SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Engelli Yine Zor Durumda"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:47:24
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya Valiliği Engelliler Konseyi Genel Sekreterliği tarafından, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısı ile Halk Konseri düzenlenecek.

 Engelliler Konseyi Genel Sekreterliği tarafından yapılan yazılı açıklamada; "Engellilerin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde barınmakta olan genç, yaşlı misafirlerimizin ve genel olarak da Malatya’da bütün halkın katılabileceği, Miad Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nun yararına olacak bir halk konseri tertip edilmektedir. " denildi. 

3 Aralık Günü Atatürk Spor Salonu'nda yapılacak 'halk konseri' ile ilgili yapılan açıklamanın devamında şöyle denildi; 

"Beyaz Saray Restaurant işletmecisi Ufuk Tunç, Sanatçı Menajeri Mehmet Bengi organizatörlüğünde, YADER (Malatya Yetiştirme Yurdundan Ayrılanlar Derneği) işbirliğinde gerçekleştirilecek olan halk konserine bütün Malatya halkı ücretsiz olarak katılabilecektir. 

3 Aralık 2012 Pazartesi günü saat 16.00 da kapalı spor salonunda yapılacak olan halk konserine ünlü sanatçılar İbrahim Sadri, Tarık Mengüç, Aslı Kökçe ve radyo programcısı Afrikalı Ali (Şentürk) katılacaktır.  Katılımın ücretsiz olacağı konsere bütün Malatyalılar davetlidir."

 Malatya Valiliği Engelliler Konseyi Genel Sekreteri Alim Yavuz ise yaptığı değerlendirmede;  “Engelliler gününde engelli kardeşlerimizle halkımızı bir araya getirerek birlikte eğlenebilecekleri güzel bir konser düzenledikl. Valimiz Vasip Şahin’in himayeleri ve desteğiyle planlanan bu konserin Malatya’da bulunan hayırseverlerin katkısıyla gerçekleştirildi.

Bütün engelli dernek ve sivil toplum kuruluşlarını, engelli vatandaşlarımızı, engellisine sahip çıktığını gösteren ve türkülere “bulunmaz eşin” diyerek konu olan Malatya’yı konserimize bekliyoruz.3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlamaları için destek ve cesaret veren Malatya Valisi  Vasip Şahin’e, imkânlarını seferber eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hidayet Bozkurt’a, halk konserinin fikir olarak ortaya çıkmasında, her detayın planlanmasında ve hazırlık aşamasında emek vererek bir arı gibi çalışan Beyaz Saray Restaurant sahibi  Ufuk Tunç ve sanatçı menejeri Mehmet Bengi’ye, YADER Başkanı Mehmet Çolak’a teşekkür ediyoruz. Malatya’daki engelliler gününe, Tüm Malatyalıları engelli kardeşlerine sahip çıkmaları için konsere bekliyoruz." dedi. 

Çalık'ın Mesajı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık bir mesaj yayınladı. Çalık mesajında şunları belirtti:

“1992 yılında Birleşmiş Milletler her yıl 3 Aralık gününün Engelliler Günü olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilerin yaşadıkları sorunları temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır.

Toplumsal yaşamda onurlu bir birey olarak yer almak, herkes gibi engelli vatandaşlarımızın da en temel hakkıdır. Engelli vatandaşlarımızın topluma entegre olamamaktan dolayı yaşadıkları her türlü sıkıntı sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunu haline gelmektedir.  

Ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden biri de; engellilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin toplum içinde gerçekleştirilerek yarınlarının güvenceye alınmasıdır. Ülkemizde, sayıları 9 milyona yaklaşan engelli vatandaşlarımız; nüfusumuzun yüzde 13‘üne tekabül etmektedir. Engelli kardeşlerimizin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve elbette yaşama sevincinin arttırılmasını görev ve sorumluluk edinen Hükümetimiz 2002 yılından itibaren;  bu doğrultuda büyük gayret göstermiş ve göstermeye devam etmektedir. 

Cumhuriyet tarihimizde ilk defa, engellilik alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler içeren, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır.  Engelli istihdamının arttırılmasıyla ilgili önemli adımlar atılmıştır:  Artık özel sektörde, engelli çalıştırılmasına elverişli olmayan iş yeri sahibi, başka iş yerlerindeki engellilerin istihdam giderlerini karşılayabilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın bakımını üstlenen ailelere bakım ücreti ödenmektedir. Eğitim alabilecek durumda olanları, okullarına ücretsiz taşınmaktadır. Halkımızın referandumla vize çıkardığı Anayasa Değişikliği ile, engellilerimize pozitif ayrımcılık getirilmiştir; böylece engeliler için daha ileri düzenlemeler yapılabilmesinin önünü açılmıştır. Bizler, hükümet olarak bütün insanlarımızı kucaklamaya, bu alanda ülkemizi daha çağdaş bir düzeye getirene kadar gayret göstermeye devam edeceğiz. Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bütün toplumumuzu, bu alanda  daha yüksek bir hassasiyet göstermeye çağırıyor; tüm engelli vatandaşlarımız için bu günün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Şahin'in Mesajı

AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin'in konuya ilişkin mesajı şöyle:

"Toplumsal hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan engelli vatandaşlarımızın,  kimseye muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmalarını sağlamak  için yapılan çalışmalar, bireylerin toplumsal ilgi ve duyarlılığı ile  her geçen gün artmaktadır.

Dünyadaki her sağlıklı insan bir engelli adayı olduğundan, engelli vatandaşlarımızın normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılık oluşturulmakla mümkün olacaktır.  Düşünce dünyamızdaki ve zihnimizdeki engelleri ortadan kaldırmadıkça hiçbir kural, hiçbir yasa  engelli vatandaşlarımızın  yaşadığı zorlukları tam olarak gidermeye katkı sağlamayacaktır. Toplumda yaşayan tüm bireylerin  unutmaması gereken bir şey var ki, o da; engelli vatandaşlarımızın  bu toplumu oluşturan asıl unsurlardan biri olduklarıdır.

Çağdaş dünyanın geldiği noktada engelli vatandaşlarımıza; eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımlarının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal devletin asli görevidir. 

Ak Parti Hükümetleri döneminde, toplumun  kanayan yaralarından biri olan engelli vatandaşlarımız ile ilgili birçok yasal düzenlemeler yapılarak bu alandaki birikmiş olan problemlerin çözümü için nitelikli çalışmaların    yapıldığını biliyoruz. Engellilerin topluma kazandırılmasını, kişisel ve sosyal haklardan eşit ölçüde faydalanmalarını sağlamak amacıyla evrensel ölçülere paralel düzenlemeler yapılmaktadır. Hükümetimiz böylelikle  onlara yönelik gerekli çalışmaları yapmakta ve  yeni alternatif  projeler  üzerinde çalışmalarda bulunmaktadır. Bu anlayış doğrultusunda da engellilerin eğitimi, sosyal hayata entegrasyonu, barınması için her türlü imkânlar sağlanmıştır. Ayrıca iş göremez durumda olan ve ihtiyaçlı olan engelli bireyler ekonomik olarak desteklenmektedir.

Dünya Engelliler Gününde, engelli  vatandaşlarımızın, engelliler  gününü kutluyor, özelikle vicdanlardaki engelin ortadan kaldırılması dileklerimle, saygılar sunuyorum."

Öz'ün Mesajı

AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz şu mesajı yayınladı:

"3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle farkındalık oluşturmak anlamında bir kez daha engelli kardeşlerimizi hatırlamak ve kamuoyuna hatırlatmak istiyorum.

Ak Parti iktidarı zamanında devletimizin engellileri sahiplenme gayret ve çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği, anlamlı ve önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu anlamda bizim de temel hedefimiz, engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımın sağlanmasına yönelik olarak, eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik gibi temel konularda, engellilerin ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler haline getirmektir.

Engellilere, ayrım yapılmadan eşit oranda temel haklarından yararlanması fırsatı verildiğinde çok daha büyük başarılara imza attıklarını görüyor ve seviniyoruz.

Engelli kardeşlerimizdeki azim yoğunluğu ve duygusal derinlik bize her zaman heyecan verdi ve onlarla birlikte olduğumuz zamanlarda biz de o sinerjiyi hissettik.

Ak Parti iktidarları döneminde engellileri toplumun içinde ve eşit fırsatlarla yaşatmak için daha önce hayal bile edilemeyen projeler gerçekleştirildi.

Engelli annelerine erken emeklilik imkanından, engelli aylıklarına kadar birçok destek sorunsuz bir şekilde verilmeye devam ediyor. Eğitim gören engelli sayısının 10 kat artmış olması, sporda, paralimpik olimpiyatlarında elde edilen başarılar bunun bir göstergesidir.

2002 yılında 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken, şimdi 6 engelliye 1 bakım elemanı düşüyor.

Bütün bunları sosyal bir görev bilinci ile yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Engelli bir vatandaşımızla karşılaştığımızda yüzlerinde beliren o gülümseme, yürekten yaptıkları teşekkürler onlara olan sevgimizi daha da güçlendiriyor ve bizi de daha güçlü kılıyor. Önemli olan, duygularımızın ve niyetlerimizin engelli olmamasıdır.  

Tüm kamuoyuna, tüm engellileri de bizim gibi eşit bir birey olarak görmelerini hatırlatır, huzurlu ve mutlu bir ömür dilerim."

Çakır’ın Mesajı

Dünya Engelliler Günü nedeniyle Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da bir mesaj yayınladı. Çakır mesajiında şunları belirtti:

“Çağdaş ve güçlü bir toplum olmanın şartlarından birisi, insanların eşit fırsat ve imkanlardan faydalanmalarını sağlamaktır. 

 Ülkemiz nüfusunun yüzde 12’sini oluşturan engelli kardeşlerimiz de hayatın her alanında diğer insanlar gibi eşit hak ve fırsatlara sahiptirler.  Malatya Belediyesi olarak, bugüne kadar yaptığımız bütün hizmet, yatırım ve uygulamalarda her kesimin olduğu gibi engelli kardeşlerimizin de aynı şekilde faydalanabilmeleri için azami gayret göstermekteyiz. 

 Bu kapsamda engellilere uyumlu aldığımız otobüsler, özel olarak dizayn ettiğimiz 2 adet minibüs, engelli rampaları, ücretsiz şehiriçi seyahat imkanı, görme engelliler için yapılan hissedilebilir kaldırım düzenlemeleri, engellilerle iletişim kurabilme kitapçığı, akülü/şarzlı tekerlekli sandalye dağıtımı gibi birçok hizmet ve uygulama ile engelli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırmada önemli katkılar sağladığımız bir gerçektir. Ayrıca Kent Konseyi bünyesinde hizmetlerini sürdüren Şehit Hasan Hüseyin Sadık Engelliler Merkezimiz tarafından da, engelli vatandaşlarımız ile ailelerine yönelik önemli hizmetler verilmektedir.  Bu duygu ve düşüncelerle bütün engelli kardeşlerimize aileleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu ve engelsiz bir hayat diliyorum.”

Tüfenkçi’den Mesaj

3 Aralık Engelliler Günü dolayısıyla Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Av.Bülent Tüfenkçi bir mesaj yayınladı. Tüfenkçi mesajında sosyal hayatın içerisinde onurlu bir birey olarak yer almanın herkes gibi engellilerin de en temel hakkı olduğunun  belirterek, “Engellilerin sorunlarının çözümü konusunda devletimizin imkân ve kaynaklarının yanı sıra; milletimizin her bir ferdi de elbirliği ve gönül birliği ile çözümün birer parçası olmalıdır.Her toplumda var olan ve toplumun önemli bir parçasını teşkil eden engellilere sahip çıkılması, onların desteklenmesi ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi her duyarlı ferdin önceliği olmalıdır. Engelli vatandaşlarımızın sorunları sadece kendilerinin ve ailelerinin değil, tüm insanlığın ortak sorunu olmalıdır. Her bireyin bir engelli adayı olduğunu unutmamalıyız. Zira tanıdığımız nice sağlıklı insanlar bir iş kazası, bir trafik kazası ya da bir hastalık sonucu maalesef bedensel veya zihinsel engelli durumuna düşmüşlerdir. Dolayısıyla, el ele, gönül gönüle vererek engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmalı, hayatı onlar için daha anlamlı ve daha yaşanılır kılmalıyız. Engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılamak, yaşamlarını daha iyi şartlarda başkalarına muhtaç olmadan sürdürmek, onlara daha güzel yarınlar sunmak adına bugüne kadar yapılan iyileştirme çalışmalarının, bundan sonrada artarak devam edeceğine inanıyorum.” dedi. 

Kiraz'dan Mesaj

CHP İl Başkanı Enver Kiraz şu mesajı yayınladı:

"Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler günü. Engellilerin sorunlarının en yüksek perdeden dile getirildiği, yetkililerin bu sorunları çözmek için yapacaklarını anlattıkları gün. Ancak 4 Aralık tarihinde sorunların yine devam ettiği, söylemlerin hayata geçirilemediği görülecektir.

Tüm dünyanın kabul ettiği, Engelli Hakları Sözleşmesini 2007 yılında imzalayan Türkiye, sözleşmeyi sadece imzalamış uygulamada ise  sınıfta kalmıştır. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı  sözleşme maddelerinin yıllardır neden uygulamaya konulmadığını yetkililere sormak gerekiyor. Çağdaş ülkelerde engelliler hayatın her alanında etkin bir rol alırken, ülkemizde sağlıktan eğitime, sosyal  hayattan çalışma yaşamına kadar pek çok alanda engellilerin hakları gasp edilmektedir. Engellilerimiz tüm yüz üstü bırakılmış, kaderlerine terk edilmiştir. AKP Hükümeti bırakın  Engelli Hakları sözleşmesini uygulamayı, 2005 yılında kendi çıkardığı engelliler yasasını bile tam anlamıyla hayata geçirememiştir. Düşünün ki bir iktidar hem yasa çıkarıp hem de o yasanın gereklerini yerine getiremiyor. Sonra da ‘engellilerin yanındayım’  diyerek halkı kandırıyor.

Türkiye'de nüfusun  ortalama yüzde 12’sinin  engelli olduğu belirtilmektedir. Bu rakam aileleriyle birlikte 20 milyona yakın kişinin engelli politikalarından doğrudan etkilendiğini gösteriyor. Konu bu kadar önemliyken  Başbakanlığa bağlı “Özürlüler İdaresi Başkanlığının” kaldırılması, engellilerin yaşlılarla birlikte bir Genel Müdürlük bünyesinde tek çatı altında toplanması , en yalın ifadeyle AKP’nin engellileri gözden çıkardığının resmidir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, hayatın tüm alanlarında engellerin kaldırılmasını, engellilere yönelik eğitim ve rehabilitasyon, meslek edindirme ve istihdam, bakım ve koruma hizmetlerinin sunulmasında ve yaygınlaştırılmasında devletin birinci derecede sorumlu olmasını temel ilke olarak benimsemekteyiz.

Bu çerçevede, 3 Aralık Dünya engelliler gününün geleceğe umutla bakan engellilerimizin günü olmasını temenni ediyor, türlü zorluklarla engelli çocuklarını hayata bağlamaya çalışan anne ve babaların ellerinden öpüyor, saygılar sunuyorum."

TSD’den Mesaj

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun’da 3 Araık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Koyun mesajında şunları belirtti:

“Sürekli değişen düzenlemelerle, uygulamalarla haklarımıza erişemez duruma getirildik. Çalışamayan ve bu nedenle engelli aylığı almak zorunda olan binlerce engelli yine zor durumda bırakılmıştır.

Engelli aylığı almak artık sırat köprüsünü geçmekten zor olmuştur. Yüzlerce engelli iki yılı aşkın süredir yaptığı başvuruya yanıt beklemektedir. Aylık bağlananların bir kısmının ise çeşitli bahanelerle aylıkları kesilmiş ve yapılan ödemeler yüksek faizle geri istenmiştir. Sürekli raporu olanlardan bile yeni rapor istenerek, mevzuata aykırı işlem yapılmaya başlanmıştır.

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Yasa ile tüm kamu alanlarının, binalarının ve toplu ulaşım araçlarının 7 yıl içinde engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi hüküm altına alınmıştır. Ancak hükümet, belediyeler bu görevini yerine getirmediği gibi geçtiğimiz yaz bir yasa değişikliğiyle 7 yıllık süreyi sonsuza kadar uzatmıştır.

Engelli yollar, kaldırımlar, binalar, araçlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde bir engelli arkadaşımız daha kaza kurbanı olmuş ve yaşamını yitirmiştir. Daha kaç arkadaşımız kaza kurbanı olmalı, kaç arkadaşımız yaşamını yitirmelidir.Engellilerin istihdamı hala çözümlenmemiştir. Yıllardır boş bekletilen memur kadrolarının doldurulması sözü verilmiştir. Bu sözün de gereği yapılmamıştır.Son olarak açılan sınavlarla 7 binin üzerinde engellinin boş kadrolara alınacağı ilan edilmiştir. Tartışmalara neden olan sınavın ardından sadece birkaç bin engelli memur kadrosuna alınmış, yine hüsran yaşanmıştır. Engellilerin sağlık sigortasından yararlanma koşulları gün geçtikçe azalmaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliklerle tedaviden ilaca, bizleri yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu tıbbi araç ve gereçlere varıncaya kadar her şeyin katkı payları artırılmıştır.

Süreğen hastalar başta olmak üzere engellilerin tedavilerini sürdürebilmeleri için gerekli tıbbi tahlillere dahi sınırlama getirilmiştir. Yeterli geliri olmadığı için sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenen bir engelliden hangi akla hizmetle katkı payı alınmaktadır? Engellilerin herkes kadar eşit koşullarda yaşamaya hakları yok mu? Anayasamız, yasalarımız, uluslararası sözleşmeler var diyor. Peki, o zaman hükümet, belediye, kurum ve kuruluşlar neden görevini yapmıyor?

Çok şey değil, sizden sadece sorumluluk duymanızı ve görevinizi yapmanızı istiyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir hayatı herkes kadar bizler de hak ediyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız