SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'En Önemli Tespit Sistemi'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Fatih Koç, kimlik tespitlerinin parmak izine göre yapıldığını ve tüm dünyada kimlik tespiti için kullanılan temel sistemin parmak izine dayalı olduğunu söyledi.

Fatih Koç, yaptığı açıklamada, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nün iki ana görevi olduğunu belirtti. Koç, "Bunlardan birincisi kimlik tespiti yapmak, ikincisi olay yerini inceleyip, maddi suç delillerini elde edip, ilgili birimlere gönderip değerlendirilmesini sağlamak" dedi.

Kimlik tespitinde artık tüm dünyada kullanılan en önemli sistemin parmak izi olduğunu kaydeden Koç, "Özellikle ülkemizde sahte kimlik kullanımı ve yalan kimlik beyanı ileri safhada. Genelde suça karışan insanların biz, parmak izlerini alıyoruz ve bunların kimliklerini parmak izine dayalı tespit ediyoruz. Yani bu ne demek? Kişi eşgalini değiştirebilir, kimlik bilgilerini farklı kullanabilir, fotoğrafını değiştirebilir ama parmak izini değiştiremez. Kimlik tespitimiz, kişilerin parmak izine dayalı
kişilerin kimliklerini belirleyen bir sistem" şeklinde konuştu.

Parmak izinin her insanda farklı olduğu gibi 10 parmakta da farklı olduğunu aktaran Koç, şunları söyledi:

"Parmak izi, dünyada hiçbir insanda aynı olmayan, farklı olan ve hayatın hiç bir safhasında değişmeyen bir iz. Parmak izi 10 parmağımızda farklı olduğu gibi tüm insanların parmak izleri de birbirinden farklıdır. Bunlar değişmez. Zaman içinde suçla mücadelede ve kimlik tespitinde kullanımı tüm dünyada yaygın. Kimlik tespiti dediğimizde şu anda tüm dünyada çok yaygın olarak parmak izi sistemi kullanılıyor. Parmak izi değişmediği için kişi ile birlikte mezara gittiği için temel bir kimlik tespiti sistemidir parmak izi."

Parmak izinin yasal olarak alındığını söyleyen Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü Fatih Koç, "Biz daha önce parmak izi aldığımızda sadece suçla irtibatlı kişilerin parmak izini alıyorduk. Bu 2007 yılında kaldırıldı. Şu anda parmak izleri tamamen kimlik tespiti amaçlı olarak alınıyor. Vatandaşlarımız da gönüllülük esasına dayalı olarak gelip parmak izlerini verebiliyorlar. Kendi adlarına ehliyet, ruhsat ve pasaport alan kişilerin parmak izleri alınıyor ve biz bunları arşivliyoruz. Bununla birlikte suça
karışan ya da gözaltına alınan kişilerin de adli nedenlerle parmak izlerini alıp arşivliyoruz. Ama buradaki temel amacımız kişilerin kimliğini tespit etmek. Sahte kimlik, pasaport ve ehliyet kullanımının önüne geçmek istiyoruz. Temel amacımız sahte belge kullanımında vatandaşımızın mağduriyetini gidermektir. Kayıtlarda fişleme gibi bir amaç asla yoktur" şeklinde devam etti.

Türkiye'deki tüm parmak izlerinin otomasyon sistemi ile bir havuzda biriktiğini ifade eden Koç, "Parmak izlerini dijital cihazlarla alıyoruz. Türkiye genelindeki otomasyon parmak izi arşiv sistemi var. Alınan parmak izleri otomatik olarak o arşive kaydediliyor. Kimliği belirsiz ceset, toplu ölüm ve uçak kazalarında, doğal afetlerde ölenlerin çoğunun kimliği parmak izinde tespit ediliyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız