SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Enerji Tüketimi Neden Düştü?

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:09:20
Enerji Tüketimi Neden Düştü?
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya’nın elektrik tüketimi son iki yılda 180 milyon Kw/saat azalarak 1 milyar 075 milyon Kw/saat’a düştü. TEDAŞ verilerine göre Malatya, 2009 yılında 1 milyar 290 milyon 780 Kw/saat  elektrik satın alıp 1 milyar 267 milyon Kw/saatini tüketicilerine satarken, , 2011 yılında ise 1 milyar 221 milyon Kw/saat elektrik alıp 1 milyar 075 milyon Kw saat elektriği tüketicilerine sattı. Böylece elektrik tüketimi son iki yılda elektrik tüketimi 180 milyon Kw/saat azaldı. 2011 yılında, doğalgaz, rüzgar, güneş enerjisi gibi alternatif enerjilerin yanı sıra HES gibi elektrik üreten özel firmalardan da satın alınan ve kullanılan enerji miktarı ise 87 milyon Kw/saat oldu.

TEDAŞ verilerine göre Malatya, 2009 yılında 1 milyar 290 milyon 780 bin Kw/saat elektrik satın alıp bunun 1 milyar 267 bin Kw/saatini tüketicilere sattı. Aradaki 23 milyon Kw/saat ise kayıp-kaçak olarak değerlendirildi. 

Aynı TEDAŞ verilerine göre, 2009 yılında alınan elektriğin en büyük bölümünü sanayi sektörü tüketti. Sanayi sektörü 2009 yılında 400 milyon Kw/saat elektrik kullanırken, 2011 yılında ise 382 milyon Kw/saat elektrik kullandı. 

Elektrik şirketinin AKSA firmasına satıldığı 2011 yılı 12 aylık dönemde ise şirket 1 milyar 221 bin Kw/saat elektrik satın aldı ve 1 milyar 075 milyon Kw/saatini tüketicilerine sattı. Aradaki farkın 26 milyon Kw/saatlik bölümü ise kayıp-kaçak olarak değerlendirildi. 

Abone gruplarına göre sanayi sektörü ilk sırayı alırken, ikinciliği mesken ve ticarethaneler, üçüncü sırayı ise tarımsal sulama aldı. 

Grupların kullandığı elektrik miktarı ise şöyle:

Sanayi; 382 milyon Kw/saat

Mesken; 327 milyon Kw/saat

Ticarethane; 102 milyon Kw/saat

Tarımsal sulama; 86 milyon Kw/saat

Kamu kuruluşları; 76 milyon Kw/saat

Aydınlatma; 26 milyon Kw/saat

İçme suyu; 14 Milyon Kw/saat

Belediyeler; 8 milyon Kw/saat

Hayır kurumları; 2 milyon Kw/saat

İbadethaneler; 2 Milyon Kw/saat

Doğalgaz, güneş, rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji üretimi ile HES ve elektrik üretimi yapan özel firmalardan satın alınan ve kullanılan enerji miktarı ise 87 milyon Kw/saat oldu.  

Tüketim rakamlarını ve farkı değerlendiren çevreler, “Gelişmişliğin en önemli ölçütlerinden biri olan enerjidir. Elektrik enerjisi de en yaygın olan enerjidir. Doğalgaz, rüzgar, güneş gibi alternatif enerji kullanım oranı çok düşük düzeylerde. Veriler, Malatya’nın bırakın gelişmesini, başta sanayi sektörü olmak üzere her sektörde gerilediğinin en bariz göstergesidir” iddiasını dile getirdiler.

Tüketim rakamlarının düşmesini bir başka açıdan değerlendiren çevrelerin iddiası da “Özelleştirme sürecinin devam ettiği bir dönemde kayıp-kaçak oranlarının gizlenmesi ve yüksek fiyata satabilmesi için şişirilmiş gerçek olmayan rakamlardır. Özetle 2009 yılı rakamları gerçekleri yansıtmıyor” şeklinde.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız