SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En Doğal Meyve

A- A+ PAYLAŞ

Dünyada organik ürünlerin hızla yükselişe geçtiği ve ürünlerin doğallığının tartışıldığı bir dönemde, doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan “dikenli incir” Mersin'in Tarsus ilçesindeki köylülerin önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hemen hemen yer yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir bitki olan dikenli incirin, halk arasında “Frenk İnciri”, “Frenk Yemişi” olarak da adlandırıldığını belirtti.

Kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen, ana vatanının ise Güney Afrika olduğu bildirilen dikenli incirin Tarsus'a bağlı köylerde hasadına başlandığını ve yıllık 150 bin ton civarında toplandığını ifade eden Ergezer, şöyle devam etti:

“Dikenli incir kırsal kesimlerde yol kenarlarında bile kendiliğinden yetişiyor. Köylüye de sadece toplayıp satmak kalıyor. Bu meyve, hiçbir masraf yapmadan elde edildiği için önemli bir gelir kaynağını oluşturuyor. Dikeninin toprakla buluşmasıyla yetişme süreci başlayan incirin köylüye daha çok gelir getirebilmesi için biz de pazarlanmasına katkı sağlayacağız.”

TAMAMEN ORGANİK

Ergezer, doğada hiçbir hormon veya katkı maddesi olmadan kendiliğinden yetişen dikenli incirin, bu özelliği nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğunu söyledi.

Genelde soğuk olarak tüketilen, bu nedenle satıcıların buz parçalarının üzerine serdiği, dikenlerinin yoğunluğu nedeniyle soyarak satışa sunulan dikenli incirin, her yaş grubunca tercih edildiğini belirten Ergezer, şöyle devam etti:

C VİTAMİNİ DEPOSU

“C vitamini yönünden zengin olan, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliği bulunan dikenli incir, organik olması dolayısıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Ayrıca, dikenli incirin kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında da etkili olduğu biliniyor.”

Ergezer, dikenli incirin başka Akdeniz ülkelerinde tatlı ve pasta sektöründe yoğun olarak değerlendirildiğini, doğal kozmetik olarak kullanıldığını ancak, Türkiye'de yabani bir bitki olarak kaldığını belirterek, “Bu bitkinin kültür bitkisi olarak yetiştiriciliğinin yapılıp kullanım alanları yaygınlatığında ülke ekonomisine büyük faydaları olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatı da cazip olan dikenli incirin tanesi tezgahlarda 50 kuruştan satılıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız