SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ehemmiyetle İşaret Buyurdu.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:31:14
A- A+ PAYLAŞ

Hasançelebi’deki demir madeni yataklarının işletilmesini Celal Bayar, ilk başbakanlığı döneminde hükümetinin programına koymasından 76 yıl sonra bu bölgedeki demir madeni yatakları işletilmeye çalışılıyor. Hasançelebi’deki maden yataklarının işletilmesi ile ilgili kamulaştırma sorunu kısa bir süre içinde tamamen çözülmesi bekleniyor.

İNÖNÜ’NÜN YERİNE CELAL BAYAR

Malatya Milletvekili İsmet İnönü’nün Başbakanlık görevinden istifası üzerine Cumhurbaşkanı Atatürk, 25 Ekim 1937 tarihli atama kararı ile İzmir Milletvekili Celal Bayar’ı Başbakan olarak atadı. Atama kararında şu ifade yer alıyor: “Malatya Mebusu İsmet İnönü Başvekaletten istifa etmiştir. Başvekalete sizin tayininiz tenzib  olunmuştur. Yeni İcra Vekilleri Heyetinin intihap ve inha edilmesini rica ederim. Resicumhur K.ATATÜRK”

BAYAR’IN HÜKÜMET PROGRAMINDA HASANÇELEBİ MADENLERİ VAR

İsmet İnönü’nün yerine Başbakanlığa atanan Celal Bayar, 11 Kasım 1937 tarihinde TBMM’de (Heyeti Umumiye’de) hükümetin programını okudu. 76 yıl önce Celal Bayar’ın 1. Hükümetine ilişkin programında Hasançelebi’deki demir madeni yataklarını da yakından ilgilendiren bir yatırım bulunuyor.

Celal Bayar tarafından  Heyeti Umumiyede (TBMM’de) okunan hükümet programının Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Hasançelebi beldesindeki demir madenleri ile ilgili bölümü  şu şekilde:  

“Şef, (Atatürk) Divriki demir yatağının bir an evvel işletilmesi lüzumunu ehemmiyetle işaret buyurdular .

Divriki  mıntıkasında Maden Tedkik ve Arama Enstitüsü tarafından keşfedilerek tedkikatı yapılan demir yatağının sathında 15.000.000 ton demir cevheri mevcud olduğu tespit edilmiştir. Cevher yatağının daha derinlere kadar imtidad etmesi umulmaktadır . isveç ve Ural  meşhur mağnetitlerı ayarında olan bu cevherin vasatî demir tenoru yüzde 65 raddesindedir. Aynı mıntıkada ve Hasançelebi civarında jeolojik tedkik devam etmektedir. Yakın bir atide işletilmeğe başlanacak olan Karabük demir çelik fabrikalarımızın ihtiyacı da derpiş edilerek bu madenin sırf ihraç maksadile şimdiden işletmiye alınmasını programımıza idhal edeceğiz. Senede şimdilik 500.000 ton demir cevheri ihracı esasına göre ayarlamayı düşündüğümüz bu maddenin ihraç kıymeti senede 2 ilâ 2,5 milyon lira raddesinde olacaktır. Yine bu mevzula alâkalı olarak size bahsedeceğim simli kurşun ve altın istihsalâtı vardır.” 

76 YIL SONRA YATIRIMA BAŞLANILIYOR

Ermaden AŞ. tarafından Hasançelebi’de yaptırılacak olan “Cevher Zenginleştirme ve Pelet Tesisleri” için gerekli olan arazi alımları ile ilgili kamulaştırma çalışmaları büyük oranda bitmiş durumda. Bu yatırımı yakından takip eden Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım, “Kamulaştırma ile ilgili yasal prosedür tamamlandı. Bir kısım, 800 parselden 200 tanesinin tapu devri verildi. 400 kadar parselin tapu miktarı hisseli. Bundan dolayı sıkıntı var.  Kamulaştırma ile ilgili olarak mahkeme süreci sonunda ve sorunda kısa sürede çözülecek. İşlemlerin bitiminden sonra yatırım için işe başlanılacak. Ben de zaman zaman Celal Bayar’ın hükümetinin programını anlatınca duyanlar şaşırıyor. Uzun bir dönemden beri yatırım için yapmış olduğumuz girişimler sonucunda Hasançelebi maden yataklarının işletmeye açılacak olmasından dolayı ülkem ve bölgem adına mutluk duyuyorum. Buradaki yatırım bölgesel değil, bir Türkiye yatırımıdır. Bu yatırımın gerçekleşmesi için destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Hasançelebi’deki demir madeni yataklarının işletilmesini Celal Bayar, ilk başbakanlığı döneminde hükümetinin programına koymasından 76 yıl sonra bu bölgedeki demir madeni yatakları işletilmeye çalışılıyor. Hasançelebi’deki maden yataklarının işletilmesi ile ilgili kamulaştırma sorunu kısa bir süre içinde tamamen çözülmesi bekleniyor.

HABER: Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi ÖZEL

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız