SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Engel Olun' Mektubu Yazdılar

A- A+ PAYLAŞ

Nemrut Dağı SİT alanı içersine Malatya tarafından otel yapılması için izin girişiminde bulunulduğu bilgisine ulaşan Adıyaman Milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a mektup yazdılar.

AKP Milletvekilleri ve milletvekili adaylarının ortak imzasıyla gönderilen mektupta, 2006 yılında UNESCO tarafından rapor edilen ve SİT alanı içerisine yapılabilecek en küçük bir yapının dahi buranın doğallığını bozacağı ve Dünya Kültür Mirası olmaktan çıkarılacağı ifade edildi.

Malatya Valiliğinin öncülüğünde, Malatya'dan Nemrut Dağı zirvesine giden yolda bulunan binanın yıkılarak yerine yeni bir otel yapılacağı yönünde bilgiler aldıklarını belirten Adıyaman Milletvekilleri, bu girişimin tehlikeli bir girişim olduğunu dile getirdiler.

Nemrut Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında "Milli Park sınırları içerisinde konaklama tesisi yapılamaz" ibaresinin değiştirilmek istendiğine dikkat çekilen mektupta, Dünyaya mal olmuş tarihi yapının bozulacağına işaret edildi.

AKP Milletvekilleri Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, Şevket Gürsoy ile Milletvekili adayları Dr. Murtaza Yetiş ve Mehmet Metiner'in ortak imzasıyla gönderilen mektupta, koruma bandı içersinde yapılabilecek yapının kültür mirasını tehlikeye düşüreceği ve bunun Türkiye'nin zararına olacağı aktarıldı. Türkiye'de Dünya Kültür Mirası listesinde 9 yerin bulunduğunu söyleyen milletvekilleri, Nemrut Dağı'nın bu yerler içersindeki en önemli yerlerden biri olduğunu dikkat çektiler.

Milletvekili Ahmet Aydın, gönderilen mektubun yanında kendisinin de bizzat ilgili yerlerle görüşmeler yaptığını ve bu yanlışa kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Böyle bir şeyin olması Nemrut'u UNESCO listesinden çıkabilir. Bu sıkıntı hem Nemrut'un doğallığına hem görselliğine zarar verebilir. Bu manada ciddi görüşmeler yaptık. Gerekli bütün üst düzeyde görüşmelerimizi yaptık. Malatya Valiliği bir plan değişikliğine giderek kafeyi yıkarak yerine otel yapmanın alt yapısını hazırlıyorlar.

Nemrut Dağı'nın doğallığına zarar verecek hiç bir girişimde bulunulmaması gerekir. Onlar talep ettiler, biz bu talebin uygun olmadığını dile getirdik. Mevcut halinin korunması gerekiyor" dedi.

Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, Nemrut Dağı'nın kültürel miras olduğuna ve hiç kimsenin kültürel mirasımıza zarar verecek çalışmalara müsaade etmeyeceklerini kaydetti.
Erdoğan, "Hiç kimsenin kültürel mirasımıza zarar verecek çalışmalar içersinde bulunmaması gerekir. Şehirler arasındaki kısır çekişmelerden ziyade, turizme katkı amaç edinerek çalışmamız lazım. Koruma kurulunun kararlarında da kültürel mirası bozacak, doğayı ve çevreye zarar verecek yapılandırmaların olmaması gerektiği özellikle belirtiliyor. İlgililerin bu noktada hassas olması gerekir. İlimizin, bölgemizin tanıtımında turizm potansiyelimizin artırılması noktasında çalışmamız gerekir" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız