SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Eğitimde Neler Oluyor?' Paneli

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:41:43
'Eğitimde Neler Oluyor?' Paneli
A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşüm çalışmalarına ilişkin olarak, “Bu hafta çalışmaları yapar, son alternatifleri oluşturarak Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki toplantısına sunarız, ocağa kadar sürer, ondan sonrası tamamen Meclis takvimine bağlı” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği “Milli Eğitimde Neler Oluyor?” konulu panelde SETA Eğitim Direktörü Bekir S. Gür'ün sorularını cevapladı. Yoksul kesime fırsat eşitliği sağlanması ile ilgili olarak Bakan Avcı, ''İster özel okul olsun, ister açık lise olsun, ister özel etüt eğitim merkezi olsun bütün bunlara ayrıca öğrenci desteği sağlamayı da öngörüyoruz. Okulun türüne göre, yoksul ama başarılı öğrencileri burslandırarak bu kurumları desteklemeyi vaadediyoruz'' şeklinde konuştu.

Eğitimin son 10 yılda yaz-boz tahtasına dönüştüğü ve sınav sistemindeki değişikliklerle ilgili sorular üzerine ise Bakan Avcı, “Eğitimde son 10 yılda pek çok şey değişti. Kötü mü oldu? Yaz-boz tahtası değil, daha da değişecek. Bu çocuklar zaten her yıl sınava giriyordu. Yazılı sınavdan bir tanesi kontrol altında yapılsın dedik” diye konuştu.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Şubat ayında 10 bin öğretmen atamasının aslında planlamalarında olmadığını da kaydeden Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şubat ayındaki 10 bin atama açıklaması için Başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Biz şubatta atama yapamayacağımızı, kadro alamayacağımızı düşünüyorduk. Sayın Başbakan ocak ayı itibariyle emekli olacak öğretmenlerin yerinin hemen doldurulması talimatı verince bu bizi çok rahatlattı. Ağustos ayında yapılacak planlamamızda vardı. Alınacak kadroların branş ve bölgesel dağılım konusunda bundan önce uyguladığımız yöntemi uygulayacağız. En çok ihtiyaç duyulan alanlar belirlenecek. Bir de en acil ihtiyaç kriterimiz var. 8. sınıflarda merkezi sorularla yapılan yazılı sınavlar var. İstiyoruz ki bütün çocuklar, Türkiye'nin her yerinde 8. sınıf okuyanlar bu yazılılara eşit şartlarda hazırlanabilsinler, o derslerle ilgili öğretmen açıkları minimize edilsin. Bundan önceki atamada bunu yaptık. 6 derse 8. sınıf dersleri boş geçmeyecek şekilde ağırlık verdik. Atama kontenjanını ona göre verdik."

Bakan Avcı, ücretli öğretmenlerin İzmir, İstanbul, Eskişehir gibi şehirlerde bulunabileceğini, bu yüzden atamaların Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yapıldığını kaydetti.

“OCAĞA KADAR SÜRER, ONDAN SONRASI TAMAMEN MECLİS TAKVİMİNE BAĞLI”

Dershanelerin dönüşümü ile ilgili çalışmaların bu hafta tamamlanacağını anlatan Avcı, "Bu hafta çalışmaları yapar, son alternatifleri oluşturarak Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki toplantısına sunarız. Bunun hükümet tasarısı haline dönüşme süreci var. İlgili uzman arkadaşlar kanun yapım tekniği, Başbakanlık Kanunlar ve Kararnameler Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Müşavirliği tasarının ayrıntı ve teknik özellikleri üzerinde çalışırlar. Ama zaten bütçe görüşmeleri başladı. O zamana kadar bütçe Genel Kurul'a iner. Bütçe arasında olmaz. Ocağa kadar sürer, ondan sonrası tamamen Meclis takvimine bağlı. Önce ilgili komisyona, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu'na gider. Komisyonda tartışılır, inşallah güzelce tartışılır. Nezaketle tartışılır. Sonra oradan Genel Kurul'a iner. Burada da Meclis'in takdiri" dedi.

FAKİR ÖĞRENCİLERE BURS DESTEĞİ

Panele katılan gazetecilerin ve katılımcıların da sorularını cevaplayan Avcı, dershanelerde fakir öğrencilere burs desteği verileceği hatırlatılarak, “Özel okul 20 bin lira, dönüşen okullara bu miktarda mı destek vereceksiniz? Bu okullara verilecek destek ne kadar?” sorusu üzerine, "Bizim bugünkü özel okul rayiçlerini devlet olarak karşılamamız mümkün değil. Bugünkü piyasa dengeleri ile oluşmuş ve bence doğrusu yüksekte tutulmuş bir rayiç. Biz özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz. Burslu öğrencilerin eğitim talebini finanse edeceğiz, eğitim arzını finanse etmeyeceğiz. Özel okullara bunun dışında arsa, kredi kolaylığı sağlanacak. Kapasite artırmak isteyenlere vergi kolaylıkları düşünülüyor. Özel okullara yapılacak destek bu. Ama sizin zaten bir atıl kapasiteniz varsa, bunu boş geçirecekseniz asgari bir meblağ ile bize göre ciddi bir miktarla burslu öğrenci verelim dedik. Bunun benzerini yapıyoruz. Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinde program niteliğine göre 3 bin 500-5 bin liraya kadar okullara destek veriyoruz. Buradaki ölçü özel okullara yönlendirilecek burslu öğrenciler için öngörülen miktar o öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı’na maliyeti. O öğrenciye bizim kendi okullarımızda ne kadar masraf ediyoruz, bu da ortalama 2 bin 500 bira. Bu da atıl kapasiteli bir okul için fena bir rakam değil. Zaten boş geçecek olan bir kapasiteyi bu şekilde hem kendisine hem de milli eğitime bir katkı olarak değerlendirecek. Bu devlet liselerindeki dersliklerdeki baskıyı da bir nebze askıya çeker diye ümit ediyoruz” cevabını verdi.

“OKUMA SALONLARI, ÜCRETSİZ ETÜT MERKEZLERİ KAPATILMAYACAK"

Başka bir gazetecinin, “Gazetelerde etüt merkezleri kapatılacağı iddiası vardı. Bunun bir kopyala yapıştır hatası olduğunu Eskişehir'de dile getirdiğiniz iddia edildi, bu doğru mu? Etüt merkezlerinde sınavlara yönelik kurs verilebilecek mi?” sorusu üzerine Bakan Avcı şöyle konuştu:

"Eskişehir'de dershane temsilcilerine dağıtılan taslakta etüt eğitim merkezleri dönüştürülecek kurumlar arasında yer almış. Ortalıkta bir sürü malzeme dolaşıyor. Bizim dağıttıklarımız içinde de böyle şeyler olabilir. Bu muhtemelen copy paste olmuş. Birçok yere belge yetiştirmek zorundalar ki arkadaşlar tam da bu toplantı Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yapılmış, orada sektör temsilcileri ile yapılan toplantıda bu ibare yer almış, herhalde böyle yapılmıştır dedik. Bizim nihai önerimizde ve sektör temsilcilerine sunulacak genel çerçevede de etüt eğitim merkezlerinin kapatılması yok. Copy paste hatası olmuş. Olabilir. Milli Eğitim Bakanı olarak diyorum ki okuma salonları, etüt eğitim merkezleri dönüşüm kapsamında değil. Ama bize Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları tarafından verilen belgede bu görülüyor. Görülüyorsa copy paste yapılırken yanlış yapılmıştır dedim, yine aynı kanaatteyim. Burada bir kasıt yoksa copy paste hatası olmuş olabilir. Sorunun özünde o belgeye mi inanalım, size mi inanalım diyorsanız bana inanın. Okuma salonları kapatılmayacak, dönüştürülmeyecek. Ücretli etüt eğitim merkezleri adı altında dershanecilik yapmayı engelleyen, onların dönüşümünü öngören bir çalışma var."

“HERKES İÇİN EŞİT İMKAN SUNAN HALK EĞİTİM MERKEZLERİ, AÇIK LİSE, OKULLARDA AÇILAN KURSLAR ÜZERİNDEN İMKAN SAĞLIYORUZ”

Bakan Avcı, bir velinin "Oğlum 8. sınıfta okuyor. 2005'ten bu yana liselere yerleştirme sınavları değiştirildi. Şu an sınav yapmıyoruz diyorsunuz, geçtiğimiz günlerde örnek sorular yayınlandı, bunlar daha önceki SBS soruları. Aynı SBS'yi hazırlayan kurum merkezi sınavı hazırlıyor. Ben çocuğumun iyi bir liseyi kazanmasını istiyorum. Çocuğumun halk eğitim merkezi ve açık liseden eğitim almasını istemiyorum. Dershanemden memnunum ve çocuğumun buradan eğitim almasını istiyorum? Bu hakkım neden elimden alınıyor? Çocuğumuzun eğitim hakkının engellenmesini veli olarak istemiyorum" şeklindeki sorusu üzerine, "Çocuğunuzun bu nitelikte eğitim almasını sağlamak üzere etüt eğitim merkezlerini muhafaza ediyoruz. Ama sizin çocuğunuz gibi özel bir dershanede eğitim alma imkanı olmayan yoksul çocuklar için de etüt eğitim merkezi yapıyoruz. Dershaneye şu an gitme oranı yüzde 15. Siz yüzde 15'in avantajını korumasını istiyorsunuz. 11 ve 12. sınıflarda dershane talebi yükseliyor. Türkiye'de ortaöğretimde dershaneye gitme oranı yüzde 15. Ama bu 12. sınıflarda yüzde 42. Yani yüzde 58 gidememe oranı var. Siz yüzde 42. Dershaneler kendi içinde ayrıca sınıflandırılıyor. Çok düşük ücretli dershaneler var, bunlar çok iddialı kurumlar değil. Bir de astronomik, resmisi 22 milyar olan, gayrı resmisinin daha yüksek olduğu söylenen, vip diye tabir edilen, üç dört öğrenciye bir öğretmenin ders verdiği dershaneler var. Dershanelerde ders alabilenler kendi içinde maddi imkanlarına göre sıralanıyorlar. Burada ciddi bir adaletsizlik var. Yüzde 58 var, bir de bunlar iyice yarışın dışında tutuluyor. Biz en azından herkes için eşit imkan sunan halk eğitim merkezleri, açık lise, okullarda açılan kurslar üzerinden imkan sağlıyoruz. Olabildiğince adil bir şekilde çocuklarımız fırsat eşitliğini yaşasın istiyoruz" diye konuştu. 

Bakan Avcı, panel sonrası çıkışta bir gazetecinin Gezi olaylarında tutuklanan öğretmenlerin durumuyla ilgili sorusuna ise konuyla ilgili bilgisi olmadığı yanıtını verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız