SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En İyi Yaş Kayısı Seçildi

A- A+ PAYLAŞ

Ülke ekonomisine yılda ortalama 200 milyon dolar gelir sağlayan kayısıyı teşvik amaçlı olarak geleneksel hale getirilen ‘En İyi Yaş Kayısı Yarışması’ bu yıl "Hacıhaliloğlu" türünde yapıldı. Kernek Aile Göl Gazinosu'nda yapılan en iyi yaş kayısı yarışmasında 138 üretici ‘Hacıhaliloğlu’ cinsi kayısıları ile yarıştılar. İlk 5 dereceyi Doğanşehir ve Akçadağlı üreticiler alırken, birinciliği Doğanşehir Polatdere Köyü'nden Mahmut Nedim Yılmaz elde etti.

Yarışmayı Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan, Belediye Başkanı Cemal Akın ile diğer yetkililer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kayısı üreticileri izlediler.

Vali Halil İbrahim Daşöz, yaptığı konuşmada “ Malatya’da yaşıyor olmaktan dolayı şanslıyız. Çünkü Dünyanın en iyi kayısılarının yetiştirildiği bir ildeyiz. Yetiştirilen bu önemli ürünle Dünyanın Kayısı Başkenti durumunda olan Malatya’da kayısı sadece ekonomik girdi değil aynı zamanda sosyal dayanışmayı da sağlamaktadır. Ancak kayısının hak ettiği yeri alabilmesi için profesyonelce tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bugün yılda 200 milyon dolar gelir sağlayan ürünün yüzde 1-2 ‘si kesilerek tanıtıma ayrılsa gelirin 2-3 kat artacağına inanıyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Cemal Akın da, kayısının hak ettiği yere ulaşması için 1973 yılında başlatılan kayısı şenliklerinden bugüne kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar sorunların çözümü için önemli çaba göstermişlerdir. Kayısıyı biz bize değil Dünyaya anlatmamız gerekli. Bugün 80 ülke kayısıyı henüz tanımıyor. Bugün 200 milyon dolar yıllık geliri olan kayısımızı iyi tanıttığımızda bu rakamın 1 milyar dolarlara ulaşacağına inanıyorum” diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ise yaptığı konuşmada, bu yıl yaşanan don olayları nedeniyle bazı yerleşim birimlerinde önemli oranda ürün kaybının yaşandığını ve bu nedenle bazı ilçelerden kayısı yarışmasına katılımın olmadığını belirterek, “ 240 bin ton dolayında yaş kayısı beklentimiz var. Kuru kayısı olarak tahminimiz ise 55 bin ton dolayındadır. Üreticilerimizden isteğimiz kükürt oranlarını ton başına 2000 ppm’de fazla kullanmamalarıdır” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Enver Budan da, üreticilerin 1980’lı yıllardan başlayan ihmallerle sıkıntılarının her geçen gün arttığını belirterek sorunların çözümünün siyasi iradede olduğunu söyledi. Budan, dünyanın bir çok ülkesinde çiftçinin desteklendiğini ülkemizde uygulanmakta olan Doğrudan Gelir Desteği’nin Devlet Bakanı Ali Babacan’ın ürün bazında destek vereceklerini açıklamalarınında kendilerini üzdüğünü söyledi. Budan, 2006 yılında don nedeniyle zarar gören üreticilerinde sosyal devlet anlayışı ile hükümet tarafından desteklenmesi gerektiğini de belirtti.

Konuşmaların ardından jüri tarafından yapılan değerlendirmeye göre 138 üretici içerisinde ilk 5 dereceye girenler belirlendi.

En iyi 5 kayısıyı yetiştiren üreticiler şunlar:

1.Mahmut Nedim Yılmaz ( Doğanşehir Polatdere Köyü)
2.Fatih Demirtaş ( Akçadağ Gölpınar Köyü)
3.Vedat Tekbaş ( Akçadağ Dedeköy )
4.Kazım Demirtaş ( Akçadağ Gölpınar )
5.Ali Yılmaz ( Doğanşehir Polatdere Köyü )

Üreticilere plaketleri verildi. Birinci olan üretici Mahmut Nedim Yılmaz'ın, aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olduğu, daha önceki yıllarda da birinciliğinin bulunduğu bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız