SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Elden Takip Kalktı..'

A- A+ PAYLAŞ

İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından e-dönüşüm tanıtım toplantısı yapıldı. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Birliği (SMMMOB) toplantı salonunda gerçekleşen tanıtım toplantısına İş-Kur İl Müdürü Yaşar Karataş, SMMMOB başkanı Bahadır Altaş, muhasebeci ve mali müşavirler, Müdürlük çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan SMMMOB başkanı Altaş; “Önümüzdeki dönemde iş yaşamında İŞKUR’un çok önemli yeri olacaktır. Yasal düzenlemeler de bize bunu gösteriyor. Özellikle işsizlik sigortası ve şu an gündemde olan kıdem tazminatı fonu uygulamalarıyla İşkur'a verilecek bildirimlerin önemi daha da çok artacaktır. Bu konuda en az bizim kadar iş dünyasının da duyarlı olması ve konunun takibini yapması gerekmektedir. Bu tanıtım toplantısıyla değişen yasal düzenlemeler hakkında bizleri bilgilendirecekleri için İŞKUR yetkililerine teşekkür ediyoruz” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Yaşar Karataş’da “ Bilindiği üzere e -devlet dönüşümü kapsamında oluşturulan İŞKUR portal sitemiz 10.01.2008 tarihi itibarı ile açılmış olup, bazı hizmetlerimiz internet üzerinden yürütülmeye başlanmıştır”dedi.

Karataş, değişen yasalar nedeniyle e-dönüşüm programının önemini anlatarak, "Elden dosya gönderme dönemi kalktı. Bildirimler internet üzerinden yapılacak" dedi. Ceza miktarının arttığını, e-dönüşüm üzerinden bildirimde bulunmayanlara konularına göre her sigortalı için 500 YTL ile işyerlerine 2 bin YTL ceza uygulanacağını kaydeden Karataş, "Verilecek cezalardan dolayı sizlerin üzülmemesi ve bunun tatlılıkla yürütülmesi için e-dönüşüm programını iyi öğrenip kullanmanız gerekiyor" diye konuştu.

Karataş, şöyle devam etti:

“İşverenlerin internet üzerinden veya yazılı yapacağı tüm bildirimler yasal bildirimler olarak kabul edilecektir. İşverenler bildirimde bulunma durumunda cezalı duruma düşeceklerdir. İnternet üzerinden işlemlerinizi yapabilmeniz için işyeri yetkilisinin bireysel üye olması, kurumumuzun da bu üyeliği onaylamasını müteakip işgücü talepleriniz vb işlemlerinizi internet üzerinden gerçekleşebilecektir.

Ayrıca 08,02.2008 Tarih ve 26781 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5728/478-503-504 sayılı temel ceza kanunlarına uyum amacıyla değiştirilmiştir. Bu değişiklik; Kurumca dayanağı belirtmek suretiyle;

a) 4447-478 İşsizlik kanununun 54 mad. birinci fıkrası İşsizlik sigortasına ilişkin yükümlülükleri nedeniyle sigortalıların ücretlerinden indirim veya kesinti yapan işverenlere her bir sigortalı için beşyüz Türk lirası,

b) 4447-478 İşsizlik kanunun 48. maddede öngörülen işten ayrılma bildirgesini kuruma vermeyen (hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde) her bir fiil için ayrı ayrı bin Türk lirası,

c) 4904-503 Türkiye İş Kurumu Kanununun 20.maddesinin (e) bendinde belirtilen bildirim yükümlülüğüne (Aylık işgücü çizelgesi) aykırı hareket eden özel kesim işyerlerine iki bin Türk lirası,

d) 4904-504 Türkiye İş Kurumu Kanununun 21. madde kurum tarafından Kamu-özel sektör kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istendiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.

5728 sayılı kanun 503-504 nci maddesi ile de 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20 ve 21 nci maddesi değiştirilmiştir. Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istendiğinde belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. (Yeni açılan 1+ işçi çalıştıran işyerleri bir defaya mahsus işyeri bilgi formu ve aylık işgücü çizelgesi verecekler, 10+ işyerleri ise işyeri bilgi formunu bir sefer verecekler ancak, aylık işgücü çizelgelerini takip eden her ayın ilk haftası il müdürlüğümüze gönderilmeleri veya internet üzerinden ilgili bölüme işlemeleri gerekmektedir. 50+ işçi çalıştıran işyerleri için özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru kontenjan açığı meydana geldiği tarihten itibaren 7 gün içinde kuruma bildirmeleri ve kontenjan dahilinde yeni işe aldıkları işçileri, işe alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma tescil ettirmeleri gerekmektedir.) Çalışmayan özürlü ve eski hükümlü her bir açık kontenjan için her ay 1357.- YTL, terör mağduru açığı olan işyerlerine ise asgari ücretin on kadında idari para cezası verilir.

Söz konusu kanun maddelerindeki cezai yaptırımlara maruz kalmamanız için kurumumuzla olan işlemlerimizin hızlı ve etkin sürdürülmesi amacıyla il müdürlüğümüzce her türlü destek verilecektir.”

İl Müdürünün konuşmasından sonra kurum personeli tarafından katılımcılara sinevizyon eşliğinde; kamu- özel kesim işyerlerinin iş ve işgücü konularında bilgi istenmesi, çalıştırdığı işçi sayısına göre bildirimde bulunmaları, işyeri bilgi formu, eski hükümlü ve terör mağduru işçiler konusunda katılımcılara bilgiler aktarıldıktan sonra tanıtım toplantısı sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız