SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En İyi Kayısı Yarışması..

A- A+ PAYLAŞ

"En İyi Kayısı Yarışması" Hacıhaliloğlu türünde yapıldı. Yarışmada birinciliği, Doğanşehir'in Polatdere köyünden olan İbrahim Yılmaz (üstteki fotoğrafta) kazanırken, amcası da ikinci oldu.

Malatya Fuarı ve festival etkinlikleri kapsamında; Tarım İl Müdürlüğü'nün organizatörlüğünü üstlendiği "En İyi Kayısı Yarışması" bu yıl sadece Hacıhaliloğlu türünde yapıldı. Yarışmaya, Malatya'nın çeşitli bölgelerinden 131 üretici katıldı.

"MALATYA KAYISI BAŞKENTİ.."
Kernek Parkı'nda gerçekleştirilen yarışma sırasında konuşan Yarışma sırasında konuşan Vali Osman Derya Kadıoğlu, “ Malatya, dünyanın kayısı başkentidir. Burada en iyi kayısılar seçilecek. Bir yıl boyunca büyük emek veren üreticilerimiz alın terlerini sergiliyorlar. Valilik olarak kayısının sorunlarının çözümü için büyük çaba gösteriyoruz. Kayısı için alternatif ürünlerinde düşünülmesi gerekmektedir."dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın da, şunları söyledi:

"En İyi Kayısı Yarışması ile Malatya ekonomisinin can damarı ve şehrimizin sembolü olan kayısının üretiminde yüksek kalitenin yakalanması amaçlanmakta, bu amaca giden yolda ise kayısı üreticisi özendirilmekte ve ödüllendirilmektedir. Üreticimizin yüksek standartlara sahip kayısı üretmeye özendirilmesi ve ödüllendirilmesi, kayısının ülkemize ve şehrimize sağladığı katma değeri arttırıcı bir unsur olmakta ve teşvik edici özellik taşımaktadır.

Kayısı üreticimiz gerçekten de desteklenmeyi, ödüllendirilmeyi ve teşvik edilmeyi hak etmektedir. Çünkü kayısı üreticisi sayesinde Malatya’ya, dolayısıyla ülkemize önemli bir ekonomik girdi sağlanmakta, binlerce ailenin geçimi kayısı geliri ile gerçekleşmektedir. Bunun yanısıra şehrimizin Türkiye ve dünyada tanıtımına ciddi katkı sağlanmaktadır.

Ancak, kayısıdan elde ettiğimiz katma değerin arttırılması, harcanan büyük emeklerin karşılığının hakkıyla alınması için de kayısımızın ve üreticimizin karşı karşıya bulunduğu sorunların çözülmesi gerekmektedir.

Özellikle, başta ilkbahar donları olmak üzere, kayısı üreticisinin üretimden satışa kadar yaşadığı sorunlar, rekoltede yıldan yıla yaşanan büyük farklılıklar, fiyat politikasındaki istikrarsızlık ve pazarlama sorunları kayısının Malatya ekonomisine yapması gereken daha büyük katkılar için birer engel teşkil etmektedir. Örneğin, geçtiğimiz yıl rekoltenin düşük olmasının getirdiği sorunları yaşarken, bu yıl da rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla yüksek olmasının kayısı fiyatlarında yarattığı düşüşün getirdiği sorunları yaşıyoruz.

Kayısının sorunları zaman zaman değişiklik göstermesine rağmen, temelde aynı sorunlardır ve aslında bunların çözüm yolları da bilinmektedir. Bu konudaki bilimsel ve pratik çalışmalar sorunları belirginleştirmiş ve çözüm önerilerini geliştirmiştir."

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ziraat Odası Başkanı Enver Budan da birer konuşma yaptılar.

YARIŞMA SONUÇLARI..
Daha sonra jüri tarafından 131 kayısı değerlendirildi. Doğanşehir ilçesi Polatdere Köyü'nden İbrahim Yılmaz birinciliği, aynı köyden ve amcası olan Ali Yılmaz ikinciliği, Battalgazi ilçesinden Mehmet Çolak üçüncülüğü, Dilek Kasabası'ndan Aziz Armut dördüncülüğü, Battalgazi ilçesinden Mustafa Gündoğdu da beşinciliği elde ettiler.

Birinciye 20 Cumhuriyet altını ve plaketini Vali Kadıoğlu, ikinciye 15 Cumhuriyet altını ve plaketini 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Tuncay Çakan, üçüncüye 10 Cumhuriyet altını ve plaketini Belediye Başkanı Akın, dördüncüye 3 Cumhuriyet altını ve plaketini Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdulkadir Gündem, beşinciye 2 Cumhuriyet altını ve plaketini TSO Başkanı Mücahit Fındıklı verdiler.

Yarışmanın ilk 100'ünde yer alan üreticilerin tamamına da birer budama seti hediye edildi.

Yarışma Halk Oyunları gösterileriyle sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız