SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En İyi Kayısılar Seçildi

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:19:38
En İyi Kayısılar Seçildi
A- A+ PAYLAŞ
Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından En İyi Kayısı yarışması düzenlendi.
  
Sümerpark'ta düzenlenen yarışmaya Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, AKP Milletvekilleri Mustafa Şahin, Öznur Çalık, Cemal Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan Aytekin, İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş bazı sivil toplum kuruluş yöneticileri ve çiftçiler katıldı.
  
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili  Ramazan Aytekin yaptığı konuşmada “Malatya’da birçok meyve yetiştirilmekte olup bunlardan en önemlisi kayısıdır. Kayısı Malatya’nın can damarıdır. 35 bin çiftçimiz 700bin dekar alanda kayısı tarımı yaparak geçimini sağlamaktadır. Bunun yanında yüzlerce esnaf, tüccar ve fabrikatör bu üründen para kazanmaktadır. Türkiye’nin kayısı üretiminin yüzde 90’u, dünya kayısı ihtiyacının ise yüzde 70’i Malatya’da üretilmektedir. 80’den fazla ülkeye kayısı ihracat etmekteyiz” dedi.
  
Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş ise kayısı üreticisinin sıkıntılarını dile getirerek şöyle konuştu, “ Kayısı işçisi yerde sürünüyor. Çiftçi kayısıyı çöpe atmak üzeredir. Kimi çiftçiler kayısıyı yarı fiyatına verenler var. Kayısıyı nasıl elimden çıkarırım onun hesabını yapıyorlar. Ne yazık ki biz idareciler bu sezona kadar kayısı konseyi kuruldu, kayısı araştırma önergesi verdik, gelinen nokta ise bugün kayısı bitme noktasındadır. Bunun çilesini bilmeyenler, ne yazık ki bizi idare eden siyasilerimiz tamamı çiftçidir, ama halimizden anlamıyorlar. İl başkanımız çiftçidir, ilçe başkanımız çiftçidir, Milletvekillerimizde çiftçidir, Malatyalı olup da çiftçilikle uğraşmayan hiç kimse yok. Bizler birbirimizle uğraşırken çiftçinin de kayısı üreticisinin de besicinin de sıkıntısını unuttuk. Hala makam, mevki, koltuk peşinde koşuyoruz, bende dahil olmak üzeredir. Dün ben 1 ton 360 kilo biraz lekeli kayısıyı götürdüm kendirli köyü muhtarı Adana’lı bir firmaya alım yapıyor. 20 kuruştan sattım. En iyi islimlik kayısıyı ise 60 kuruştan satıyoruz. Ben bütün siyasicilerimizden rica ettim üreticinin desteklenmesi için güçlü bir birlikteliğin olması lazım. Son günlerde bütün oda başkanı arkadaşlarımla beraber Milletvekillerimizin tamamını ziyaret ettik. Tarım ve Hazine Bakanlığın da girişimlerde bulunduk. Yine kayısı üzerinden oyunlar oynanıyor, Pazar bulamayacak, milletin elinde kalacak. İşçinin parasını ödeyemeyecek dedik ama bugüne geldik hala bir şey yok bir şey çıkmadı. Seçimlerde verilen sözler tutulmadı. Bizleri 4 tüccarın eline verdiniz” İfadelerini kullandı.
  
Malatya Milletvekili Cemal Akın ise “Kayısının problemi hepimizin problemidir. Bir müddet evvel Bayram Başkanım ve TSO başkanım Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Ankara’ya gelmişlerdi. Milletvekili arkadaşlarımız ile birlikte Tarım Bakanı Yardımcısı ve müsteşarlarımıza ziyaretlerde bulunduk. Kayısımızın içinde bulunduğu bu hususu arkadaşlarımız ile paylaştık. Daha sonra Ali Babacan’la, gerekse Maliye Bakanımızla görüştük. Kayısı çiftçisinin kayısı üreticisinin kayısısını hemen elinden çıkaramayacağı bir ortam meydana getirmek için ucuz kredi ile düşük faiz ile kayısı çiftçisine Temmuz’un sonundan Şubatın veya Aralık’ın sonuna kadar bir kredi verilmesi hususunda görüşmelerimizi kendileri ile paylaştık. Onlar da bizim bu çalışmalarımıza müspet baktılar. İnşallah şuandan itibaren kayısı çiftçilerimiz müracaat ettiklerinde bahsetmiş olduğum şekilde kredi temin etme imkanına sahip olacaklar” şeklinde konuştu.
 
Milletvekili Mustafa Şahin ise “ Ziraat Odası Başkanımız bugüne kadarki çalışmalar ile alakalı biz Milletvekilleri olarak ister seçim süreci olsun isterse seçim sürecinden sonra olsun Meclis çalışmalarında bulunduk. Evet, bizler köylü çocuklarıyız. Köylünün halinden anlıyoruz, köylünün derdini biliyoruz ama bu yeterli mi? Yeterli değil. Biz ağlama duvarı değiliz çözüm noktasındayız. Bize iletilen sorunları her aşamada insanlarımız ile beraber birlikte bu sorunun çözümü için elimizden gelen gayreti sonuna kadar sarf ettik. Bundan sonrada yapacağız. Sonuç alsak ta almasak ta hepimizin sorunu elbette. Dünya kayısısının başkenti konumundaki ilimiz, çok kaliteli kayısı yetiştirmekle beraber, pazar sorununu henüz halledebilmiş değiliz. Geçtiğimiz yıllarda kayısının dondan zarar görmesi ile beraber 94 trilyon gibi bir para Başbakanımız bu parayı buraya aktardı. Başbakanımız kendilerine iletilen sorunları harfiyen takip ediyor ve bu sorunların çözümü ile ilgili olarak da elindin gelen gayreti gösteriyor” dedi.
 
Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ta geçmişte yapılan işlerden bahsederek “Biz diyoruz ki Malatya’nın geçim kaynağı kayısıdır. Bugün 400 milyon dolarlık ihracatın tamamı kayısıya bağlıdır. İnşallah 2023 hedeflediğimizde milyar dolarlarla ifade edeceğimiz ihracatımızda kayısımızın çok ciddi bir payı olacaktır. 2002 yılından 2012 yılına kadar çiftçilerimize neler verdik, kayısıya neler verdik bunlara bir göz atmak lazım” ifadelerini kullandı.
  
Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir'de“ Kayısı deyince Malatya, Malatya deyince de kayısı aklımıza geliyor. Dünya kayısı başkenti kayısı ile özdeşleşmiş bir şehrimizdir. Malatya kayısı ile yatıp kalktığı için sorunları da çok yüksek bir şekilde tartışabiliniyor. Biz gerek idareciler gerekse ilimizin Milletvekilleri siyasileri bu sorunların giderilmesi çözüm bulması noktasında elinden gelen gayreti de göstermektedir. Valilik olarak kayısı ürünü dışında diğer meyvelerimizi ve tarımsal ürünlerimizi de destekliyoruz. Bu amaçla kayısı kadar olmasa da diğer meyvelerimizle ilgili çeşitli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
  
Kayısı yarışmasına toplam 258 kişi katıldı.
Hacıhaliloğlu çeşidi kategorisinde Feride Aslan birinci, Ali Güngör ikinci, Kenan Demirtaş üçüncü oldu. 
     
Kaba aşı çeşidi kategorisinde ise Nail Çetinkaya birinciliği, Asaf Özdemir ikinciliği, Ömer Kaya üçüncülüğü elde etti. Dereceye giren yarışmacılar altınla ödüllendirildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız