SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En Güzel Kuzu Yarışması

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:28:15
En Güzel Kuzu Yarışması
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin 9.Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Fuarı kapsamında organize ettiği En Güzel Kuzu Yarışması Mişmiş Park Fuar alanında yapıldı. Yarışmanın ‘En Güzel Kuzusu’ unvanını Hekimhan’dan katılan Turan Kazancı’nın kuzusu alırken, Arguvan’dan katılan Bektaş Güler’in kuzusu ikinci, Darende’den katılan Süleyman Yıldırım’ın kuzusu ise üçüncü oldu.

Arapgir’den Sadık Aslan ve Doğanşehir’den Önder Varal’ın kuzuları ise mansiyon ödülüne layık görüldü.  Dereceye giren kuzuların sahiplerine birinciye tam, ikinciye yarım ve üçüncüye ise çeyrek altın verildi. Öte yandan kuzu yarışmasına katılan tüm yetiştiricilere yem, gıda çeki, çeşitli hediyeler de verildi. 

Yarışmaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanlığı Islah Projesi Koordinatörü Dr. Vedat Akgündüz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu,  CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Belediye Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Hayvan Sektöründeki çeşitli birliklerin başkan ve yöneticileri,   muhtarlar,  çok sayıda hayvan yetiştiricisi katıldı.

“Keçi varlığımız Avrupa’dan çok fazla”

Yarışmada konuşan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Islah Daire Başkanlığı Islah Projesi Koordinatörü Dr. Vedat Akgündüz, Türkiye’nin 8.3 milyon baş keçi varlığı ile Avrupa’nın sahip olduğu keçi varlığının yarısından fazlasına sahip olduğunu belirterek, “Avrupa’daki keçi varlığı 13.2 milyondur.  Yerli gen kaynaklarımız yetiştirildikleri coğrafi bölge koşullarına en uygun şekilde uyum göstermiş ve zor şartlara dayanarak günümüze kadar ulaşmıştır” dedi.

“Türkiye’nin en büyük ıslah projesini yürütüyoruz”

Birim hayvandan edilen verim miktarının arttırılması, üstün verimli damızlık koç ihtiyacının karşılanması ve yetiştiricilerin damızlıkçı işletme özelliklerine kavuşarak koç ve tekelerin daha yüksek fiyata satılmasını hedefleyen geniş kapsamlı ıslah projesi yürüttüklerini dile getiren Dr. Akgündüz, şu bilgileri verdi: “Proje Türkiye genelinde 59 ilde, 150 alt projede, 6 bin yetiştirici elinde bulunan yaklaşık 1 milyon baş hayvanda uygulanmaktadır.  Başlangıcından bugüne ülke genelinde 143 milyon 828 bin TL destekleme ödemesi gerçekleşmiştir. Proje, çok paydaşlıdır. Bakanlık, üniversite, Damızlık Yetiştirici Birlikleri ve yetiştiricilerin işbirliği ile bugüne kadar sahada yürütülen en büyük ölçekli uygulama projesidir. Projede, 24 üniversiteden, 44 öğretim üyesi 8 araştırma enstitüsünde 41 uzman personel proje lideriz olarak görev yapmaktadır. 149 proje teknik elemanı istihdam edilmektedir.”

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da,  ‘En Güzel Kuzu’ yarışmasının bu yıl 5.sini gerçekleştirdiklerini belirterek,  temel amaçlarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ıslah çalışmaları kapsamında süt ve et verimi bakımından en iyi ırkların belirlenmesi olduğunu söyledi. Akın, yarışmaya katılan yetiştiricilere teşekkür etti.

“300 bin adet küçükbaş hayvanımız var”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de, Bakanlığın küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili hibe ve destekler konusunda bilgiler verdi. 

Sertifikalı Sürü Yöneticisi   (Çoban ) istihdam eden besicilerin 500 baş ve daha üzeri hayvan varlığı olan işletmelere 5 bin TL hibe verildiğini söyledi.  Selvi, “ Bu destek sayesinde çok zor şartlar altında çalışan çobanlarımız sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınacaktır.  Bu kapsamda 2014 yılında 400 çoban eğitimi yapıldı.  Malatya olarak çoban eğitiminde de Türkiye genelinde ilk sıralardayız” dedi. 

 Malatya’daki küçükbaş hayvan sayısına ilişkin bilgiler de veren Selvi, “Malatya’da 240 bin adet koyun, 60 bin adet keçi olmak üzere 300 bin adet küçükbaş hayvan mevcudu bulunmaktadır. Bütün hayvan yettiricilerine tavsiyemiz, kaba yemlerini kendileri üreterek,  giderlerini azaltmalarıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren kuzuların yetiştiricilerine ödülleri, davetliler tarafından takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız