SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Eksik ve Kusurlar Var'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Sarayı projesinin mimarı, kentbilimci Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp, projenin henüz tamamlanmadığını, bu konuda belediye nezdinde yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını bildirdi.

Prof.Dr. Alp, yaptığı açıklamada, proje ile ilgili eksikleri, yerine getirilmeyen sözleri, kendi girişimlerini ve belediyenin duyarsızlığını şöyle dile getirdi:

"2009 yılında Sn. Başbakan’ımız tarafından hizmete verilen ‘Malatya Belediye Sarayı’ binası ulusal ve uluslararası platformlarda beğeni kazanmış bir yapıdır. Ancak, açılışın 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden hemen önce Malatya’yı ziyaret eden Sn Başbakan’ımıza yetiştirilebilmesi için 2009 yılının ilk aylarında saha çalışmaları çok hızlandırılmış ve neticen birçok mimari husus eksik veya kusurlu kalmıştır. Bu kargaşa ortamında binanın geçici ve kesin kabulleri sırasında Eser Sahibi ve Müellif Mimar olarak tarafımızın mutabakatı da aranmamıştır.

, Eski Belediye Başkan’ımız tarafımıza gönderdiği 22.12.2008 tarihli yazıda ise binadaki bazı eksik ve kusurların 2009 yılı içerisinde tamamlanacağını ifade etmiş ise de bu taahhüt halen yerine gelmemiştir. Binadaki eksik ve kusurların bazıları basit konular iken diğer bir kısmı mimari işleyiş ve mesajı ciddi biçimde etkileyecek niteliktedir. Yeni Başkan’ımızın görevi devralmasından bu yana kendilerine keyfiyet defalarca yazılı olarak bildirilmiştir. Cevaben tarafımıza ‘uygun bir zamanda sizi davet edeceğiz’ denmiş 2 yıla yakın bir süre geçmesine karşın bu davet de gerçekleşememiştir. Bu arada, bilgi ve rızamız dışında yapıda bazı değişiklikler yapıldığı Malatya yerel basını tarafından tarafımıza iletilmiş ise de, daha sonra uyarımız üzerine bunların düzeltildiği söylenmiştir.

Bu gibi temsil hüviyeti bulunan anıtsal yapılar çevre tasarımlarıyla da desteklenmek durumundadırlar. Belediye Sarayı çevresinin ve Çevre Yolu’na doğru boş kalan arka alanın peyzaj düzenlemelerini beraberce yapalım teklifimiz ve bu amaçla bedelsiz olarak hazırlayarak Başkanlık’a takdim ettiğimiz ‘Malatya Belediyesi Peyzaj ve Çevre Düzenlenmesi Ön Projesi’ de neticesiz beklemektedir. Aynı bağlamda, önem verdiğimiz ‘Mimari Aydınlatma Projesi’ni beraberce oluşturalım önerimiz de cevapsız kalmıştır.

Diğer bir hususta Belediye Binasının ilk projelendirmesi sırasında Vaziyet Planında Belediye’nin isteği üzerine konuşlandırdığımız MASKİ binası, iş merkezi, nikah salonu gibi diğer binalardır. Özellikle, İnönü caddesine cepheli camiinin yerine Belediye binası ile bütünleşen çağdaş bir cami tasarımı eski başkan tarafından arzu edilmiş ancak bu konularda da Belediyemizden bizlere henüz bir çağrı gelmemiştir.

Eserimizin eksik ve kusurlu bırakılmasını, mimariyle bütünlük ve devamlılık oluşturamayan bir çevre düzenlenmesi veya aydınlatmasıyla bozulmasını kabullenmemiz mümkün değildir. Kaldı ki, bu Eser öncelikle Malatya Halkı’na aittir. Malatyalıların kendilerini temsil eden Belediye Sarayı’na sahip çıkmaları, O’nu korumaları ve ihya etmeleri beklenmektedir. Umarız Sn. Belediye Başkan’ımız bu çağrımıza olumlu yanıt verir ve mimari kurgusu açısından Dünya’da ilk olan bu Yapıt’ın mimari eksikleri ve kusurları, çevre ve peyzaj düzenlemesi, mimari dış aydınlatması ve varsa bina içinde ve çevresinde yeni ihtiyaçlar ve değişiklikler beraberce yapının özgün mimarisine uygun ve düzeyli bir şekilde tamamlanır.

‘Fikir Emeği’ne saygı çağdaşlığın en belirgin göstergelerinden bir tanesidir.’

Tüm saygıdeğer Malatyalılara duyurur, sağlıklı ve verimli bir 2011 dileriz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız