SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Engelliler Haftası Mesajları..

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:38:28
Engelliler Haftası Mesajları..
A- A+ PAYLAŞ
Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Cemal Akın, Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı. 
 
Milletvekili Akın mesajında şunları söyledi; 
 
"“Engelli vatandaşlarımız ülkemizin bir gerçeğidir. Bu gerçek yıllardır gün gibi aşikarken engelli vatandaşlarımız maalesef en fazla ihmal edilmiş kesimlerimizin başında gelmiştir. Yakın zamana kadar engelli vatandaşlarımızın sorunları ihmal edilmiş, görmezden gelinmiş, haklarının korunmasına dönük ciddi adımlar atılamamıştır. Bizler, 2002 yılından itibaren bu anlayışla görev ve sorumluluk yüklendik. Ülkemizin sosyal hizmet alanındaki eksikliklerini gidermek, engellilerimizin çağdaş ülkelerdeki gibi sosyal hizmet ve güvenceye kavuşmalarını sağlamak, sosyal devlet ilkesini en üst düzeyde işletebilmek için var gücümüzle çalıştık.
 
Engellilerin günlük yaşama katılabilmeleri, toplumla bütünleşebilmeleri, fırsat eşitliğine sahip olarak toplum için katma değer üretecek bir konuma gelebilmeleri için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa engellilik alanında yaşanan sorunlar için Özürlüler Kanununu çıkardık.
 
Başlattığımız farklı sosyal sorumluluk kampanyalarıyla, engelli kardeşlerimize dönük eğitim alt yapısının ve kalitesinin zenginleşmesinin artmasını sağladık. Engellilerimizin iş hayatında da etkin şekilde yer alması için özürlü istihdamını teşvik edici, hatta zorlayıcı düzenlemeler yaptık. Yalnız unutmamak gerekir ki, bu konudaki sorunlar, engellilerimiz kadar toplumun tümünü ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bu alandaki sorunların çözümü için devletimizin imkan ve kaynaklarının yanında, milletimizin tümünün el birliği, iş birliği ve katılımı da elzemdir. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm engelli vatandaşlarımızın engelliler haftasını kutluyor, aziz hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum.”
 
Milletvekili Ağbaba'nın Açıklaması
 
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise yaptığı açıklamada şunları söyledi; 
 
"Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında engelliler haftası olarak sözüm ona kutlamalar düzenlenmektedir. Ülkemizde dezavantajlı grup olarak değerlendirilen engellilerin 1 haftalık göstermelik etkinlikler ile sorunlarına sahip çıkıldığının masajları verilmesine rağmen her yıl artarak devam eden sıkıntılar gölgesinde bu yılda engelliler haftası çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor.
 
Ancak yetkililer kabul etmese de engellilerin sorunları yaşamın her alanında kendini göstermeye devam ediyor. Engelliler ile ilgili öne çıkan sorunlar şu şekilde sıralanabilir;
 
2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı kanunla yerel yönetimler ile kamu kurum ve kuruluşlarının engellilerin her olanaktan daha rahat faydalanabilmeleri için tedbirler alması için 7 yıllık süre verilmişti. Ancak sürenin bitimine 1,5 ay kalmasına rağmen engelliler için gerekli tedbirler alınmamıştır. Türkiye’de 8,5 Milyona yakın engelli olduğu belirtilmektedir. Aileleri ile birlikte yaklaşık 20 milyon insanı ilgilendiren bir konuda hükümetin duyarsız kalması kabul edilir bir durum değildir.
 
Devletin kampanyalar düzenleyerek çocukları okullara yönlendirmesi, okur yazar oranını artırma çabaları sadece “engelsiz” öğrenciler için geçerli oluyor. Engelli çocukların yaklaşık ancak % 2 si okula gidebilmektedir.
 
Yasal zorunluluğu olmasına rağmen hem özel sektör hem de kamu kurumları engelli bireyleri çalıştırmamak için çeşitli yöntemler uygulamaktadır. Bu durum engellilerin iş yaşantısına katılımını ve sosyalleşmesi engellemektedir.
 
Türkiye , 2007’de Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni imzalayarak sözleşme maddelerini uygulamaya söz vermiştir. Sözleşme ile engellilerin hayatlarının kolaylaştırılması hedeflenmektedir. Ancak uygulamada sözleşme maddeleri ile ilgili somut adımlar atmamaktadır.
 
Bu sorun ve eksiklikleri zaman zaman meclis gündemine taşımayı en temel görevlerimden biri olarak gördüm. Mecliste birlikte çalıştığım danışman arkadaşlarımdan biri görme engelli. Onun da katkılarıyla bugüne kadar engellilerin sorunlarını ele alan 4 soru önergesini TBMM Başkanlığına sundum.
 
5378 sayılı kanunun engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaktaki eksiklikleri nedeniyle revize edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ilgili kanunun uygulanıp uygulanmadığının bağımsız bir kurul tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda tüm engellilerin engelliler haftasını kutluyor, saygılarımı sunuyorum."
 
Başkan Çakır'ın Mesajı
 
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Engelliler Haftası dolayısı ile mesaj yayınladı.
 
Malaya Belediyesi'nin hizmetlerinde engelli vatandaşları her zaman düşündüğünü söyleyen Çakır şunları söyledi; 
 
"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli vatandaşlarımız toplumun önemli bir kesimini oluşturmaktadır. Bundan dolayı engellilik sadece engelli vatandaşımız veya ailesini değil, herkesi ilgilendiren önemli bir konudur. Engelli vatandaşlarımıza acıyarak, yardım etme duygusu ile değil, onları toplumun bir parçası olarak görüp, hayata katılımlarını sağlamak hepimizin ortak görevidir.
 
Bu düşünceden hareketle, daha çağdaş ve yaşanabilir bir Malatya için yoğun çalışmalar gerçekleştiren Malatya Belediyesi, yatırım, hizmet ve projelerinde engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı bir anlayış ile hareket etmektedir.
 
Alınan otobüslerin engellilere uyumlu olması, 2 adet minibüsün özel olarak dizayn edilerek engelli vatandaşlarımıza tahsis edilmesi, kaldırım rampalarının standartlara uygun bir şekilde yapılması, Engelliler Merkezi’nde verilen hizmetler, bu uygulamalarımızın açık birer örneğidir. Özetle Belediyemiz, engelsiz bir Malatya için çalışmaktadır.
 
Eğitimden sağlığa, kültür ve sanattan, spor ve kent yaşamına, ulaşımdan sosyal yaşama kadar, hayatın her alanına engelli vatandaşlarımızın da katılımını tam ve eşit olarak sağladığımız zaman, hak ve eşitliği de sağlamış oluruz.
 
Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftası’nı kutlar, aileleriyle birlikte, sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam geçirmelerini diliyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız