SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Çok Rüzgarcılar Geldi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:30:40
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’ne katılan AKP Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin fazla olmasına rağmen, kaynaklarını kullanmada yetersiz olduğunu söyledi. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi Wow Otel’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Kongreye katılan Malatya Milletvekili- Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin fazla olmasına rağmen, kaynaklarını kullanmada yetersiz olduğunu söyledi.

Fındıklı, yeni kanun tasarısı ile birlikte çalışmaların daha da hızlanması gerektiğini belirtti. Rüzgar enerjisine yatırım yapan sektör temsilcilerinin büyük yol kat ettiğini belirtenFındıklı, “Rüzgar yatırımcıları enerji yatırımcıları içerisinde en heyecanlı, aktivitesi en fazla olan kitle. Yenilenebilir enerji kanununun değişikliği sırasında bizi en çok rüzgarcılar ziyaret ettiler. Sizler sektörün öncülerisiniz. Bundan sonraki süreçte sadece kamunun attığı ve atacağı adımlar değil, sizin sahadaki tecrübeleriniz, meseleleri ele alış biçiminiz, ciddiyetiniz yeni yatırımcılar için yol haritası olacaktır. Şuanda işletmede 2 bin megavat toplamda lisanslı, 2 bin dahil 11 bin megavat üzerinde bir kurulu güç havuzumuz var. 2023 hedefi için 18 bin megavatlık yatırım yapılacak. Önümüzdeki yıllarda fiyatlar biraz aşağı düşse bile 1 megavatlık maliyet yaklaşık 1 milyon Avro civarında. Toplam 18 milyar Avro’luk bir pazardan söz ediyoruz. Bu rakam işin ciddiyetini göstermeye yetiyor” dedi.

Milletvekili Fındıklı, Türkiye’nin yenilenebilir enerjisi potansiyelini kullanamadığını belirterek, “Yenilenebilir potansiyelimiz Avrupa’nın pek çok ülkesinden fazla. Neden bizim kurulu gücümüz 29 megavat olan Almanya’nın 10’da biri bile değil. Bu durum başında iyi anlaşılmadığı için herkes yenilenebilir enerji yatırımcısı olmaya kalkıştı. Yatırımlara dönüşmeyen lisanslar elden ele dolaştı. Keşke herkes aldığı lisansı yatırıma dönüştürebilseydi. Sahada ölçüm yapmadan alınan lisanlar, hesapsız kitapsız işler sektöre ivme kaybettirdi. Bu açıdan ön lisans mekanizmasını, yeni kanun tasarısını en önemli kazanımlardan biri olarak görüyoruz” diye konuştu.

Rüzgar enerjisi konusunda Ar-Ge çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini belirten Fındıklı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu açıdan destekleme mekanizmasında belirlenen fiyatlar makul fiyatlardır. Teknolojinin gelişimiyle maliyetlerinin azalacağını öngören fiyatlardır. Yenilenebilir enerjinin Türkiye’de bir sanayi olarak gelişmesini amaçlayan fiyatlardır. Alım garantisi ve yerli ürün kullanımı dışında kanunla getirilen kolaylıkları hepimiz biliyoruz. Lisanssız elektrik üretimini de teşvik kapsamında değerlendirmek gerekiyor. Yenilenecek elektrik piyasası kanununda lisanssız üretimin kurulu güç sınırı 500 kilovattan 1 megavata yükseltiliyor. Biz bu 1 megavatı 2,5 megavatı tartışmaya açmalıyız.”

Kongre sonrasında Milletvekili Fındıklı, Bakan Taner Yıldız ve beraberindeki konuklarla stantları ziyaret etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız