SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'En Şanssız' 13 İl ve Malatya...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:09:49
'En Şanssız' 13 İl ve Malatya...
A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin, yeni konut satışlarında KDV oranını artıran düzenlemesi 26 büyükşehri vurdu. Yeni yasayla 'büyükşehir' olan 13 il, 2013'ün en şanssız illeri oldu.

Düzenlemeyle konutun büyüklüğünün yanısıra yapıldığı arsanın değerine göre KDV alınacak. Böylece eski sistemde 120 metrekarelik bir konutu 200 bin liraya alan bir vatandaş 2 bin lira KDV öderken, yeni sistemde 16 bin lira ödeyecek.  

Bakanlar Kurulu, büyükşehir sınırları içindeki yeni konutlardan alınacak KDV oranlarında değişiklik yaptı. Buna göre büyüklüğü 150 metrekareye kadar olan konutlardan alınacak KDV oranını, konutun yapıldığı arsanın değeri belirleyecek. Konutun arsa metrekare fiyatı 500 liranın altında ise eskiden olduğu gibi KDV oranı yüzde 1 olacak. Ancak arsa değeri 500 ila 1000 lira arasında ise KDV oranı yüzde 8'e çıkacak. Arsanın metrekare değeri 1000 liranın üzerinde olanlar ise yüzde 18 KDV  ödeyecek.  

VERGİ 8 KAT ARTTI  

Düzenleme öncesinde İstanbul Beylikdüzü'nde 110 metrekare büyüklüğünde 250 bin lira değerinde yeni bir daire için 2 bin 500 lira KDV ödeniyordu. Ancak yapılan düzenleme sonrasında Beylikdüzü'nde konutun yapıldığı arsanın değeri 50 ile 1000 lira arasında olacağından; daire için ödenecek KDV oranı da yüzde 8'e çıktı.Böylece ödenecek vergi miktarı da 20 bin liraya yükselmiş oldu. 

LÜKS KONUTTAN DAHA ÇOK VERGİ

Hükümetin lüks konutun vergisini artırmak için yaptığı bu düzenleme ile lüks projelerde örneğin rezidans tarzı konutlardan alınacak vergi miktarı da artmış oldu. Öyle ki bu tür projelerde 50 metkrekare, 70 metrekare konutlar için yüzde 1 KDV ödeniyordu. Şimdi bu projelerin yapıldığı arsanın değeri esas alınacağından, ödeyecekleri KDV oranı da yüzde 8'e çıkmış oldu.  

Örneğin İstanbul Maslak'ta yapılacak lüks bir konut projesinde 100 metrekare daireyi 800 bin liraya alan bir vatandaş, konutun büyüklüğü 150 metrekarenin altında kaldığı için yüzde 1 KDV ödüyşordu. Bu da 800 bin liralık konut için 8 bin lira KDV anlamına geliyordu. Oysa yeni sistemde arsa değeri esas alınacağı için KDV oranı yüzde 8'e çıkacak. Bu kişinin ödeyeceği vergi de 8 bin lira değil; 64 bin lira olacak. 

13 ŞANSSIZ İL 

Hükümetin konutlara ilişkin yeni vergi sistemi büyükşehirleri etkiledi. Türkiye'de 81 ilin 16'sı büyükşehir iken, yeni Büyükşehir Yasası ile listeye 13 il daha eklendi. Böylece Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun'un olduğu listeye Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van eklenmiş oldu. 

Haberin devamı için; http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22276137.asp

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız