SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ek Yoğunluk" İçin İptal Kararı

A- A+ PAYLAŞ

 

Malatya Belediye Meclisi tarafından sahte tapu ve evrakta tahrifat yapmak suretiyle haksız olarak yoğunluk kullanan 6 parsel maliki için Belediye meclisinde aldığı ek yoğunluk verilmesi kararı Malatya İdare Mahkemesi tarafından hukuka uyarlılık bulunmayarak iptal edildi. Kamuoyunda da “ Aklama meclisi” olarak anılmasına neden olan bu aklama kararları için belediye meclisi eski üyesi Ubeyd Akçin tarafından kararların iptali istemiyle açılan dava sonuçlandı.

Eski başkanlardan Münir Erkal yönetimi tarafından uygulanmasına başlanan, Cemal Akın yönetimi tarafından da kapsamı genişletilen ve kamuoyunda büyük eleştiriler alan Ahmet Çakır yönetimi tarafından 2009 Mayıs  ayı meclis toplantısında kaldırılan “ Ek yoğunluk” verilmesi uygulaması, daha sonra aynı meclis tarafından mal sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve belediyenin zararını tazmin için yeniden devreye sokulmuştu. 6 ayrı dosya için inşaat sahiplerinin Yaka Köyü’nden aldıkları arsaları belediyeye hibe ederek hibeden kazandıkları yoğunlukları, Karakavak, Çilesiz mahalleleri başta olmak üzere değişik yerlerde kullanması için Mart ayında aldıkları karar alması üzerine  belediye meclisi eski üyesi Ubeyd Akçın Malatya İdare Mahkemesine başvurdu. İdare Mahkemesi, Meclisin aldığı kararı hukuka uygun bulmayarak iptal etti.

İdare mahkemesi aldığı karar özetle şöyle:

"İmar Kanununun ceza maddelerini içeren 32 ve 42 maddelerinin yer aldığı giriş bölümünden sonra “…Buna göre; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar için idarelerce 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. ve 42. maddelerinde ön görülen yaptırımların uygulanması gerektiği yasal bir zorunluluktur.

Dava konusu olayda ise, sahte tapu ve evrakta tahrifat yapmak suretiyle haksız olarak yoğunluk kullanan 6 parsel malikinin Malatya Yaka Köyü'nde aldıkları arsaların Belediye’ye bağışının kabul edilmesine ilişkin dava konusu belediye meclisi kararlarının alındığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda; davalı idarece imara aykırılığı tespit edilen 6 parsel maliki için 3194 sayılı Kanunun 32. maddesinde belirtilen işlemlerin yapılması gerektiren, yasal dayanağı bulunmayan arsa bağışının kabul edilmesine ilişkin dava konusu belediye meclisi kararlarında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemlerin iptaline, karaın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere 31.03.2011 tarihinde oy birliği ile karar verildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız