SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ek Yoğunluk' Artık Yok!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, Mayıs ayı olağan toplantısı Belediye başkanı Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüştü. Meclis toplantısında, merkeze uzak bölgelerden arsa hibesi karşılığında, rantı yüksek yerlerde verilen imar yoğunluğu uygulamasına dair tüm meclis kararlarının iptali de kararlaştırıldı ve "rantiye" yaratmaya dönük bu yol kapatılmış oldu.

ÇAKIR'IN HABERİ YOKMUŞ!
Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş, “Cemal Akın döneminde basın mensuplarının haber yazması, görüntü geçmesi için ayrılan basın odasının neden kapatıldı?” sorusunu başkana yöneltti.

Başkan Çakır ise önce, basın odasının kapatıldığından haberinin olmadığını söyledi, ardından ‘Basın Yayın Müdürlüğü’ne henüz atama yapmadık. Bu yüzden kapalı’ dedi.

Bunun üzerine Ağdaş, ‘Basın Müdürlüğüne herhangi bir atama yapabilirsiniz. Bu benim sorumla alakalı değil. Koca binaya herkes sığdı da basın mı sığmadı? Basın bizim gözümüz kulağımız. Bu soruya lütfen basının önünde yanıt verin’ dedi.

Bunun üzerine Başkan Çakır “Bina ile ilgili genel bir düzenleme yapıyoruz. Bu genel düzenlemeler kapsamında kapatılmış. Bina ile ilgili düzenlemeler bittikten sonra açılır” ifadelerini kullandı.

MORAN'IN SORUSU..
Gündem dışı MASKİ Müdürlüğünün 2, Strateji Geliştirme Müdürlüğünün 2, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 2 ve İmar Komisyonu tarafından 1, toplam 7 önergenin gündeme alınması oylanarak kabul edildi.

Saadet Partisi’ nden (SP) seçilen, fakat geçtiğimiz toplantıda verdiği bir önerge yüzünden SP’li üyelerle yaşadığı sıkıntıdan sonra SP’den istifa ederek bağımsız olarak üyeliğine devam eden Mehmet Moran’ın “”1- Şehir içi yolcu taşımacılığında Bilet olmaması nedeniyle kullanılan paraların kayıt altına alınıp alınmadığını ve hizmet gibi görünen bu işlemin uygulamadan kaldırılıp kaldırılmayacağı, 2- Bir süre önce satılan eski Hal binasının satışından elde edilen gelirin miktarı ve tümünün tahakkuk ettirilip ettirilmediği ve 3- Hacı Abdi mahallesinde kaçak birkaç yapıya yol açmak maksadıyla yeşil alanın ihlal edildiği haberleri yer aldı.
İmar planında bahis konusu alanın içerisinde iddia edildiği gibi yol uygulaması var mı ve tüm mahalle halkının mutabık kalacağı bir çözüm düşünür müsünüz?" Konularını içeren ve sözlü olarak yanıtlanmasını istediği sorularını içeren önergesini yanıtlayan Başkan Çakır; “Önergenizi yazılı olarak sizlere göndereceğim” dedi.

Derme Sulama Birliği üye seçimi için sandık kurulunun oluşturulması konusu Belediye Encümeni tarafından gereği yapıldığı için gündemden çıkarılırken, Encümen tarafından görüşülerek Meclis’e getirilen Belediye’nin 2008 Mali Yılı kesin hesabı, Encümen Kararı doğrultusunda kabul edildi.

Çevreyolu üzerine yapılacak olan alt geçitlerin deplase çalışmalarından dolayı, toplu taşımacılık yapan araçlar ile servis araçları hakkındaki teklif, Trafik İhtisas Komisyonu’na havale edildi.

KOMİSYONLAR..
Trafik İhtisas Komisyonu’nun da Belediye Meclis üyelerinden oluşan üyeleri değişti.

Verilen teklifler doğrultusunda, Trafik İhtisas Komisyonu’na, ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Başkanlığı’nda İmar ve Şehircilik, Fen işleri, Asfalt Yol, Zabıta ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüklerinden sürekli ve sabit görev ifa edebilecek uzman personellerinin yanı sıra Belediye Meclis Üyeleri, Ahmet Ergül, Vahap Ergün, Mustafa Aslan, Orhan Barman ve Sadin Şahin seçildiler.

Doğu Anadolu Belediyeler Birliği Asil Üyeliklerine; Nevzat Aslan ile Hasan Demez seçilirken, yedek üyeliklerine ise Mehmet Çınar ile Yılmaz Nazmi Hamamcı seçildiler.

Rayiç Değer Tesbit Komisyonu asil üyeliğine ise Yılmaz Nazmi Hamamcı, yedek üyeliğine de Haşim Oskaloğlu seçildi.

İnönü Mahallesi’nde Malatya Belediyesi’ne ait olan 1837 m2’lik parselin, Vilayetin isteği üzerine Maliye Hazinesi adına devrinin yapılması için Encümene yetki verilirken, 1980 yılında Malatya Belediyesi adına kaydı yaptırılan 2502 m2’lik parselin Battalgazi Belediyesine devri için de Belediye Encümeni’ne yetki verildi.

GÜZERGAH DEĞİŞİKLİĞİ..
Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından; Alt geçit çalışmalarının başlamasıyla araç güzergahlarında yeni düzenleme gerektirdiği ve yapılan yeni düzenlemelerle özellikle merkezde yaşanan trafik yoğunluğunun azaltmak amacıyla, şehre dışarıdan gelen araçlar için hazırlanan yeni güzergah uygulaması yapılan görüşmelerden sonra kabul edildi.

Yeni Güzergahlar; Güney istikametinden (Yeşilyurt- Gündüzbey- Konak vb) Haci Apdi Mah. 1. Sok. Zapcıoğlu- Terminal caddesi ve Niyazi Misri’den Tekel arkasındaki boş alanda depolanması ve dönüşünde bu güzergahlardan yapılması,

Doğu (Kale-Pütürge- Doğanyol gibi) güzergahın ise Çevreyolu üzerinden YİMPAŞ arkasına yapılan Yeni Doğu garajında depolama alanı olması kararlaştırıldı.

HAYIR ORTAKLIĞI!
MASKİ tarafından eskiyen su sayaçlarının değiştirilmesi ve Atıksu arıtma Tesisinin İşletme ihalesi ile ilgili maddeler Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Hayırlarda Yarış Derneği tarafından AB hibe fonundan da yararlanma amacıyla hazırlanan projeye ortak olunması için Belediye Başkanının yetkili kılınması kabul edildi.

VE EK YOĞUNLUK UYGULAMALARI İPTAL
Belediye İmar Komisyonu yazılı bir önerge vererek kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan ve kırsal bölgelerden belediyeye arsa bağışı yapılarak buradan kazanılan ek yoğunluğun getirisi yüksek bölgelerde kullanılması uygulamasına geçmişe yönelik olarak son verdi.

İmar planında okul, park, sağlık tesisi, kültür tesisi, sosyal tesis, yol vb. kentsel donatı alanlarında kalan ve imar uygulaması, kamulaştırma ve terk ile kamuya tahsis edilememiş özel mülkiyetlerin Belediye’ye hibe edilerek, bu hibeden kazanılacak inşaat yoğunluklarının bila parsellerde kullanılması uygun görülüyor ve bu karar doğrultusunda işlemler yapılıyordu.

Komisyon önergesinde, "Yapılan incelemelerde, uygulama da sıkıntılar yaşandığını, düzenleme sahası dışında kalan bahse konu alanların hibe edilerek inşaat alanlarındaki yoğunluk artışının nüfus yoğunluğuna sebep olduğu görülmüştür. Nüfus yoğunluğunun artması beraberinde planlanan okul, park, sağlık tesisi, kültür tesisi, sosyal tesis, yol vb. kentsel donatı alanlarının yetersiz kalmasına neden olmaktadır.

Yine bu konu ile ilgili olarak İmar Kanunun 28. Maddesi “İmar planında verilmiş olan inşaat emsalinin, kat adedinin, ifraz şartlarının değiştirilmesi sonucu nüfus yoğunluğunun artırılmasına dair imar planı değişikliklerinde : - Artan nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanları EK-1’de belirtilen standartlara uygun olarak plan değişikliğine konu alana hizmet vermek üzere ayrılır ve/veya artırılır” şeklinde olup, teknik olarak bunun sağlanması da çok zor bir durumdur

1- Özetle söz konusu hibe uygulaması ile ilgili tüm MECLİS KARARLARININ 06.05.2009 tarihi itibarı ile iptal edilmesi,

2- İmar planında bahse konu alanların, amacına uygun hale getirilerek, planın uygulanması amacıyla; düzenleme sahası içerisindeki parsellerin, yukarıda bahsedilen, kısaca Kamu Ortaklık Payı (KOP) diye tabir edilen alanlara giden paylarını Belediye’ye hibe etmeleri halinde, yoğunluk kullanılacak parseldeki yapı yoğunluğuna eşdeğer olacak şekilde ilave inşaat alanı verilmesi, bu işlemin 6 Mayıs 2009 tarihi itibariyle alınacak imar durumları için uygulanması ve imar durumu aşamasında yapılması,

3- Aynı düzenleme sahasında olan; yeni yapılacak ve 6 Mayıs 2009 tarihinden önce ruhsat almış yapılarda da kullanmak için, başka parsellere ait olan Kamu Ortaklık Payı hisselerinin de Belediye’ye hibe edilerek ilave inşaat alanı hesaplama yetkisinin Belediye Meclisi’ne verilmesi.." görüşleri yer aldı.

Yapılan oylamada önerge kabul edildi.

İmar maddeleri arasında yer alan Trafo tahsisi- öneri imar planı- plan tadilatı ve aynı bölgeden ek yoğunluk talebinin kabul edilmesi ve bazı imar maddelerinin de imar komisyonuna havale edilmesi ve Haziran Ayı Toplantısı’nın 3 Haziran Çarşamba günü saat 14.00’de yapılması kararlaştırdıktan sonra Mayıs ayı Meclis toplantısı sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız