SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Enflasyon Rakamları Açıklandı

A- A+ PAYLAŞ

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Ekimde tüketici fiyatları, gıda ve giyim fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar nedeniyle bir önceki aya göre çıkarak yüzde 1.79 artarken, üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 0.68 düzeyinde gerçekleşti.

2003 baz yıllı verilerine göre yıllık enflasyon Ekim ayı itibarıyla TÜFE’de yüzde 7.52 olarak gerçekleşirken ÜFE’de ise yüzde yıllık enflasyon yüzde 2.57’ye kadar geriledi.

Yılın 10 ayında fiyat artışları da tüketicide yüzde 5.79, üretici fiyatlarında yüzde 3.69 olarak hesaplandı. ÜFE'deki bu artış (yüzde 3.69), yıllık artışın üzerine çıktı.

Ekim ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8.47, üretici fiyatlarında yüzde 8.16 oldu.

TAHMİNLERİ AŞTI

ÜFE'deki artış beklentilerin altında kalırken, TÜFE rakamı tahminlerin üzerinde geldi. Ramazan ayı nedeniyle TÜFE'de yükseliş bekleniyordu, ancak bu artışın piyasalarca olumsuz da algılanabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, faiz indirimi hazırlığında olan Merkez Bankası'nın rakamları nasıl yorumlayacağının önemli olduğunu vurguluyor.

Ekim-10 aylık-Yıllık
ÜFE 0,68-3,69-2,57
TÜFE 1,79-5,79-7,52

Eylül ayında tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 1.02, üretici fiyatlarının (ÜFE) ise yüzde 0.78 oranında artış kaydetmişti. Yıllık enflasyonda ağustosta başlayan yükseliş trendi Eylül'de de devam etmiş, TÜFE'de yüzde 7.99, ÜFE'de yüzde 4.38'e yükselmişti.

GÖSTERGELER

Çekirdek enflasyon yerine açıklanan TÜFE göstergeleri, mevsimlik ürünler hariç Ekim ayında yüzde 0.54, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 1.39, enerji hariç yüzde 1.89 oranında arttı.

DİE'ye göre, TÜFE işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 1.42, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 2.02, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ile fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 2.23 arttı. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç ile işlenmemiş gıda ürünleri hariç TÜFE'de de yüzde 1.75 oranında yükselme görüldü.

TÜFE

Yeni endekse göre, Ekim'de aylık bazda TÜFE'deki artış yüzde 1.79, yıllık enflasyondaki artış da yüzde 7.52 olarak gerçekleşti.

Geçen yılın Ekim ayında 1994 baz yıllı eski endekse göre fiyatlarda, aylık yüzde 2.22, yıllık yüzde 9.86 artış olmuştu.

Bu arada, bu yılın Ekim ayında endekste yer alan 423 maddeden, 67 maddenin ortalama fiyatı değişmezken, 267 maddenin fiyatlarında artış, 89 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

ÜFE

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise Ekim ayında yüzde 0.68 oranında, yıllık bazda da yüzde 2.57 artış gösterdi.

Geçen yılın Ekim ayında 1994 baz yıllı eski endekse göre fiyatlarda, aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 15.48 artış olmuştu.

Öte yandan, Ekim ayında endekste yer alan toplam 751 maddeden, 190 maddenin ortalama fiyatı değişmedi, 311 maddenin ortalama fiyatı arttı, 250 maddenin ortalama fiyatı ise düştü.

TÜFE'de yıllık enflasyon, Aydın, Denizli, Muğla
bölgesinde yüzde 9.35, Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesinde yüzde 9.05 olarak gerçekleşti.

Toplam 26 istatistiki bölge içinde 15 bölgede yıllık enflasyon, TÜFE için öngörülen yüzde 8'lik yılsonu hedefinden aşağıda seyrederken, hiçbir bölgede çift haneli enflasyon görülmedi.

Yıllık bazda en az fiyat artışının yaşandığı bölge yüzde 4.93 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgesi olurken, bu bölgeyi yüzde 5.22'lik fiyat artışı ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesi izledi.

EN YÜKSEK ARTIŞ ANKARA'DA..
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), Ekim ayında Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) İstanbul'da yüzde 1.93, İzmir'de yüzde 1.75, Ankara'da ise yüzde 1.86 oranında arttığını bildirdi.

DİE'nin açıkladığı istatistiki bölgeler verilerine göre, Ekim'de 26 istatistiki bölgenin tamamında fiyat artışı yaşandı.

TÜFE bazında en fazla fiyat artışı yüzde 2.80 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesi olurken, bu bölgeyi yüzde 2.34 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane bölgesi, 2.31 ile de Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova bölgesi izledi.

Ekim'de TÜFE fiyatları Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesinde yüzde 1.70, Balıkesir, Çanakkeli bölgesinde yüzde 1.60 oranında arttı.

Bölgeler itibarı ile en az fiyat artışının yaşandığı bölge yüzde 1.02 ile Konya, Karaman bölgesi oldu.

YILLIK ENFLASYON
Yıllık bazda TÜFE artışı yüzde 7.52 olarak belirlenirken, bölge bazında en yüksek artış yüzde 9.86 ile Ankara'da görüldü.

Aynı dönemde, TÜFE İzmir'de yüzde 8.59, İstanbul'da yüzde 7.89 oranında artış kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız