SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Elektrik Faturasını Geciktiren Yandı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:01:58
Elektrik Faturasını Geciktiren Yandı!
A- A+ PAYLAŞ

Dağıtım şirketleri, son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesmeye başladı.

Devlet şirketi TEDAŞ döneminde aylarca işlem yapılmayan ödenmeyen elektrik faturaları, özelleştirme sonrasında dağıtım şirketleri ile aboneleri karşı karşıya getirdi. Dağıtım şirketleri, son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesmeye başladı. Elektriksiz kalan abonelerin isyanı mevzuatın da yeniden ele alınmasını gündeme getirdi. 

Elektrik dağıtım tesislerinin özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla devlet bu alandan çekildi. Tesisler, özel sektöre devredildi. Özel sektör, devletin işletmecilikte daha ‘esnek' olduğu bazı konularda kuralları harfiyen uygulamaya başladı. Özel sektörün kuralları katı biçimde uygulaması bazı abonelerin ‘canının yanması'na yol açtı. Abone ile dağıtım şirketlerini karşı karşıya getiren en kritik konuların başında ödenmeyen faturalar nedeniyle gündeme gelen elektrik kesme işlemi geliyor.

ANINDA ŞALTER İNİYOR 

Özel sektör tarafından işletilen elektrik dağıtım bölgelerinde, abonenin faturasını öngörülen sürede ödememesi halinde anında elektriği kesiliyor. Elektrik dağıtım şirketleri temsilcileri, bu konudaki şikayetler üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ‘Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne işaret ederek, dağıtım şirketlerinin bu mevzuatı uyguladığını söyledi. Dağıtım şirketleri, söz konusu yönetmelik gereğince dağıtım şirketlerinin son ödeme tarihini izleyen 5 iş günü içinde faturasını ödemeyen abonelerin elektriklerini kesme hakkına sahip olduğunu vurguladı. 

HEM FAİZ HEM KESME BAĞLAMA YÜKÜ 

Elektriği kesilen abone hem yüklü bir faizle karşı karşıya kalıyor, hem kesme-bağlama faturası ödemek zorunda kalıyor.

EPDK kaynaklarından alınan bilgiye göre abonelerden 6183 sayılı amme (kamu) alacaklarının tahsilini öngören yasa

kapsamında işlem yapıldığını söyledi. 

Halen, bu yasa gereğince faturasını zamanında ödemeyen aboneden aylık bazda yüzde 1.4 oranında faiz tahsil ediliyor.

Abone, elektrik kesme ve bağlantı için de ödeme yapmak zorunda kalıyor. EPDK'nın 1 Ocak 2013'ten geçerli tarifesine göre konutlarda kesme bağlantı bedeli 17.7 TL, sanayide 89.9 TL düzeyinde bulunuyor.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız