SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eker'den Çiftçiye Destek Müjdesi

A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker doğru yerde doğru ürünü verimlilik esasına göre eken çiftçilere destek vermelerinin söz konusu olduğunu, bunu ise diğer destekler ile de ilişkilendireceklerini kaydetti.

Eker, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olduğu iddiasının hiçbir zaman gerçek olmadığını söyledi.

Türkiye'nin ithal ettiğini, ithal etmesinin de kötü bir şey olmadığını ifade eden Eker, ''Eğer sizin üretim potansiyeliniz var, onu değerlendiremiyor ve bilgisizlikten, kapasite kullanamamaktan dolayı üretemiyorsanız, mecburen ihtiyacınızı dışarıdan getiriyorsanız bu ayıptır, yanlıştır, irrasyoneldir. Ama siz üretiminizi kullanıyor, verimliliğini artırıyorsanız, ham madde ihtiyacının ilave kısmını dışarıdan getiriyor, işleyip dünyaya satıyorsanız bu iyi bir şeydir'' şeklinde konuştu.

Tarıma gündelik değil, stratejik bakış açısıyla yaklaştıklarını vurgulayan Eker, konuşmasında göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Dünya Bankası verilerine göre tarımsal üretim değeri açısından 23,7 milyar dolar ile 11. sıradayken, 2008 yılında 56,6 milyar dolar ile 8. sıraya yükseldiğinin altını çizen Eker, bunun verimlilik artışından kaynaklandığını söyledi.

Verimlilik artışını sağlayan çalışmalar, tarım ürünleri dış ticaretinde kaydedilen gelişmeler, gıda güvenliği konusundaki faaliyetlere de değinen Eker, tarımın insanların çok rahat dezenformasyon yaptığı bir alan olduğunu, basında da bu tür bilgilerin daha çok yer aldığını kaydetti.

AB uyum çalışmalarında tarımla ilgili iki başlığın açılamamasının önündeki engellerin siyasi olduğunu ifade eden Eker, bazı AB üyesi ülkelerin, Türkiye'nin gelişen üretim ve tarım ürünü ihracatını rakip olarak gördüklerini belirtti.

Eker, Türkiye'nin tarım envanteri, tarım politikası ve üretim planlaması eksikliğine çözüm olarak Türkiye tarımsal üretim havzaları modelini kurduklarını dile getirerek, ''Çiftçiye diyoruz ki; 'Doğru ürünü, doğru yerde, verimlilik esasına göre ekersen sana prim desteği veriyoruz'. Bu 2009-2010 üretim sezonunda uygulanmaya başlandı. Bundan sonra bunu diğer ürünlerle ve diğer desteklerle de ilişkilendireceğiz. Örneğin gübre desteğini, toprak analizi ile ilişkilendirdik'' diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız