SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Emeklinin Hakkını Koruduk"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:49:21
A- A+ PAYLAŞ
 
AKP  Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, "İntibak Yasası" olarak bilinen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu. 
 
Yapılacak intibak sonucunda 2000 öncesi emekli olan 2.7 milyon kişiden 1.9 milyon kişinin diğer bir deyişle intibak kapsamında olanların yüzde 70'nin aylıklarında artış meydana geleceğini dile getiren Çalık, "Biz emeklimizin de hakkını koruyan hükümet olduk. SSK emekli aylıkları günümüze kadar 6 ayrı sisteme göre hesaplanmıştı ve her bir sistem aylık bağlama kurallarında değişiklik meydana getirdiği gibi, ayrı emekli gruplarını oluşturmuştu. Emekli aylığı hesaplama yöntemlerinde yıllar içinde yapılan
değişiklikler değişik tarihlerde bağlanan SSK emekli aylıklarının farklılaşmasına neden olmuştu böylece karışıklıklar ve haksızlıklar yaşanıyordu. SSK emekli aylıkları arasındaki bu farklılaşmaya neden olan neydi diye baktığımız zaman; 2000 sonrası emeklilere 2008 yılına kadar büyümeden yüzde 100 pay verildiği halde, 2000 öncesi emeklilere büyümeden pay verilmediğini görüyoruz. Biz ne yaptık? Sosyal devlet ilkesini de gözeterek bu karmaşayı düzene sokmak gerektiğini gördük ve bu düzenleme Meclisimizde dün onaylanarak yasalaştı" dedi. 
 
Getirilen intibak düzenlemesiyle, 2000 yılı öncesinde bağlanan aylık miktarlarına refah payının yansıtılmasının amaçlandığını belirten Çalık, ödenen prim miktarına ve çalışma günlerine bakılmaksızın belli bir miktarın altında aylık bağlanmamasını sağlamak üzere getirilmiş olan alt sınır aylık uygulamasının da kaldırıldığını ve sigortalıların sistemde kaldıkları süreyle orantılı bir şekilde bu uygulamadan hak ettikleri gerçek kazanca, gün sayıları üzerinden sahip olacaklarını açıkladı.
 
Çalık, "Üst göstergeden emekli olanlardan 3 bin 600 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 118, 5 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 149,5, 6000 bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 174, 74000 gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 212, 9 bin bin gün pirim ödeyen emeklimizin aylığına 247, bunun üzerinde pirim ödeyen emeklimizin aylığına 339 liraya kadar yansıyacak" dedi. Öznur Çalık, yasayla getirilen bir başka önemli değişikliğin de; ilaçtan alınan katkı payının bundan böyle yüzde 10-20 yerine, yüzde 1-20 olarak uygulanacak olması olduğunu söyledi. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınırın yüzde 1'e çekilerek, esneklik sağlanmasının hedeflediğini söyleyen Çalık, "Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1'e kadar indirmeye, SGK'nın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız yetkili olacak. Bu sağlık hakkı bakımından çok sevindirici bir gelişmedir" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız