SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eleştirilerimiz Yapıcı"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Mazlum-Der Şubesi tarafından 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla ortak düzenlenen konferansa katılmak üzere Malatya'ya gelen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 
 
Öğretmen Evi'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Bizler insan hakları savunucuları olarak, bardağın hep boş tarafını gösteriyoruz ve bu boş tarafın dolması için de mücadele ediyoruz. Dolayısıyla bizim yaklaşımımız, eleştirel bir yaklaşımdır. Yaklaşımımız ve eleştirilerimiz yapıcıdır. Toplumun tüm kesiminin, tüm yurttaşların ifade özgürlüğünü istediği gibi kullanabilmesinin koşullarının oluşturulması gerekiyor. 2012'ye gireceğimiz bir süreçte hala ifade özgürlüğü sorunlarıyla uğraşmak, hala insanların düşüncelerinden dolayı hapislerde tutulması kabul edilecek bir durum değildir" diye konuştu. 
 
Türkdoğan, son 3 yıla bakıldığında 2011 yılında tutuklama ve gözaltına alınmada yükseliş olduğunu ileri sürerek, şunları aktardı:
 
"2011 yılında özellikle tutuklamalarda çok büyük artış var. Bu Türkiye'deki yapısal bir sorundur. Türkiye'de güvenlik eksenli bir insan hakları politikası uygulanıyor. İnsan hakları savunucuları olarak, özel yetkili ve görevli Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kapatılması gerektiğini düşünüyoruz. Hiç tartışmasız bir şekilde. Çünkü maalesef bunlar, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin devamı niteliğindedir ve bu mahkemelerde uygulanan yargı pratiği bize düşman ceza hukukunu anımsatmaktadır. Bu Türkiye'nin 2011'li yıllarda bir an önce terk etmesi gereken bir yargı sistemidir." 
 
Füze erken uyarı sistemiyle ilgili de bir değerlendirmede bulunan Türkdoğan, "Soğuk Savaş sonrasında NATO'nun halen kendisini fesih etmemiş olması dünya hakları açısından aslında büyük bir tehdittir. NATO giderek Birleşmiş Milletler'in bir askeri gücü haline geldi. Bizim açımızdan önce özgürlükler söz konusudur. Özgürlükler güvence altına alındıktan sonra güvenlik düşünülebilir. Ama şuanda dünyaya dayatılan yeni sistem önce güvenlik, sonra özgürlük. Bu ikilemden kurtulmak durumundayız. NATO'nun yeni strateji belgesi de bunu içeriyor. Bütün dünyayı bir güvenlik kalkanına almak istiyorlar ve bunu yapınca da tabi ki birçok ülke sorun yaşıyor, insanlar bunun sıkıntısı altındalar. Malatya özelinde de bunu olmamasını isteriz. İlk risk oluştuğunda Malatya hedef haline gelecek. Komşularla iyi geçinen bir Türkiye'nin bu tip askeri sistemlere ihtiyacının olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, "2011 seçimleri gündemde anayasa yapmak olan tek seçimdi. Türkiye olarak hep birlikte anayasayı yeniden yapmak için bir mutabakata ulaşmıştık. Fakat gerek meclisteki bir takım milletvekillerinin halen koltuklarına oturamamış olması yani cezaevlerinde olmaları, gerekse meclisin toplumun gerçek kesimlerini tam anlamıyla temsil edememiş olması neticesiyle anayasanın nasıl yapılacağı konusunda ciddi kaygılar taşıyoruz. Türkiye'nin problemlerini çözecek olan gerçek bir sivil anayasaya kavuşmamız için mutlaka daha gerçekçi bir uzlaşı komisyonu oluşturulmalıdır" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız