SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Elektrikleri Kestiler, Sulanamadı'

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:44:03
'Elektrikleri Kestiler, Sulanamadı'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  TEDAŞ özelleştirmesi sonrası Malatya ve çevresinde meydana gelen sorunların incelenmesi, özelleştirmenin Malatya ekonomisinde yol açtığı kayıpların değerlendirilmesi, borç ve faizlerden kaynaklı mağdur olan  Malatyalıların taleplerinin araştırılıp, sonuçlandırılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Ağbaba, tarımsal ürünlerin en fazla suya ihtiyacı olduğu dönemde AKSA şirketinin üreticilerin elektriklerini kesmesini Malatya tarımına vurulmuş bir darbe olarak değerlendirdi.

Ağbaba,TBMM Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesinde  özelleştirme süreciyle ilgili değerlendirmeler yaptı.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TEDAŞ, TEKEL, TÜRK TELEKOM,ERDEMİR,TÜPRAŞ gibi Türkiye’nin en büyük kamu kurumlarının , hazineye gelir sağlamak amacıyla satılmasının yanlışlıklarını dile getirdi.

Önergede “1986-2002 döneminde toplam 8 Milyar dolar özelleştirme geliri elde edilirken, 2003-2015 döneminde bu tutar 61,8 Milyar Dolar’a erişmiştir. Cumhuriyet tarihi boyunca elde edilen özelleştirme gelirlerinin yüzde 90’ı AKP döneminde elde edilmiştir.” ifadelerine yer veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “AKP tarafından yapılan özelleştirmeler bir övünç kaynağı olarak dile getirilmesine rağmen, özelleştirmeler sonrası yaşanılan problemler değerlendirildiğinde yapılan satışların faydadan çok zarar getirdiği açıklıkla görülecektir.Özelleştirmelerin amacı  etkinliği ve verimliliği artırmak, serbest piyasa ekonomisine işlerlik kazandırmak, yeni istihdam alanları yaratmak, devlete gelir sağlamak vb. olmalıyken örneğin  TEDAŞ özelleştirmesinde bu amaçlar  gerçekleşmemiştir.”dedi. 

TEDAŞ Özelleştirmesinin yarattığı sorunları dile getiren Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “4046 sayılı yasaya dayanarak elektrik dağıtımı işi 16 bölgeye ayrılarak özelleştirilmiştir. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerindeki elektrik dağıtım işini yürüten Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.  2011 Yılı başında AKSA  şirketine devredilmiş, bu tarihten itibaren  ilgili şirket tarafından elektrik dağıtımı gerçekleştirilmektedir.Özelleştirmenin ardından dağıtım işini alan AKSA isimli şirketin ilk yaptığı işlerden biri nitelikli personelleri işten çıkarmak olmuştur. Elektrik gibi çok riskli ve önemli bir iş, taşeron eliyle niteliksiz personele yaptırılmak istenmektedir.” İfadelerine yer verdi.

Ağbaba, TBMM Başkanlığına verdiği Araştırma Önergesinde şu görüşlere yer verdi; “Malatyalılar AKSA şirketinin uygulamalarından kaynaklı büyük sıkıntılar yaşamakta, alt yapı yatırımlarının yetersizliği sonucu  sık sık kesilen elektrikler  büyük zarara yol açmaktadır. Şirketin katı politikası nedeniyle abonelikler çok kısa sürede iptal edilmekte, yeni abonelik için yüklü miktarda para talep edilmektedir. Ayrıca geçmişten gelen borçların faizlerinin silinmesi taleplerine olumlu yanıt verilmemekte, Malatyalılar faiz batağından kurtulamamaktadır.”

Malatyalı üreticilerin elektrik konusunda yaşadıkları sorunlara da önergesinde yer veren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “2014 yılında yaşanan tabii felaket nedeniyle Malatya’da hiçbir ürün yetiştirilememiş, ekonomisi tarıma dayalı Malatya, 2014 yılını büyük kayıplarla kapatmıştır. Başta kayısı olmak üzere elma, armut, kiraz, ceviz,badem gibi ürünler dondan kaynaklı, arpa, buğday gibi tarımsal ürünleri ise kuraklıktan kaynaklı  yok olmuştur.Üreticiler geçtiğimiz yıl sulama suyuna bağlı elektrik faturalarını ödeyememiştir.” dedi.

 “Malatya genelinde çok sayıda üreticinin elektrikleri AKSA şirketi tarafından kesilmeye başlanmış, ödeme yapamayan üreticiler bu yıl elektrikleri kesik olduğu için tarlalarını sulayamamışlardır.”diyen Ağbaba,“ Üreticiler, bir taraftan kuruyan ağaçlarına yanarken, diğer taraftan geçen yıldan kalan elektrik borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmektedir. Tarım sezonu başlarken ve ürünlerin en fazla suya ihtiyacı olduğu dönemde AKSA şirketinin üreticilerin elektriklerini kesmesi Malatya tarımına vurulmuş bir darbedir. Üreticilerin ürünlerini toplayıp satmalarını bile  beklemeden elektriklerin kesilmesi tepkilere sebep olmaktadır. Malatya’da AKSA  tarafından binlerce kişi icraya verilmiştir.Üreticiler elektrik  dağıtım şirketinin ödeme konusunda gerekli kolaylıkları göstermesi, borç faizlerinin silinmesi, alt yatırımlarının hızlandırılmasını beklemektedir.”dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız