SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ekmek Kapısı"na Tepki!

A- A+ PAYLAŞ

 

ADIYAMAN- Malatya'ya kayısı toplamak için gelen mevsimlik işçilerin mağdur edildiğini iddia eden Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği (AMİD) Başkanı Mehmet Gürbüz, emeklerin sömürüldüğünü söyledi.

'TEK BAŞIMA 50 BİN KİŞİYİ SAVUNDUM'

Düşük ücretle işçi çalıştıran kayısı bahçesi sahiplerini sert dille eleştiren Gürbüz, "Malatya'nın mevsimlik işçi konusunda en çok tercih ettiği il Adıyaman'dır. Fakat bu yıl Malatya'ya ırgata giden mevsimlik işçilerimiz için düşündüğümüz ücreti alamadık. Hiç kimse mevsimlik tarım işçilerinin sorunları ile ilgilenmiyor. Bu yıl mevsimlik işçilerin sezonu açıldığı zaman Malatya'ya gittim. İşçilerin günlük çalışma ücretleri ve saatlerini belirlemek için yapılan görüşmelere tek başıma gittim. Adıyaman'dan başka kimse gelmedi. Dolayısıyla komisyonda 14 Malatyalının arasında kaldım. Tek başıma 50 bin Adıyamanlı işçinin hakkını savundum. Giresun'a fındığa, Niğde'ye patatese, Kayseri ve Isparta'ya elmaya giden, Antalya'ya seraya, Nevşehir'e pamuğa, patates ve elmaya gidenler ve Çukurova'da çalışanlar, masrafları işverene ait olmak üzere günlük 30 TL alıyorlar. 30 TL'den düşük ücret yok. Ben komisyonda mevsimlik işçiler için günlük 26 TL ücret talebinde bulundum. Fakat destek görmediğim ancak 22 TL için anlaşabildim. " dedi.

'GÖRÜŞMELER SIRASINDA YANIMIZDA OLSALARDI'

Muhtaç ve ihtiyacı olmayan kimsenin bu işi yapmayacağını söyleyen Gürbüz sözlerini şöyle sonlardırdı:

"İstediği ücreti alamayan işçi ve çavuşlarımıza yiyeceklerinin karşılanması gerektiğini söyledim. Bunu çavuşlara da ilettik. Ben işçilerin çalışma şartlarını görünce ağlıyorum. Keşke yetkililer de görüşmeler sırasında yanımızda olsaydı. Bu yıl ırgata giden Adıyaman işçisi azaldı. Sebebi il dışından gelen İş adamları sebze ve meyve tarlalarını faaliyete koydu. İşçiler de kendi topraklarında çalışmaya başladı. Ortalama bu yıl 40-50 bin dönümün üzerinde sebze ve meyve yetiştiriliyor. Adıyamanlı işçiler başka topraklarda 30 TL'ye çalışmaktansa kendi topraklarında 15 TL'ye çalışmayı tercih ediyorlar. Bu yıl 35 Bin Adıyamanlı işçi Malatya başta olmak üzere diğer illerde ırgat olarak çalışıyor. Mevsimlik tarım işçisi sayısında hemen hemen yarı yarıya düşüş var. Ağustos 1 itibariyle Ramazan da başlıyor. Oruç ayında işçilerin hakkını vermek lazım. Biz serinlikte otururken, işçilerimiz orada güneşin altında çalışmak zorundalar. Aslında kayısı işinde çalışmak zordur. Bu işte çalışmak için ancak çok muhtaç durumda olmak lazım. Muhtaçlık ve ihtiyaç olmasa kimse oralara gitmez. Türkiye'de 81 ilin içinden mevsimlik işçilerin hakkını yiyen tek il Malatya'dır. Bunun için mevsimlik işçilerin Malatya'ya gitmesini istemiyoruz." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız