SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ehliyet Değişikliğine Tepki

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:12:07
Ehliyet Değişikliğine Tepki
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Ehliyetlerin şekli değiştirilerek, yeni ehliyet adı altında 24 milyon vatandaştan 101 lira para istenecek olması yanlış bir uygulamadır” dedi.

Keskin, “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Öngören Yasa Teklifi ile Trafik Kanunu'nda yapılacak olan değişiklikle ehliyetler değiştiriliyor. Ancak değişiklik adı altında 24 milyon ehliyet sahibi vatandaştan değişim için 101 lira değerli kağıt parası istenecek olması, zamanında ehliyetlerini değiştirmeyenlere de 110 ile 556 lira arasında harç istenecek olması yanlıştır. Alınmış bir hakkın şeklinin değiştirilerek zorlama ile yeniden ücret talep edilmesi, hizmetlerin halk için değil, Maliye’ye para toplamak için yapıldığı kanaatini ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Keskin, “Biz trafik kazalarının en aza indirilmesi, trafikte huzur ve güven ortamının sağlanması için sürücü eğitim sisteminin sil baştan değiştirilmesini beklerken, sürücü belgelerinin şeklinin değiştirilmesi ile uğraşılması, her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz bir ortamda kabullenilecek bir durum değildir. Sürücü belgelerinin değiştirilmesi, mevcut trafik kültürünün değişimi konusunda hiçbir etkisi olmayacaktır. Yenileme sırasında sürücünün sağlık durumunun kontrol edilerek, yeniden rapora gönderilecek olması da ayrı bir külfet getirecektir. Siyaset kurumunun, öncelikle her yıl on binlerce insanımızı kaybettiğimiz trafik sorununu çözmesi gerekiyor. Sürücü belgelerindeki değişiklik zorunlu kılınmamalı ve değişimde hiçbir ücret alınmamalıdır. Her değişiklikte vatandaştan para talep edilmesi doğru ve adil bir yaklaşım olamaz” ifadelerini kullandı. Keskin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Milletvekilleri öncelikle ehliyet değişikliğini bırakıp, sürücü eğitiminde yapılması gereken değişiklikleri hayata geçirmeli. Yeni ehliyetler ile gaz yerine frene, fren yerine gaza basan, kırmızı ışıkta dahi durmayı bilmeyen, kavşaklarda nasıl dönüleceğini bilmeyen sürücülerin sayısını azaltmayacaktır. Ülkemizin en büyük sorunu olan trafik kazaları ehliyet değişikliği adı altında kazaları mı önleyecek?”

 

"EHLİYET ALAN HERKES YENİDEN SINAVA TABİ TUTULMALI"

Keskin, “Yetkililere sesleniyoruz; ehliyet değiştirmek, belki Maliye’ye bir katkı sağlayacaktır. Ancak trafik sorunun çözmeyecektir. Trafik sorunu çözülmek isteniyorsa, sürücü kurslarında ehliyet alan herkes yeniden sınava tabi tutulmalı ve sürücü eğitimi sil baştan yeniden düzenlenmelidir. Direksiyonu bilmeden trafik kurallarını bilmeden, yolun hangi bölümünden gideceğini bilemeden, araçları tanımadan ehliyet alanların tekrar sorgulanması gerekiyor. Adrese teslim sürücü eğitiminden ve adrese posta yoluyla ehliyet gönderilmesi sisteminden vazgeçilmelidir. Gerçekten kazaları önlemek istiyorsanız, yollara gizlice radar yerleştirerek, MOBESE'lerde araçları takip edip arkasından ceza yazıp göndererek, cezaları yükseltmekle değil, 24 milyon insanın vebalini düşünerek bu sistemi tekrar ele almanız gerekecektir. Aksi takdirde bunun adına sadece para toplamak olur. Bugün çıkan yasa ve uygulamalara bakın hepsinin altında paranın çıktığını göreceksiniz. Trafik kazalarındaki tüm vebal, sürücü eğitimi sistemini değiştirmeyenlerin üzerindedir” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız