SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Eliza'nın Malatya İzlenimleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:18:01
Eliza'nın Malatya İzlenimleri
A- A+ PAYLAŞ

Bir süre önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Antalya’da düzenlenen Kadın ve Medya Sempozyumu’na katılan ve burada ‘Medyada Kadın Algısı’ konusunda bir tebliğ sunduktan sonra aynı sempozyuma katılan Malatyalı gazetecilerin davetlisi olarak Malatya’ya gelen Yunanistan Kanal 9 Programcısı ve akademisyen Eliza Lympousi, Malatya’nın tarihsel, kültürel, doğal ve turistik anlamda zengin bir varlığa sahip olduğunu gözlediğini belirterek Malatya’nın bu zenginliklerini dünyaya tanıtması gerektiğini vurguladı. 
 
Malatya’ya geldikten sonra ilk olarak Nemrut Dağı’ndaki Kommagene Krallığı’na ait tarihsel kalıntıları ziyaret eden gazeteci ve akademisyen Eliza Lympousi, buradaki tarihsel mirasa hayran kaldığını söyledi. Kommagene Krallığı’na ait anıt mezarlar, heykeller ve kral tahtlarının eşi bulunmaz bir dünya harikası olduğunu ifade eden Lympousi ‘Malatyalı gazeteci arkadaşlarım beni Nemrut Dağı’na getirdiklerinde olağanüstü mutlu oldum. Çünkü inanılmaz tarihsel bir mirasla tanıştım. Özellikle kral tahtlarının arkasında yer alan ve Geç Yunan dönemine ait Yunan Alfabesi ile yazılan yazıtlar beni çok şaşırttı. Bu dönem Yunancası üzerine eğitim almıştım. Hepsini okudum, evrensel barışa dair çok önemli mesajlar var bu yazıtlarda. Malatya’da saatlerce ıssız dağlar arasında ilerledikten sonra 2150 metre yüksekte bir dağ başında, altında kral mezarlarının olduğu düşünülen tümülüsün yanı başında Yunan Alfabesi ile yazılmış tarihi yazıtlarla karşılaşmak benim için adeta bir mucize oldu’ şeklinde konuştu.
 
Nemrut Dağı’ndaki Kommagene Krallığı’na ait tarihi mirasın yeterince tanıtılmadığını düşündüğünü kaydeden Eliza Lympousi ‘ Bana göre Nemrut Dağı’ndaki bu insanlık mirası Malatya için eşsiz değerde bir kültürel ve tarihsel zenginliktir. Ama yeterince tanıtılmadığını anladım. Çünkü Malatya’da böyle bir tarihsel zenginliğin olduğu konusunda Yunanistan’da çok az kimse bilgi sahibi. Örneğin kral tahtlarının arkasındaki Yunan Alfabesi ile yazılan tarihsel yazıtlar Yunanistan’da ve diğer Avrupa ülkelerinde bilinse inanıyorum ki Malatya’ya turist akını olur’ diye konuştu.
 
Nemrut Dağı ziyareti sırasında hassasiyetle korunması gereken kral heykelleri, kral tahtları ve diğer kültürel tarihi varlıkların korumasız olmasına şaşırdığına da dikkat çeken Eliza Lympousi ‘Malatyalı yetkililer bu alanın korunması için projeler geliştirmeli. Dünya harikası böyle bir ören yeri korumasız ve dış etkenlerle bozulmaya açık şekilde bırakılmamalıdır’ dedi. 
 
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan İle Görüştü 
 
Yunanistan Kanal 9 Programcısı Eliza Lympousi Malatya’nın bir başka tarihi ve kültürel merkezi Battalgazi’yi de ziyaret etti. 
 
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Battalgazi Konuk Evi’ndeki kahvaltıda ağırlanan Lympousi, burada Nemrut Dağı ve Malatya’ya ilişkin gözlemlerini Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile paylaştı. 
 
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Battalgazi ilçesinin Malatya’nın kültürel ve tarihsel markasının oluşumundaki en önemli unsur olduğuna anlatarak, ‘İlçemiz Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan ve günümüze kadar ulaşan çok sayıda tarihi eser ile adeta bir açık hava müzesidir. Sizin gibi ilçemizi ziyaret eden değerli ziyaretçilerimiz sayesinde hem Battalgazi hem de Malatya’nın tanıtımına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz’ diye konuştu. 
 
Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2 dönemdir belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak ‘Bu süre içinde adeta yok olmaya ve yıkılmaya yüz tutan tarihsel mirasımızı hükümetimizin büyük desteği ile yeniden ayağa kaldırdık ve yeniden hayata döndürdük. İstanbul’a bile örnek olacak şekilde ilk defa Tarihsel Miras Envanteri hazırladık ve kitaba dönüştürdük’ dedi. Başkan Selahattin Gürkan daha sonra Yunanlı Gazeteci Eliza Lympousi ve beraberindeki Malatyalı gazetecilere Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı gezdirdi ve buradaki sanatsal etkinlikler hakkında bilgi verdi. 
 
Gazeteci Lympousi ise, Battalgazi’nin Malatya’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu öğrendiğini belirterek ‘İlçenin her yeri tarih ve kültür kokuyor. Burada olmak, buradaki tarihi atmosferi yaşamak çok güzel. Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’a gösterdiği konukseverlik için teşekkürlerimi sunuyorum’ dedi. 
 
Polat'ı da Ziyaret Etti
 
Yunanistan Kanal 9 Programcısı ve akademisyen Eliza Lympousi, özgün türküleri, farklı ve zengin mutfak kültürü ile öne çıkan Doğanşehir’in Polat beldesini de ziyaret ederek, Polat Belediye Başkanı Hasan Orman’dan beldenin doğal ve kültürel zenginlikleri hakkında bilgi aldı. Beldedeki alabalık üretim tesislerini de gezen Eliza Lympousi’nin Polat'taki ziyaretine Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Cengiz de eşlik etti. 
 
Gözde Grubu’nda Türkiye’nin Sağlık Sistemi Hakkında Bilgi Aldı 
 
Yunanistan Kanal 9 Programcısı Eliza Lympousi daha sonra Gözde Grubu Genel Koordinatörü Dr. İbrahim Karaman’ı ziyaret ederek Türkiye’nin sağlık sistemi ve Gözde Grubu hakkında bilgi aldı. 
 
Ziyarette Gözde Grubu hakkında bilgi veren Dr. İbrahim Karaman, sağlık sektöründe büyümeye devam ettiklerini, Malatya’nın yanı sıra İzmir, Aydın ve Adıyaman’da çok sayıda yatırımları olduğunu vurgulayarak Gözde Grubu’nun sağlık alanında güçlenen bir marka oluşturmaya başladığını söyledi. Karaman daha sonra Türkiye’de uygulanan sağlık sistemi hakkında bilgi verdi. 
 

Haber-Fotoğraf: Niyazi Doğan – Güler Hazar 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız