SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eğitim ve Sağlıktan Kısıldı, Gelir Kiraya Gitti

A- A+ PAYLAŞ

TÜİK verilerine göre hanehalkı, gelirinin yüzde 28,2'sini konut ve kira giderlerine ayırıyor. Gelirin yüzde 23'ü gıdaya harcanırken, ulaştırma masraflarına da yüzde 13,6'sı gidiyor. Tüketici, kazancından en küçük bölümünü ise eğitim ve sağlığa harcıyor. Türkiye'de hanehalkının ortalama geliri ise 1.688 lira...

Ekonomik krizin etkili olduğu 2009 yılında alım gücü düşen tüketici, eğitim ve sağlık harcamalarını azalttı. Buradan sağlanan tasarruf ise harcamalar içinde en yüksek payı alan ev kirasına gitti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülke genelinde hanehalklarının yaptığı toplam tüketim harcamalarının içinde en yüksek payı yüzde 28,2 oranıyla konut ve kira harcamaları alıyor. Eğitim ve sağlık harcamaları ise yüzde 1,9'larda kaldı. Harcamaların yüzde 23'ü gıda ve alkolsüz içeceklerden oluşuyor. Türkiye'de hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması ise bin 688 lira. Bu rakam kentlerde bin 891 TL, kırsal yerlerde ise ortalama bin 181 lira olarak hesaplanıyor. 2009 yılında konut ve kira ile ulaştırmaya ayrılan payda 2008'e göre düşüş gözlenirken gıda ve alkolsüz içecekler ile ev eşyası harcamalarına ayrılan pay arttı.

2008 ve 2009 Hanehalkı Bütçe Araştır-maları'ndan elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında; 2008 yılında yüzde 22,6 olan gıda harcaması payının 2009'da yüzde 23 olarak gerçekleştiği belirlendi.

Konut ve kira harcamaları payı yüzde 29,1'den yüzde 28,2'ye, ulaştırma harcamaları payı yüzde 14,1'den yüzde 13,6'ya, giyim harcamaları payı ise yüzde 5,4'ten yüzde 5,1'e düştü.

Alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının yüzde 3,8'den yüzde 4,1'e, ev eşyası harcamalarının yüzde 5,8'den yüzde 6,2'ye, otel, lokanta ve pastane harcamalarının ise yüzde 4,4'ten yüzde 5,2'ye yükseldiği gözlendi.

Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibarıyla tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında ise şöyle bir tablo çıkıyor: Birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalklarının gıda harcamasına ayırdıkları pay yüzde 34 iken, beşinci yüzde 20'lik gruptakilerin gıda harcamalarına ayırdığı pay yüzde 17,4'e iniyor. Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci yüzde 20'lik grup için yüzde 0,7 olurken, beşinci yüzde 20'lik grup için yüzde 3,1 oluyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız