SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"En Güzel Mirasınız Organ Bağışıdır"

0
Güncellendi - 2016-11-04 02:31:34
A- A+ PAYLAŞ

Organ Bağış Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Kemal Şener, "Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır." dedi ve vatandaşları organ bağışına çağırdı.

Dr. Şener, şunları söyledi:

"Ülkemizde organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında “Organ Bağış Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarından birisi; tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır.. Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir.

Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki 65.000’e yakın kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler. Bugün Ülkemizde 26.000 vatandaşımız organ bağışı için bekleme listesinde yer almaktadır.

Sağlam bir organı tıbbi koşullar altında, başka bir kimsenin işlevini yitirmiş organı yerine takılmasına, organ nakli adı verilir. 2238 nolu yasaya göre;18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra, kullanılmak üzere organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, bu konu ile yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Kadavra donör (verici) : Yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı vericidir.

Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın yakın akrabaları veya diğer bireyler doku, kan grubu vb. uyumu mevcut olan organının bağışında bulunmaktadır.

Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Organ bağışından vazgeçen kişinin  bağış işlemlerinin yapıldığı kurama veya İl Sağlık Müdürlüğüne  başvuruda bulunarak bağış işleminin iptal edilmesini istemesi yeterlidir.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın;

-İl Sağlık Müdürlüklerine, Devlet Hastanelerine, Özel Hastanelere, Organ ve Doku Bağışı  Koordinatörlüğüne, Organ Bağışı Konusunda Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarına, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine  başvuruda bulunmaları yeterlidir.

İslam dininde ve diğer büyük dinlerde organ ve doku nakline olumlu bir yaklaşım söz konusudur.   Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

Ülkemizde organlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasına gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuları, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Organ Bağış Haftasında çalışanları ve halkı bilinçlendirmek amacıyla okullarda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda  eğitim toplantıları düzenlenmekte, halkımızın yoğun olarak bulunduğu park  ve alış veriş merkezlerinde broşür dağıtılmakta  ve organ bağışı stantları açılmaktadır. Daha geniş kitlelere ulaşabilmek için basın yayın organlarında bilinci bilinci arttırmaya yönelik  programlar planlanmaktadır.

Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum. Bırakacağınız en güzel miras; hayatta iken yapacağınız organ bağışıdır."

Bülten- malatyahaber.com

halksağlığı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız