SON DAKİKA
SON DEPREMLER

En Kapsamlı Projelerden Biri..

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:10:53
En Kapsamlı Projelerden Biri..
A- A+ PAYLAŞ

 Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden birini Malatya’da hayata geçiriyor. Proje kapsamında 220 hektarlık alan gecekondulardan temizlenerek, yaklaşık 60 bin kişinin yaşayacağı depreme dayanıklı ve modern 14 bin konut inşa edilecek.

TOKİ, deprem ve sel gibi afetlerde en çok hasar gören gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgelerinde uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm projeleriyle modern yaşam alanları inşa ediyor. Deprem fay hatları haritasına göre yapı stratejisini belirleyen İdare, gecekondu ve kaçak yapılar karşısında “depreme dayanıklı kentsel dönüşüm” uygulamaları gerçekleştiriyor. İnşaatın yapılacağı arazide jeolojik ve jeoteknik etütler yaptıktan sonra deprem riski göz önünde bulundurularak, en uygun temel tipi ve taşıyıcı sistemine göre binalar inşa ediliyor.

TOKİ ile Malatya Belediyesi arasında imzalanan protokolle de şehrin çehresi değişerek, yepyeni bir yüze kavuşuyor. 5 Mayıs 2008’de imzalanan protokolle Malatya’da uygulamaya konulan Beydağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, TOKİ’nin ülke çapında uyguladığı en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden biri olma özelliğine de sahip. Proje kapsamında Beydağı Mahallesi ile Yamaç Mahallesi’nin tamamı ile Fırat Mahallesi’nin bir kısmına yönelik tespit, değerlendirme ve projelendirme çalışmaları tamamlandı. “Beydağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi”yle 220 hektarlık alanda yer alan 4 bin gecekondu ve denetimsiz yapı temizlenerek, yerlerine yaklaşık 14 bin konut inşa edilecek. Projenin ilk ayağında ihalesi yapılan 568 konut bitirilme seviyesine getirildi. Konutlar 85, 90, 120 ve 131 metrekare büyüklüğünde, 4 farklı tipte inşa ediliyor. Çevreyle iç içe yaşam imkanı sunulan projede 373 dönümlük yeşil alan ve rekreasyon alanı bulunuyor. Park alanı ve rekreasyon alanı içerisinde kafeler, çay bahçeleri, oturma alanları, gezi ve yürüyüş alanları planlandı. 220 hektarlık alanda uygulanacak proje kapsamında sosyal donatılar da inşa edilecek. Proje alanında 3 adet ilköğretim okulu, 2 adet ortaöğretim okulu, 2 adet kreş ve 2 adet de yurt alanı ayrıldı. Sağlık hizmetlerinin aksamadan verilmesi amacıyla 2 sağlık merkezinin inşa edileceği bölgede ayrıca, vatandaşların kültür ve sanat aktivitelerine katılabilmesi amacıyla amfi tiyatro ve kültür merkezi de planlandı. Spor alanları, ticaret merkezi, alışveriş merkezi, otoparklar ve 5 cami de proje kapsamında yapılacak. Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanında planlanan alışveriş merkezi ile de yeni bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor. Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi uygulanan alandaki hak sahiplerine talep etmeleri halinde aynı bölgede inşa edilen konutlardan sahip olmalarına imkan da sağlanıyor. Hak sahiplerinin yapı, arsa, müştemilat, ağaç gibi her bir gayrimenkulü karşılığı hak ettiği bitmiş konut, ticaret hakkı tespit edilerek yeni mülk sahibi olmaları sağlanıyor. Hak sahiplerinin borçlanmaları halinde uzun vadeli geri ödemelerinin yapılması sağlanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız