SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Elinizi Vicdanınıza Koyun"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:00:41
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Nefret Suçlarının ve Ayrımcılığın Önüne Geçilebilmesi" adına yasal düzenleme getiren ve 2 yıl önce vermiş olduğu kanun teklifinin gündeme alınması üzerine Meclis Genel Kurulunda bir konuşma yaptı.

Hükümetin nefret suçlarını tetikleyen biçimde siyaset yaptığını öne süren Ağbaba, "Berkin'e, Ali İsmail'e terörist diyenler, kafa kesen IŞİD'çilere terörist diyemiyor" ifadelerini kullandı.

Ağbaba, şunları söyledi:

"Değerli milletvekilleri, bundan üç yıl önce yani Hrant Dink’in beşinci ölüm yıl dönümünde nefret suçlarıyla ilgili kanun teklifi vermiştik. 

Değerli arkadaşlar, bir suçun nefret suçu olabilmesi için faalin, suçu bir ön yargı ve nefret saikiyle yani din, dil, ırk, mezhep, etnik köken, siyasi görüş, cinsiyet ve cinsel yönelim farklılığı gibi nedenlerle işlemesi gerekir. Tarihimizde maalesef nefret suçlarıyla ilgili cinayet ve katliamların örneği çoktur. Örneğin; Hrant Dink cinayeti, Sivas katliamı, Maraş katliamı, geçtiğimiz günlerde anmasını yaptığımız -bizim de bulunduğumuz- Başbağlar katliamı, Çorum katliamı bu katliamlara bu nefret suçlarına örnek olarak gösterilebilir. Diğer yandan, yanı başımızda, insanlık adına utanç duyduğumuz, içimizi aynı acıyla kavuran, ölüme tapan El Kaide ve türevi çetelerin din ve mezhep adına işlediği cinayetler. Bunlara herkesin dikkatle bakmasını istiyorum değerli arkadaşlar. Bunlar, maalesef, din adına işlenen cinayetler ve bunlar da nefret suçu saikiyle işlenen cinayetlerdir.

Değerli arkadaşlar, işte, nefret suçu kavramı, ülkeler, halklar ve insanlık bu hâle gelmesin diye bütün çağdaş ülkelerde uygulanıyor ve bütün çağdaş demokrasilerde nefret suçları -ile ilgili kanunlar- bütün kanunlara girmiş durumda. 

Değerli arkadaşlar, biz de din, mezhep, siyasi görüş ayrımı yapan iktidara dur diyebilmek için, bir an olsun onların önünü alabilmek için böyle bir teklif hazırladık ve maalesef siyasi iktidar nefret suçunu devamlı işlemektedir. Kendisi gibi olmayan, düşünmeyen her kesimi düşman ilan eden bir hükûmet var, kendi gibi düşünmeyenlerden öldüresiye nefret eden bir hükûmet var. 

Değerli arkadaşlar, on dört yaşındaki Berkin Elvan’ı terörist ilan edenler ve gecenin karanlığında tek suçu o caddeden geçmek olan Ali İsmail Korkmaz’a “terörist” diyenler ve maalesef CHP milletvekillerini zaman zaman terörist olmakla, terör örgütlerine destek vermekle suçlayanlar… Bakın, 16 yaşında çocuğu boğazlayanları, gözlerini kapatarak boğazlayanları, gece gündüz kelle kesenleri, çocukları katledenleri, sadece mezhebi farklı anne babadan doğduğu için çocukları katledenleri -burada örnekleri çok- terörist ilan edememekte, “terörist” diyememektedir.

Değerli arkadaşlar, elinizi vicdanınıza koyun, bir bakın. Bu mu terörist, bu suçu işleyenler mi? Bu mu terörist, değerli arkadaşlar, bu mu terörist, bu mu terörist?

AKP Hükûmeti ve başta Başbakan olmak üzere bu çocuklarımıza, bu gençlerimize “terörist” demekte ve maalesef hâlâ bu eli kanlı katillere, eli kanlı teröristlere “terör örgütü” diyememektedir ve bunları “terörist” olarak niteleyememektedir.

İşte tam da AKP’nin bakışını gösteren iki tablo elimizde. 14 yaşında, eline ömründe silah almamış, ekmek almaktan başka suçu olmayan bir Berkin Elvan ve miting meydanlarında “terörist” diye yuhalatılan bir Berkan Elvan ve karşısında, mezhebinden dolayı çoluk çocuk demeden kelle koparan insanlar ve maalesef bunların tamamı AKP’nin hamilinde, AKP’nin korumasında yapıldı. Ve maalesef, bunlara giden silahların, bu insanların katledilmesine neden olan olayların destekçisi de AKP Hükûmetidir, AKP’dir.

Değerli arkadaşlar, bakın, artık görmemek için kör olmak lazım. Reyhanlı’da açıkça ayrımcılık yapıp “53 Sünni yurttaşımız öldü.” diyen, Yargıtayda birkaç hâkimin mezhebini kastederek “Yargıtayı dedeler yönetiyor.” diyen, Alevinin cemevine “cümbüş evi” diyen, Alevinin cemevine “terörist yuvası” diyen, savcıları mezhebine göre ayıran ve ”Bunların geni bozuk, meşrebi bozuk.” diyenler, bugün Irak’ta, Suriye’de eli kanlı terör örgütlerinin destekçisidir.

Ve değerli arkadaşlar, ülkemizin, tarihinde yaşamadığı kadar bir iç çatışma riskiyle, istikrarsızlıkla karşı karşıyayız. AKP döneminde siyasi davalarda da nefret suçları açıkça işlenmiştir ve maalesef AKP iktidarı döneminde, kendi gibi düşünmeyen, kendinden olmayan herkesi terörist ilan etmiştir. 

Bu kanun teklifinin kabul edilmesini, çağdaş ülkelerdeki gibi bir yasamız olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız