SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En Büyük Kaybeden

A- A+ PAYLAŞ

GUARDIAN

En büyük kaybeden Saakaşvili

Bu başından beri kaybet-kaybet çatışmasıydı. En büyük kaybeden ise Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili. Rusya'nın Güney Osetya'yı geri almaya çalışmayacağını düşünüp kumar oynadı ve kaybetti. Gürcistan'ı birleştirmek Devlet Başkanlığı'nın temel hedefiydi. Ancak şimdi kazanmak bir yana daha fazla toprak yitirdi. Güney Osetya'yı tamamen kaybetti ve Abazya'dan bir askeri saldırıya da hedef olabilir. Rusya da bedel ödedi. Komşusunun egemenliğindeki bir bölgeyi işgal ederek, tüm bölgeyi tedirgin etti. Başta da, Rus gemilerinin Kırım'daki üslerine geri dönmesini engelleme yetkisini elinde tutan Ukrayna'yı. Bu Sivastopol'un, Karadeniz filosunun üssü olarak kullanılması tartışmasını yeniden alevlendirecektir.

FINANCIAL TIMES

Nabucco projesi de tehlikede

Son dört günde yaşananlar, Rusya'nın, petrol zengini Hazar Havzası'nın kontrolünü kaybetmemeye kararlı olduğunu gösterdi. Gürcistan'daki çatışmalar, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatlarının güvenliğine darbe indirecektir. Bu güven geçen hafta, PKK'nın hattın Türkiye bölümündeki bir patlamanın sorumluluğunu üstlenmesiyle zaten zedelenmişti. Saldırı sonucu dünya petrol piyasaları yüzde 1'lik kaynaktan mahrum kalmıştı. Gürcistan'daki çatışmalar özellikle, Hazar ve Orta Asya doğal gazını Avrupa'ya taşıyacak ve Rusya'ya bağımlılığı azaltacak olan Nabucco projesine de darbe indirecektir. Avrupa Birliği ile yeni bir stratejik ortaklık umutları buharlaşacaktır. Sınır ötesine yüzlerce tank göndererek, Gürcistan kent ve askeri tesislerini bombalayarak, Vladimir Putin Batı'nın kendisi hakkındaki tüm korkularını doğrulamış oldu.

INDEPENDENT

Gürcüler büyük hesap hatası yaptı
Gürcistan Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'ye saldırmakla büyük bir hesap hatası yaptı. Ancak bu hatada Batı'nın da sorumluluğu var. Gürcistan bilinen gerekçelerle NATO'ya katılmak istiyor. Birçok Gürcü, NATO üyesi olsalar özgürlüklerini Rusya Gürcistan sınırında onlarla omuz omuza koruyacağımıza inanıyorlar. Bu saçmalık. Ancak tüm bu NATO söylemleri Gürcü maceracılığını cesaretlendirdi. Devlet Başkanı Saakaşvili'yi, NATO'nun kurucu üyelerinden biri gibi hareket edebileceğine inandırdı. O da buradan, herhangi bir zarar görmeden Rusya'yı kışkırtabileceği sonucu çıkardı. Rusya'nın çıkardığı sonuç ise, Saakaşvili'ye dersini vermenin zamanının geldiğiydi. Bunun böyle olması gerekmezdi. Rusya'nın Gürcülerin aklına ölüm korkusunu yerleştirmesini beklemek yerine, Gürcülere hayatın gerçeklerini Batı öğretebilirdi. Onlara tehlikeli bir bölgede yaşadıklarını hatırlatmalıydık.

TIMES

NATO kapıyı kapatmamalı
Gürcistan ile Rusya arasındaki çatışma, NATO muhtemelen bu yıl sonundaki zirvesinde Gürcistan'a üyelik yolunda bir kapı aralasa da bir şekilde patlak verecekti. Olayın Cuma günü patlak vermiş olması, NATO'yu bu adımı yakında atmaktan caydırmamalı. Tabii ki şimdi birçok NATO üyesi, Gürcistan NATO üyesi olsaydı, onu nasıl savunmak durumunda olacaklarını düşünecektir. En büyük desteği de, Almanya'nın Nisan ayındaki NATO zirvesine damgasını vuran tavrı bulacaktır. Almanya o zirvede, Rusya'yı kışkırtma korkusuyla ve komşularıyla sınır anlaşmazlıkları devam ederken, Gürcistan'a üyelik perspektifi sunmanın yanlış olacağını savunmuştu. Avrupa'nın sınırlarındaki bu savaşa yakın durum, birçok hükümeti kolaylıkla daha temkinli olmaya itecektir. Ancak bu yanlış olur. Rusya'ya, kimin NATO'ya katılabileceği konusunda fiili bir vetoya sahip olduğu mesajı verilmiş olur. Gürcistan'ın Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa yanlısı Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin cesareti kırılmış olur. Hatta ABD ve Avrupa'nin Gürcistan'a ilgisiz olduğu mesajı verilerek, Güney Osetya'ya uluslararası barış gücü askerleri göndermek bile güçleşebilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız