SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eğitim ve Araştırma'ya İnme Merkezi

0
Güncellendi - 2019-04-17 17:23:21
Eğitim ve Araştırma'ya İnme Merkezi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 6 yataklı kapsamlı inme merkezi hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda 3. basamak nöroloji yoğun bakım hizmetinin de verildiği merkezde 5 nöroloji uzmanı hekim, 18 sağlık personeli görev yapıyor.

Merkezde şimdiye kadar 55 Venöz trombolitik tedavi, 12 Arteriyal trombolitik tedavi, 14 Trombektomi, 49 Anjiografik görüntüleme, 5 Stent işlemi yapılırken toplam 112 hastanın da yatarak tedavisi yapıldı. Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, inme hastalığı hakkında bilgiler verilerek, “İnme beyinde bir bölgedeki kan akımının kesilmesi veya beyin damarındaki kanın dışarı sızması sonucu beyinde oluşan harabiyet olarak tanımlanır. İnmelerin yüzde 80-85 i beyin damarının tıkanması sonucu oluşur. Dünyada ölüm nedenleri arasında kanser ve kalp krizinden sonra üçüncü sırada yer alan inme (felç), ülkemizde de her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde kişinin sağlığını tehdit etmektedir.

Ancak son yıllarda bu hastalığın tedavisindeki önemli gelişmeler sayesinde, kalıcı sakatlıklar ve hayat kayıplarının önüne geçilebilmektedir. İnme, yüzde çarpılma, kol ve bacakta ani kuvvet kaybı, konuşmada ani gelişen bozulma, tek taraflı ani görme kaybı ve ani bilinç kaybıyla kendini göstermektedir. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde vakit kaybedilmeden 112'nin aranması ve ilk saatlerde müdahale hayati önem taşımaktadır. Hastalar erken acile başvurduğunda yapılan etkin tedavi yöntemiyle yeniden hayata döndürülebilmektedir.

Bu kapsamda Müdürlüğümüze bağlı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 02.11.2018 tarihinden itibaren 6 yataklı olarak hizmet vermekte olan Kapsamlı İnme Merkezinde aynı zamanda 3. basamak nöroloji yoğun bakım hizmeti de verilmektedir. 7/24 saat tetkik ve tedavilerin uygulandığı Nöroloji Uzman Hekimi sorumluluğunda hizmet veren Kapsamlı İnme Merkezinde 5 nöroloji uzmanı hekim, 18 sağlık personeli görev yapmaktadır. Merkez hasta kabulüne başladığı aralık 2018 tarihinden itibaren, 55 venöz trombolitik tedavi, 12 arteriyal trombolitik tedavi, 14 Trombektomi, 49 Anjiografik görüntüleme, 5 Stent işlemi yapılmış olup, toplam 112 hastanın da yatarak tedavisi yapılmıştır.

İlk 4.5 saatte gelen inme hastalarına öncelikle damar yolundan pıhtı eritici ilaç verilmekte, ilaçtan fayda sağlanmaz ise hastaya anjio ünitesinde trombektomi denilen pıhtı çıkarma işlemi yapılmaktadır. Hastalar ne kadar erken acile başvurup tedavi altına alınırsa bu tedaviden fayda görmeleri ve yatağa bağımlılıktan kurtulmaları o derece artar. Dünyada her 10-15 sn de bir Türkiye’ de ise 3-4 dakikada bir kişi inme geçirdiği düşünülürse böylesi bir merkezin gerekliliği daha iyi anlaşılabilir” ifadelerine yer verildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • SAĞLIKÇI (4 yıl önce)
    ÖNCELİKLİ UZM.DR. YAHYA AKALIN VE YARDIMCI SAĞLIK PERSONELİNİN VE BU BİRİMİN AÇILMASI İÇİN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bekçi mürteza (4 yıl önce)
    İşin başındaki gece gündüz çalışan DR. Yahya beyin isminin anılmaması haksızlık olmuş
    %100
    %0
    Yanıtla