SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'El Koymuyor, Ödüyoruz'

A- A+ PAYLAŞ

Müzeler Haftası nedeniyle Malatya Müzesi'nin bulunduğu bölgedeki tüm ev ve işyerlerine davetiye gönderildi, ancak sadece 3 bayan törene katıldı.

Müzeler Haftası nedeniyle Halk Kütüphanesi Salonu'nda bir tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Karahasanoğlu, Belediye Kültür Müdürü Ekrem Dönmez, Müze Müdürü Ziya Kılıç, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Boyraz ve Ramazan Demirhan, Malatya Araştırmaları Derneği Başkanı Kemal Deniz ile davetliler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Malatya Müze Müdürü Ziya Kılınç, Osmanlı Döneminde ilk müzecilik çalışmalarını Vahdettin Döneminde başladığını ve 1881 yılında ilk müze olan Müzeyi Hümayun kurulduğunu belirtti. Vahdettin'in emri ile Osmanlı coğrafyasındaki bütün noktalarda yapılan kazılarda elde edilen eserlerin Arkeoloji Müzesi'nde bugün sergilenmekte olduğunu kaydetti.

Avrupa'daki bugün birçok müzede Anadolu'dan giden eserlerin sergilendiğini ve Türkiye'den önemli ölçüde eser kaçırıldığını belirten Kılınç, "Vatandaş elindeki eseri hiç çekinmeden müzeye getirmelidir. Müzede değer tespiti yapılarak, parası ödenir. Biz kesinlikle esere el koymuyoruz, bedeli ne ise ödüyoruz. Valiliğimizin öncülüğünde 6 aydır başlatılan Kültür Varlığı Envanteri çalışması devam ediyor. Bugüne kadar Malatya'da tespit edilen 221 taşınmaz vardı. Biz bunlara 127 tane daha tespit etti. Bu 6 aylık bir çalışma içinde oldu. Biz Malatya'nın bütün varlıklarını bir katalog halinde yayınlayacağız.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Karahasanoğlu, "Dünyada ilk kurulan şehir devleti bizim kentimizde kurulmuş, Aslantepe'de kurulmuş. Bunu da Türkler söylemiyor, bunu yabancı bilim insanları söylüyor. Yani bizler dünyada ilk tarihi olarak ilk kent devletinin kurulduğu bir şehirde yaşıyoruz. Bir kere bu bizim için son derece önemlidir. Bu bizim tarihe olan bakışımızın değişmesine neden olacak bir gerçek. Malatya Müzesi'ne dünyada pek çok insanın, araştırmacının, yazarın, tarihçisinin ulaşmak için uğraş verirken, bizler yanı başımızdaki müzeye ne yazık ki gereken değeri vermiyoruz. Müzeler Haftası nedeniyle biz müzenin etrafındaki herkese davetiye gönderdik. Müzemizin bütün çevresinde oturan halkımıza davetiye dağıttık. Müzenin yanındaki vatandaşlar gelmez ise, başkaları gelmez. Ama ne yazık ki 3 tane bayan törene geldi" şeklinde konuştu.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK
Arslantepe Açık Hava Müzesi'nin dünyada kendi özelliği ile dünyada bir ilk olacağını belirten Karahasanoğlu, Arslantepe Müzesi'nin bu yıl hizmete gireceğini söyledi.

Karahasanoğlu, "Arslantepe'yi tanımak Malatya Müzesi'nden başlar. O nedenle Malatya Müzesi ziyaret edilmeli" dedi.
Törende Arkeolog Zeynep Yıldırım tarafından Malatya'daki Kültür varlıkları konulu bir sonum yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız