SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Elektronik Üniversite" İçin..

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:37:16
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Ertürkler öncülüğündeki ekip, üniversiteler için ''Elektronik Üniversite'' isimli yazılım geliştirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yazılım Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda üniversitelerin sayısının arttığını belirterek, 103 devlet, 65 de vakıf üniversitesi olmak üzere 168 üniversite bulunan Türkiye'de en küçük üniversitenin dahi bütçesinin milyonlarla ifade edildiğini söyledi. 

Bu haliyle üniversitelerin KOBİ'lerden daha büyük olduğunu ifade eden Ertürkler, idari ve akademik personeli, çok sayıda öğrencileriyle üniversitelerin nasıl yönetileceğinin önemli bir problem olduğunu dile getirdi. 

Ertürkler, ''Personeli, öğrencilerle ilgili işlemleri, mali işlemleri, makine, malzeme, tesisat gibi öz kaynaklarımızı nasıl yöneteceğiz- Özel sektör, kaynaklarını kendisi için geliştirilen yazılımlarla yönetiyor. Bu yazılımlar kurumsal kaynak planlaması yazılımları. Ancak ülkemizde üniversitelerin bütün iş süreçlerini modelleyecek yerli bir yazılım yok'' diye konuştu. 

Üniversitelerin ya özel sektör için yazılmış yazılımları kendisine uyarlamak ya da yurt dışından yazılım satın almak zorunda kaldığını belirten Ertürkler, özel sektör için yazılan yazılımların üniversitelere uymadığını, ithal yazılımların ise maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi. 

Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, ''Örneğin üniversitede öğrenci işleri daire başkanlığı var. Bu birimin iş süreci özel sektörde yok. Diğer daire başkanlıkları ise farklı farklı yazılımları kullanıyor. Bu farklı yazılımlar da birbiriyle çalışmıyor. O zaman biz 'Üniversitelere özgü bir yazılım geliştirirsek üniversiteleri yönetmeyi kolaylaştırırız' dedik'' ifadelerini kullandı. 

Bütün daire başkanlıklarının kullandığı yazılımları yazan bir firma olması gerektiğine dikkati çeken Metin Ertürkler, bu amaçla işe başladıklarını, sektörün girdi maliyeti olmadığını belirterek, İsrail, Hindistan ve İrlanda'nın yazılım ihracatından çok büyük kar elde ettiğini kaydetti. 

Yazılım geliştirerek bu alandaki giderleri düşürmeyi ve bu pazarı değerlendirmeyi hedeflediklerini belirten Ertürkler, son yıllarda devletin Ar-Ge faaliyetine büyük destek verdiğini vurgulayarak, ''Öğretim üyeleri, bilgi birikimini sanayiye aktarmalı. Üniversitelerde birçok çalışma yapılıyor. Bunlar, kağıt üzerinde kaldığında çok fazla anlamı kalmıyor'' dedi. 

-Üniversitelerde kağıtla yazışmalara son verecek- 

Bu konuda bir Ar-Ge projesi hazırlayarak KOSGEB'e sunduklarını anlatan Ertürkler, şunları söyledi: 

''KOSGEB bizden şirket kurmamızı istedi. Biz de Malatya Teknopark'ta Antasya Yazılım Limited Şirketi'ni kurduk. Şirketimizde 2 bilgisayar mühendisi çalışıyor. 332 bin lira bütçeli projeye, KOSGEB 254 bin lira destek verdi. Projenin geri kalanını şirketimiz finanse ediyor. Böylece yazılım geliştirme işine başladık. 3 modül geliştireceğiz. Birinci modül olan öğrenci işleri otomasyon sisteminin yazımını yüzde 70 oranında tamamladık. Projenin bir avantajına gelince, elektronik belge yönetim sistemini de yazıyoruz. Yani artık üniversitenin içinde kağıtla yazışmalar kalkacak.'' 

Yrd. Doç. Dr. Ertürkler, şirket olarak Oracle Corp'un eğitimlerine katıldıklarını, yazılım devi Microsoft'la da iş ortaklığı kurduklarını belirtti. 

Yazılımlarına ''Elektronik Üniversite'' adını verdiklerini bildiren Ertürkler, ''Yerli ve üniversitenin bütün süreçlerini yönetebilecek bir yazılım yazıyoruz. Bunun için sabah 08.00'den akşam 22.30'a kadar çalıştığımız oluyor. Türkiye'de çok sayıda yeni üniversite kuruldu. Hiçbirinde bu tür yazılımlar yok'' dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız