SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eğitimde Geriye Gidiş

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:57:32
Eğitimde Geriye Gidiş
A- A+ PAYLAŞ
Malatya’nın üniversite sınavlarındaki başarı sıralaması hızla düşmeye başladı. Resmi istatistikler Malatya’da eğitimin üzerinde karabulutlar dolaştığını gösteriyor. 
 
EĞİTİM S.O.S. VERİYOR 
AKP Hükümeti’nin eğitim yatırımlarına ayırdığı bütçe her geçen gün artmasına karşılık, Malatya’da eğitimdeki sorunların büyümeye devam ettiği gözleniyor. 
 
Yapılan araştırmalara ve resmi istatistiksel verilere göre, Malatya’daki okullaşma oranının, öğretmen sayısının artmasına, fiziksel olanakların iyileştirilmesine ve ödenek miktarlarının arttırılmasına rağmen, eğitim yöneticilerinin başarısız performansı, Malatya’nın özellikle üniversite sınavlarındaki başarı grafiğini hızla düşürmeye devam ediyor. 
 
Malatya’daki eğitim yöneticilerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından arttırılan ve geliştirilen tüm olanaklara karşın gösterdiği başarısızlığın en somut örneği ise Malatya’nın üniversite sınav sonuçları alanında Türkiye ölçeğinde hızla geriye düşmesi olarak gösteriliyor. 
 
2000’li yılların ilk beş yılında üniversite sınavlarındaki başarı sıralaması Türkiye ölçeğinde ilk 25 ila 31 il arasında olan Malatya, bu yıllardan sonra her yıl gerilere düşmeye başladı ve çoğunlukla vasat ya da en başarısız iller kategorisine girdi. 
 
Malatya’nın, üniversiteye yerleştirilme alanında ve sınav kategorilerinde elde edilen başarısındaki hızlı düşüşü en dramatik biçimde gösteren sayısal veri 2003 yılı ile 2012 yılına ait. 2003 yılında Malatya ÖSS sonuçlarına göre Türkiye genelinde 25. Sırada iken, 2012 YGS sonuçlarına göre Malatya 70’li sıralara düştü ve en başarısız iller kategorisinde yer aldı. 
 
2000-2005 yılları arasında sınav sistemlerinde zaman zaman yaşana değişikliklere karşın Malatya, Türkiye ölçeğinde 25 ila 31. Sıralar arasında ortalamanın da üstünde başarılı bir performans gösterirken Mehmet Bulut’un Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atandığı dönemi izleyen yıllarda, hükümetin eğitime yaptığı tüm yatırımlara karşın Malatya’nın hep geriye gittiği gözleniyor. 
 
Örneğin, Malatya üniversite sınav sonuçlarına göre ÖSYM tarafından oluşturulan il başarı listesinde Türkiye ortalamasının çok üzerindeki bir sonuçla 2003 yılında 25. Sırada, 2005 yılında 31. Sırada iken, 2010 yılında Matematik-Fen testinde 54. Sıraya, Türkçe-Matematik testinde 61. Sıraya, Türkçe-Sosyal testinde ise 55. Sıraya gerileyerek, Türkiye ortalamasının bir hayli altında performans gösterdi. 
 
Aynı yıl Açık Öğretim Fakültesi’ne yerleştirilenler de dahil olmak üzere üniversiteye yerleşen öğrenci sayı ve oranı bakımından Türkiye ölçeğinde 49. Sıraya gerileyerek 2003 ve 2005 yıllarında sağlanan başarının bir hayli uzağına düştü. 
 
Hükümetin eğitim alanında gösterdiği performansa ve hıza yetişemeyen Malatya’daki eğitim yöneticilerinin yarattığı sorunlu ve başarısız eğitim ortamı 2011’de de değişmedi. Malatya 2001 üniversite giriş sınavlarında kazanma performansında listeye ancak 43. Sırada girebildi. 
Mehmet Bulut yönetimindeki Malatya Milli Eğitimi’nin üniversite sınavlarındaki başarısızlık grafiği 2012 yılında ise dibe vurdu ve Malatya Türkiye ölçeğinde kendisine ancak 70’li sıralarda yer bulabildi. 
 
SINAV BAŞARILARINDA HIZLI DÜŞÜŞ
Üniversite sınavlarındaki başarısızlık irdelendiğinde Malatya’nın bazı dersler bazında bütünüyle çöküşe geçtiği görülüyor. Örneğin, 9783 adayın sınava girdiği 2007 yılında Malatya Kimya dersi bazında 47., Tarih dersi bazında 72. olurken Coğrafya dersi kategorisinde de ancak 71. İl olabildi. Puan sıralamasında ise, sayısalda 59. Sırada yer alırken eşit ağırlık ve sözel puanlarda 64 ve 65. sırada yer aldı 
 
Genel liselerin 2007 yılında 4 yıla çıkarılması nedeniyle mezun vermediği ve bu nedenle çok az öğrencinin sınava girdiği 2008 sınavında bazı derslerde göreceli bir başarı yakalanırken, Malatya coğrafyada 59, Türkçe dersinde 53, felsefe dersinde 50 ve tarih dersinde 47. sıralara kadar geriledi. Puanlamada ise eşit ağırlıkta 40. ve sözel ağırlıkta 50. sıralara kadar geriledi.
 
2010: HIZLI DÜŞÜŞ SÜRÜYOR!..
2010 yılında ise sınava giren öğrenci sayısının artmasıyla 53.-55.-65. sıralardaki başarısız performans tekrar edildi.  8504 öğrencinin girdiği sınavlarda puanlama sıralamasında Matematik-Fen testinde 54. Sıraya, Türkçe-Matematik testinde 61. Sıraya, Türkçe-Sosyal testinde ise 55. Sıraya gerileyerek, Türkiye ortalamasının bir hayli altında performans gösterdi. 
 
TÜİK VE MİLLİ EĞİTİM: BİZDE İSTATİSTİK YOK
Diğer yandan lise ve üniversite giriş sınavlarının yıllık istatistikleri konusunda sağlıklı bir veri merkezi bulunmadığı da ortaya çıktı. TÜİK ‘Milli eğitime ait istatistikleri tutmuyoruz’ açıklamasını yaparken Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü de kurumun en temel faaliyet alanında istatistiksel verilere sahip olmadığını belirtiyor. 
 
MÜDÜR ORTADA YOK!
Bu arada Malatya’nın üniversite sınavlarındaki başarısızlığının nedenlerini sormak ve bu konudaki yorumlarını öğrenmek için basın mensuplarınca aranan Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut tüm aramalara ve ısrarlara karşın bilgi vermekten ısrarla kaçınmaya devam ediyor. Mehmet Bulut, daha önce ‘Sınavlarda başarı sırlaması önemli değil’ şeklinde kamuoyunun ve eğitim camiasının tepkisini çeken bir açıklama yapmıştı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız