo, lacivert vb. renk seçenekleri sunarak bunlar arasından lacivert renk başörtüsü tercihi yapmıştır. Kasım ayı boyunca okul rehber öğretmeninin odasında kız öğrenciler çağrılarak başörtüleri dağıtılmıştır. Başörtülerinin alımı için erkek öğretmenlerden 50 lira bağış aldığı iddia edilen okul müdürü, bağışın nerede kullanılacağını soran öğretmenlere; “ yakında görürsünüz” şeklinde yanıt verdiği bir başka iddiadır. Eleştiren ve itiraz eden öğretmenleri sürgün ve cezalarla tehdit eden okul müdürü bu uygulamayı kim ya da kimlerden cesaret ve destek alarak yapma kararlılığı göstermiştir.

Bunlarla yetinmeyen okul müdürünün başı açık olan kız öğrencilere baskı yaparak, öğrencileri uyararak başörtüsü takmaları yönünde baskılar uyguladığı da veliler tarafından ifade edilmiştir. Bu baskılar sonucu bazı kız öğrencilerin başlarını örttüğü yönündeki ifadeler dikkat çekicidir.  Ayrıca veliler ve öğrenciler sene başında seçmeli derslerin tercihi sırasında okul müdürlüğü tarafından belirlenen seçmeli dersleri seçmeye zorlandıkları ve seçmek zorunda kaldıklarını söylemeleri 4+4+4 eğitim sistemine yönelik eleştirilerin haklılığını bir kez daha kanıtlamıştır.

Hatırlanacağı gibi bu yıl Ramazan ayında Sürgü'de oruç tutmadığı gerekçesiyle bir ailenin evi saldırıya uğramış, Sürgü 'de uzun süre ve hala süren bir gerginlik yaşanmıştır. Bu konuda başta İl Milli Eğitim Müdürü, Doğanşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yaşanan bu gerginlikleri gidermek için okullarda gerekli önlemleri almaları noktasında Eğitim Sen tarafından uyarılmışlardı. Ancak yaşananlar gösteriyor ki bu uyarılar da kulak ardı edilmiştir. Sürgü' de yaşananların tesadüfi olmadığı, bu ve benzeri uygulamalardan cesaret alan yönetici ve insanların bilinçli çabalarının bir sonucu olduğunu o gün bir çok kurum açıklamıştı. Bugün bunun doğruluğunu Sürgü Çok Programlı Lise' de görmekteyiz.

AKP tarafında bu yıl toplumun tüm itirazlarına rağmen uygulamaya sokulan 4+4+4 eğitim modelinin eğitimde dinselleştirme ve eğitimi ticarileştirme eleştirilerimizin haklılığı her geçen gün daha da açığa çıkmaktadır. Sadece Sürgü 'de değil Malatya'da ki okullarımızın büyük bölümünde öğrenci ve öğretmenlerin başörtüleriyle derslere girmeleri okul yöneticileri ve il ilçe milli eğitim yöneticileri tarafından görmezden gelinmekte ve hatta teşvik edilmektedir.

5 Aralık'ta tamda bu noktaya dikkat çekmek için sendikamız Eğitim Sen, kılık kıyafet serbestliği gibi olumlu bulduğumuz düzenlemelerin arkasında, AKP Hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kurumlarına dini sembollerin girmesini sağlayan uygulamaları hedeflediği açıkça ortadadır. Sürgü Çok Programlı Lise'de yaşananlar istisna değildir.

Eğitim Sen olarak okullarda laik eğitim anlayışı ile temelden çelişen bu uygulamaların takipçisi olacağımızı; her tür dayatmaya, hangi ad ve biçim altında olursa olsun insanların tek tipleştirilmesine tepkisiz ve sessiz kalmayacağımız bilinmelidir.

Anayasada temel ifadesini bulan laik, bilimsel ve demokratik eğitim anlayışını içine sindiremeyen okul müdürü ve bu konudaki diğer sorumlular hakkında gerekli işlemlerin başlatılarak görevlerinden alınmaları en acil talebimizdir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız