SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En İyi Kayısılar Seçildi

A- A+ PAYLAŞ

En İyi Yaş Kayısı yarışması Kernek Aile Göl Gazinosu’nda yapıldı. Bu yıl yarışma Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı cinslerinde 2 ayrı kategoride yapılırken toplam 219 üretici yarışmaya katıldı.

Tarım İl Müdürlüğü’nce organize edilen ve Kayısı Festivali kapsamında yapılan En İyi Yaş Kayısı Yarışması yapıldı. Yarışmayı Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Sultanbeyli Belediye Başkanı Dr. Alaattin Ersoy, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Kültür ve Turizm İl müdürü Derviş Özbay, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Bayram Yumrutepe, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, İşadamı Necmettin Bitlis, Sanatçı Kenan Işık çok sayıda üretici ve davetli izledi.

Yarışmada bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, konuşmasının başında kayısı hasat bayramını kutladıklarını belirterek, “ Burada yarışmaya katılan kayısılar üreticilerimizin bir yıla dayalı emeğini yansıtıyor. Burada kayısı üreticimizin emeğini, alın terini görüyoruz. Kayısı çiftçimizi, Malatya’nın adını Dünyaya tanıttığı için teşekkür ediyoruz. Malatya Dünya kayısı ihracatının yüzde 80’ini tek başına karşılamaktadır. Tek ürün olarak böylesine bir ihraç potansiyeli her ile nasip olmaz. Kayısı ülkemiz içinde en önemli ihraç ürünlerinden birisidir. Bu meyveye çok şey borçluyuz. Üreticilerimize şükran borçluyuz. Onları Malatyalıların kahramanı olarak ifade ediyoruz” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin’de törendeki konuşmasında,, “ Şahsi olarak değil de hükümet ve Milletvekilleri olarak kayısının Dünyaya tanıtımı için çaba gösteriyoruz. Kayısının sorunlarının bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi için Milletvekilliği seçiminin ardından TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi vermiştik. Kayısımızın tanıtımını ve pazarlamasını en iyi şekilde yaptığımızda bugün elde etmiş olduğumuz geliri artıracağız. Bu gelirimiz neden 1 Milyar dolarlar seviyesinde olmasın. Kayısı Kükürt Analiz Laboratuarının Malatya’da hizmete girmesi için çaba gösterildi ve bu hizmete girdi. Malatya kayısısını Dünya markası yapmalıyız. El birliğiyle kayısımızın hak ettiği yere geleceğine inanıyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ta ödül töreninde üreticiye ödülünü verirken yaptığı konuşmada, “ Tüm üreticilerimizin ellerine sağlık diyorum. Ben Malatya’ya ilk kez geliyorum. Neden bunca zaman gelmediniz derseniz İstanbul’da o kadar Malatyalı var ki adeta hasret duymuyoruz. Malatya’nın havası sıcak olduğu gibi insanları da sıcak. Kayısının bu bölgeye verdiği değeri biliyoruz. Bol hasat ve bol kazançlar diliyorum” dedi.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın’da konuşmasında, “ Malatya çiftçilerinin her biri ayrı ayrı dünyanın en güzel kayısılarını yetiştiriyor. Şu anda yarışmaya giren bütün kayısılar dünyanın en iyi kayısıları. Ama bir dereceleme yapmak gerekiyor. Ben jürinin çok zorluk çektiğine inanıyorum. Şu anda dereceye giremeyen kayısıları da biz birinci gelmiş gibi kabul ediyoruz. Kayısı Malatya'nın ekmeği, her şeyi. Kayısı çiftçilerinin sayısı 50 bin olarak tahmin ediliyor ama ben bunun daha fazla olduğunu sanıyorum. Ayrıca da Malatya nüfusunun 350.000'i kayısıdan geçimini temin ediyor. Malatya ekonomisine en büyük katkıyı kayısı sağlıyor. Ortalama 300 trilyon lira civarında para kayısı dolayısıyla Malatya’mıza geliyor. Ancak biz bunu yeterli bulmuyoruz. Biz kayısımızı bütün dünyaya tanıtabilirsek, bu gelir daha da artacaktır. Bu yıl basın mensubu arkadaşlarımızın da fikri destekleriyle, İstanbul ayağında da Malatya'yı tanıtmak istedik. Orada değerli Valimiz Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş beye özellikle teşekkür ediyoruz. Beyoğlu Belediye Başkanımız bize destek verdi.

İstanbul'daki Malatyalı Belediye Başkanlarımız da bizi desteklediler. Biz bu sene kayısımızı daha geniş kitlelere tanıttık. “ dedi

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal’da törendeki konuşmasında, “ Geleneksel olarak yapılan en iyi yaş kayısı yarışmamıza bu yıl katılım daha fazla oldu. Malatya’da 26 bin kişi doğrudan kayısıcılıkla ilgilenmektedir. 40 bin aile geçimini kayısıcılıktan sağlamaktadır. Malatya il genelinde 7 milyon kayısı ağacı bulunmaktadır. Çevre illerin ilçeleriyle birlikte 120-150 bin ton kuru kayısı rekoltesine ulaşılmakta. Geçen yıl kayısı ihracatından elde edilen gelir 236 Milyon Dolara ulaşmıştır. Kayısımızın sorunları da bulunmakta. Bunlardan ilki sulama konusudur. Bu yıl kendisini daha fazla hissettirmektedir. Bunun için basınçlı su sisteminin yaygınlaştırılmasına çalışıyoruz. Kırsal Kalkınma Projesinde Malatya’ya gelen ödeneklerin hemen hemen tümü sulamaya ayırdık” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’ta törendeki konuşmasında, “ Dünya kayısısının yüzde 85’ini üretmemize rağmen arzulanan mesafeyi alamadık. Ancak yeni yeni kayısının tanıtımı için çabalar var. En son İstanbul’da düzenlenen kayısı yürüyüşü için tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. İstanbul’da siyaset yapılmadı. Orada çiftçinin alın teri için yüründü. “ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kernek Aile Göl Gazinosu işletmecisi Abdullah Kapusuz tarafından törene katılanlara kayısılı dondurma ikram edilirken, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal tarafından da Kapusuz’a plaket verildi.

YARIŞMA SONUCU
Yapılan konuşmaların ve Bitlis, Diyarbakır ve Malatya Halkoyunları ekiplerinin gösterisinden sonra jüri tarafından en iyi yaş kayısılar belirlendi. Yarışmaya Hacıhaliloğlu cinsinde 132, Kabaaşı dalında ise 87 üretici katıldı.Yarışmada birinci olan üreticilere 4 Cumhuriyet Altını, 2.ye 3 Cumhuriyet Altını, 3.ye ise 2 Cumhuriyet Altın, 4 ile 10. gelen 7 üreticiye ise 1’er yardım altın hediye edildi.

Yarışmada ilk 10 dereceyi elde eden yarışmacıların isimleri şöyle :

HACIHALİLOĞLU TÜRÜNDE:
1.İsmail Özdemir ( Darende-Gökdere Köyü)
2.Erdoğan Günpınar ( Akçadağ-Gölpınar Köyü)
3.Saffet Yağcı ( Doğanşehir-Merkez)
4.Mahmut Nedim Yılmaz (Doğanşehir-Polatdere)
5.Ali Yılmaz (Arguvan -Alhasuşağı)
6.Ahmet Kurtoğlu (Merkez-Orduzu)
7.Can İbrahim Yılmaz (Doğanşehir-Polatdere)
8.Bayram Yılmazcan (Pütürge-Örmeli)
9.Mehmet Yavuz (Akçadağ-Dedeköy)
10.Aydın Taş (Pütürge-Örmeli)

KABAAŞI TÜRÜNDE:
1. Rıfat Tekbaş (Akçadağ-Dedeköy)
2.Hasan Arar (Akçadağ-Merkez)
3.Cansu Tekbaş (Akçadağ-Merkez)
4.Hakan Yılmaz (Doğanşehir -Polatdere)
5.Aydın Taş (Pütürge Ömerli )
6.Aynur Arar (Akçadağ - Dedeköy)
7.İrfan Dolgan (Akçadağ-Gölpınar)
8.Vedat Tekbaş (Akçadağ - Merkez)
9.Ö.Faruk Gökçe (Akçadağ-Gölpınar)
10.Yakup Uzun ( Yazıhan-Sinan)

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız