SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Elbette Düşünüyoruz..'

A- A+ PAYLAŞ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Arslantepe Höyüğündeki kazılar sırasında ortaya çıkartılan sarayın, Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülmesi çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyerek “2010 yılına kadar tamamlanmış olacak. Hedefimiz Anadolu’daki ören yerlerinde bütün tarihi eserleri ortaya çıkartarak gelen turisti Anadolu’ya çekmek” dedi.

Adıyaman-Nemrut yolu ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Günay, “Nemrut, dünyanın ve insanlığın en önemli eserlerinden birisi. Adıyaman-Malatya ayrımı gözetmeksizin oradaki çalışmalarımız devam ediyor. Malatya tarafından yolların açılması için projeler hazırlandı ve ihalesi yapıldı. Önümüzdeki yıllarda çok güzel gelişmeler olacak” diye konuştu.

Sivas’ın Divriği İlçesi’nden helikopterle Malatya’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, beraberinde Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP'li Vekiller Öznur Çalık, İhsan Koca, Mehmet Şahin ile birlikte kültür sarayı inşaatı, Malatya Arkeoloji Müzesi Etnografya Müzesi, Battalgazi İlçesi Ulu Cami ve Kervansaray ile Arslantepe Ören Yeri'nde incelemelerde bulundu. Arslantepe kazılarını yapan İtalyan Kazı Heyeti'nin başkanı Prof.Dr. Marcella Frangipane, bakana çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Günay, 2009 yılı turist sayısında yüzde 1 oranında artış olduğunu söyleyerek “Temmuz sonu itibarıyla, geçen yıla göre turist sayısında yüzde 1 artış var. Normal olarak dünyada yüzde 5 civarında eksilme bekleniyor. Bazı yerlerimizde yüzde 2-4 civarında eksilme var. Bazı yerlerde artış var. İstanbul’da artış var. Örneğin, İtalya, Fransa ve İngiltere'den gelenlerin sayısında artış var. Kriz dönemini ciddi bir eksilme olmadan kapanacağını ümit ediyorum. Hedefimiz, gelen turistlerin hep aynı yerlere değil, Anadolu’ da çekmek’ dedi.

Yapımı devam eden Kültür Sarayı’na Bakanlığın ödenek gönderip göndermediği ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Bakan Günay, “Amacımız, yerel yönetimleri teşvik ederek, onların gücünün yetmediği yerde destekte bulunmak. İzlediğimiz politika budur. Biz buraya 2.5 milyon TL ödenek gönderdik ancak asıl olan yerel yönetimlerin böylesi merkezleri sahiplenmesidir” diye konuştu.

1992 yılında temeli atılan ve o zamandan bu zamana tamamlanmayıp çürümeye terk edilen Akçadağ Kültür Merkezi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Günay, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde ihtiyaç olmadığı halde siyasi ve güncel kaygılarla temeller atıldığını belirterek şunları söyledi:

“Akçadağ Kültür Merkezi’nin tamamlanması için Belediye başkanı ile görüşüldü. Dün yeni bir protokol yaptık yerel imkanlarla yapılması için. Bakanlık olarak da gerekli desteği sunacağız. Geçmişte, planlama yapılmadan, tamamen bölgesel, siyasal ve güncel kaygılarla kültür merkezleri, etnografya müzeleri kurulmuş. Milletin parası boşa harcanmış. Bu para benim cebimden ya da başkanların cebinden çıkmıyor ki. Restorasyonlar amacına uygun yapılmamış gelişigüzel paralar harcanmış. Bu harcanan paralar beytülmalın parası. Biz bu anlayışla hareket etmiyoruz. Bir bakıyorsunuz kültür merkezini dolduracak nüfusu olmayan yerlerde temeller atılmış ancak şehrin göbeğinde ise bu tür merkezler yok. Anadolu’nun birçok yeri böyle temel çöplüğüne dönmüş. Ancak biz yine de yüzde 70-80 oranında bitirilmiş yerleri tamamlayacağız.”

Bakan Günay, Arslantepe höyüğündeki kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkartılan ve dünyanın ilk devlet sisteminin örneği olan sarayın Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülmesinin yanı sıra Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan kilisenin restorasyonuyla ilgili bir soruyu ise “Hedefimiz gelen turisti Anadolu’nun tüm kentlerine çekmek. Gelen turist Kapadokya’dan sonra dönüyor. Kilise, havra, pagan, cami ayırımı yapmadan bütün eserlerimizi onararak gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz. Eski ve yeni tüm eserleri ayrım yapmadan kazanmayı düşünüyoruz. Türkiye, güvenli bir kardeşlik ülkesi, barış-bereket ülkesi olduğu zaman gelen turist Sivas’a, Malatya’ya da Elazığ’a da Maraş’a da Mardin’e de rahatlıkla gelir. Sözünü ettiğiniz kiliseye gelince o konuda tam olarak bilgim yok. Vali burada, belediye Başkanı burada, Özel İdare, Kültür ve Turizm Müdürlüğü burada. Söylediğim anlayış çerçevesinde onu da turizmimize kazandırmamız lazım” diye yanıtladı.

Arslantepe Höyüğü Ören Yeri'nde Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane'den bilgiler alan Bakan Günay, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine Günay, "Nemrut Dağı'nda yapılacak çalışmalarla 2 yıl içerisinde gözle görülür iyileşmeler ortaya çıkacak. Nemrut Dağı'nı dünyaya daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Nemrut Dağı'ndaki heykelleri orada, yerinde koruyacaksak, bazı önlemler almamız gerekiyor. Başka bir yere taşıyıp müze yapmak ve yerine kopyalarını bırakmak gibi bir fikir var. O konuda bilim insanları arasında uzlaşma olmadı. Biz de uzlaşma olmadan bir karar vermiyoruz" diye devam eden Bakan Günay, "2 bin yıllık ve 2 bin metre yükseklikteki heykeller mevsim şartlarından yıpranıyor. Mutlaka koruma yöntemi uygulamamız lazım" dedi.

"Arslantepe höyüğü ve Açık Hava müzesi civarının koruma amaçlı İmar planı yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna da Bakan Günay “Elbette. Zaten bölge SİT alanı içerisinde. Çevreye de zarar vermeyecek şekilde gelen turistlerin konaklamaları ve dinlenmeleri için yapılacak tesislerin çevreye de zarar vermeyecek şekilde yapılması için planlamalarımız şimdiden başlamış durumda” yanıtını verdi.

Battalgazi ilçesindeki tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı restorasyon çalışmasını da yerinde inceleyen Bakan Günay, burada restorasyondaki bazı eksikler gördüğünü belirtti.

Günay, “İş yapınca bazı eksikler oluyor. Hiç iş yapmazsanız hiç hata olmaz. Bazen iş yaparken hatalar olabiliyor. Biz aramızda paylaşıyoruz. Mümkün olduğu kadar yapılanları düzeltmeye çalışıyoruz. Önemli olan yok olmaya yüz tutmuş bir mekanı ayağa kaldırmaktır. Ki burada o çalışma yapılıyor” ifadelerini kaydetti.

Tarihi Beşkonaklar'da düzenlemesi devam eden Etnografya Müzesi'ni gezen Bakan Günay, "Malatya'nın kronolojisini içeren bir müze yapılmalı. Malatya iki cumhurbaşkanı yetiştirmiş bir il. Bu konakların birinde, geçmişten günümüze kronolojik tarihi, yazı ve eserleri içeren bir müze oluşturulmalı" ifadelerini kullandı. Malatya'ya yerleşik Devlet Tiyatrosu kurulması isteğiyle ilgili ise Bakan Günay, "Malatya'ya Devlet Tiyatrosunu kurduk. Yerleşik olacak. Onun hazırlıklarını yaptık. Personel taleplerimiz oldu. Haftanın her günü eser
sahneye koyacak hale getiriceğiz" dedi.

Ankara'da yeni bir müze yapmayı planladıklarını belirten Günay, “Benim hayalim Cumhuriyetin başkenti Ankara'da Türkiye Uygarlıklar Müzesi yapmaktır. Fikir çalışması yaptık. Avam proje eşiğindeyiz. Belki ulusal veya uluslararası bir yarışma da açabiliriz. Gelecek yıl temel atmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan daha sonra gezide kullandığı polis helikopteriyle Ankara'ya gitti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız