SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ekonomi Konuşuldu

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:16:20
Ekonomi Konuşuldu
A- A+ PAYLAŞ
Müstakil ve Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi tarafından,  geçtiğimiz yılın ekonomik değerlendirmesi yapılırken, 2012'den de beklentiler konuşuldu. 
 
Toplantıda konuşan Şube Başkanı Namık Şahin, "Hepimizin malumu olduğu üzere 2008-2009 küresel kriz nedeniyle ülkemizde 2002 yılında başlayan ekonomik yükseliş, bir anda sekteye uğramıştır. Bu dönemden bu yana geçen 8 çeyrekte, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD kabusundan gözünü yeni açmaya başlamışken; dünyanın üçüncü dev ekonomisi Japonya hala ekonomik daralmayla uğraşırken, AB ülkeleri ayağa kalkmak bir yana yeni bir düşüş riski ile sallanırken, Türkiye ekonomisi, hızlı ve kararlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Türkiye 2011'in ilk çeyreğinde yüzde 9,6 gibi bir rakamla büyümüştür. Bu haliyle Türkiye ekonomisi, Çin ve Arjantin gibi en güçlü büyüyen ülkeleri bile geride bırakmış ve büyüme hızında liderliği elde etmiş durumdadır. Bunu özellikle imalat sanayinden gelen katma değerle elde etmiştir. Milli gelire imalar sanayinden sonra en büyük katkıları ise sırasıyla; ticaret, ulaştırma, finans ve inşaat sektörlerinden gelmiştir. Yüzde 9,6'lık oranın gerçekleşmesinde en büyük rolü oynayan kalemin 6,6 gibi önemli bir puanla yatırımlar olduğunu gözlemekteyiz. İhracatın büyümeye katkısı ise özellikle son çeyrekteki yükseliş ile birlikte toparlanmaya başlamış ve 1,6 puan seviyesine ulaşmıştır. Ancak ithalatın getirmiş olduğu negatif katkıya rağmen 2011'in ilk 3 çeyreğindeki yüzde 10'a yakın bir büyümeyle kapatılmıştır" dedi. 
 
ANKET SONUÇLARI 
 
Genel Merkezin yaptığı anket sonuçlarını değerlendiren Şahin, "Verilerin ortaya koyduğu yatırım ve tüketim kaynaklı bir büyüme aslında MÜSİAD üyesi sanayici ve iş adamları ile Genel Merkezimizin yapmış olduğu 2011 yılı sonu anket sonuçları ile bire bir örtüşmektedir. 2011 yılında üyelerimizle yapılan anket sonucunda yüzde 63 gibi ciddi bir oranı yeni yatırım yaptıklarını, yüzde 76 gibi daha büyük bir kısmı da, yurt içi satışlarının artış gösterdiğini belirtmişlerdir. İhracat yapan üyelerimiz ise, yüzde 57 gibi bir çoğunluğu yıl içinde ihracat rakamlarında artış olduğunu ifade etmişlerdir. Üye işletmelerimizin yüzde 76,8'lik büyük bir oranı 2011 yılında firmaların bünyesinde yeni istihdam olanakları sağladıklarını ifade etmişlerdir. Üye anketinden çıkan sonuca göre yüzde 88'lık gibi önemli bir oranı 2011'de döviz piyasalarındaki gelişmelerden olumsuz etkilenmişlerdir. Üyelerimizin yüzde 55'lik kısmı Avrupa'da yaşanan olumsuzluktan etkilenmezken, yüzde 45'lik gibi bir oranı olumsuz olarak etkilenmiştir. Orta Doğu'da yaşanan olaylardan ihracat yapan üyelerimizin yüzde 54'ü etkilenmezken, yüzde 46'lık oranı olumsuz olarak etkilenmiştir. Üye sanayici ve iş adamlarımızın MÜSİAD üye analiz anketi sonuçlarına göre, yüzde 93 gibi bir kısmı tek parti iktidarı ile sonuçlanan seçimlerin ülke ekonomisini olumlu yönde etkilediğini belirtmiştir. Kalkınma açısından güven ve istikrar ortamının ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı. 
 
2 MİLYAR TON DEMİR REZERVİ
 
Şahin, konuşmasına şöyle devam etti;  "Yılsonu itibariyle 80-85 milyar bandında gerçekleşmesi beklenen cari açık ile ilgili olarak; gerek kamu be özel kuruluşlarda gerekse toplum bünyesinde Türkiye'de üretilen malların kullanımına ilişkin bir zihniyet değişikliğine gidilmesi elzemdir. Ayrıca cari açığı oluşturan ana malların ülke içinde üretilmesine yönelik teşvikler verilmesi aciliyet taşımaktadır. Özellikle ihraç mallarında yüksek katma değerli üretim kaçınılmazdır. Aynı zamanda ithal kalemleri içinde yer alan ileri teknoloji ürünlerinin yurt içinde imal edilip, ihraç edilmesi ayrı bir önem taşımaktadır. MÜSİAD olarak 2012 büyüme oranının yüzde 4 civarında gerçekleşmesini ön görmekteyiz. Tüm veriler işsizlik oranının yüzde 9-9,5 aralığında gerçekleşeceğine inanmaktayız. Enflasyonun yüzde 7 civarında olacağını, cari açığın milli gelire oranının 2012 yılında yüzde 8,5-9 aralığında olmasını beklemekteyiz. Dolar kurunda ise, yıl boyunca 1800-1850 aralığında dalgalanmaların olacağını ön görmekteyiz. Ülkemizde demir çelik kullanımı ekonomide var olan olumlu gelişmeler paralelinde her geçen gün artmaktadır. İlimiz Hekimhan ilçesinde 2 milyar ton demir rezervi olduğu düşünüldüğünde; sadece bu bölge, ülkemizin 300 yıllık demir cevheri ihtiyacını tek başına karşılayacak bir konumdadır. Hekimhan ilçesinde peletleme tesisi kurulması ve yatırımcıların desteklenmesi gerektiğini belirttik. Ayrıca atıl vaziyette duran Vagon Onarım Fabrikası'nın ülkemiz ekonomisine kazandırılması, istekli sanayicilerimizin tekliflerinin dikkate alınarak, yatırımcıya tahsis edilmesi gerekliliğini vurguladık. Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü olan Karakaya Baraj gölü üzerindeki Fırat Köprüsü'nün üst kısmına karayolu yapılması ile ilgili fizibilite çalışmaları bitmiş, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Yani feribot kazalarının olmaması için yatırımın hızlandırılarak gerekli ödenit rakamlarında artış olduğunu ifade etmişlerdir. eğin tahsis edilmesini ilettik. Bunun yanında, SSK ve Bağ-Kur arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını belirttik" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız