SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Engelliler Soruşturma Altında''

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, birçok engelli vatandaş için soruşturma açıldığını, engellilik maaşının yüksek faizlerle geri istendiğini, bu uygulamanın binlerce engelliyi "kurban" haline getirdiğini savundu.

Koyun, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

"Hiçbir geliri olmadığı için ilgili yasalar çerçevesinde devletten “engellilik maaşı” alan binlerce engelli vatandaşımız uygulamaların kurbanı haline geldi.

Mevcut yasaya göre bu maaşı alan vatandaşlarımızın bir başka yerden gelirinin olmaması gerekmektedir. Ancak uygulamada meydana gelen kimi durumlar, engelli yurttaşlarımızı oldukça zor durumda bırakmaktadır.

Bazı kurum ve kuruluşlar engelli istihdamına ilişkin yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için engellilerin sigorta bildirimlerini yapmakta, ancak ücretlerini ödememektedir. Yine aynı şekilde kimi zaman da engelli yurttaşlarımız aileleri tarafından tarım arazileri veya başka türlü gayri menkullerin sahibi olarak gösterilmekte ama bunun üzerinden bir gelir elde etmemektedir. Bu ve benzeri durumda olan engelli yurttaşlarımız sanki iki ayrı gelir elde ediyormuş gibi bir işleme tabi tutulmakta ve cezalandırılmaktadır.

Şimdi birçok engelli yurttaşımız için soruşturma açılmakta, aldıkları “engellilik maaşı” oldukça yüksek faizlerle birlikte kendilerinden geri istenmektedir. Gerçekte aldığı “engellilik maaşı”ndan başka bir geliri olmayan bu durumdaki engelli yurttaşlarımızın kendilerine biçilen cezayı ödemeye güçleri ve olanakları da bulunmamaktadır. Bu nedenle de ellerindeki varlıklarına da haciz konulması süreci başlatılmaktadır.

Bugün için bu durumda olan engelli yurttaşlarımızın sayısının 32 bini aştığı bildirilmektedir. Ülkemiz kredi kartı mağdurlarından sonra “engellilik maaşı” mağdurlarını da yaşamaya başlamıştır. Bu durum mutlaka en kısa süre içinde bir çözüme kavuşturulmalıdır. Binlerce yoksul ve bu maaşa gereksinim duyan engelli yurttaşımızın duyulmayan çığlığına yanıt verilmelidir.

Kalıcı bir çözüm üretilmeden atılacak ilk adım;
1-Uygulamaya konulan haciz işlemlerinin durdurulması,
2-Talep edilen faizlerin silinmesi ve mümkünse maaşların geri istenmesinden vazgeçilmesi olacaktır.

Başta Başbakanlık Özürlüler İdaresi olmak üzere ilgili tüm yetkili kurum ve kuruluşları ve Hükümeti bu konuya duyarlı olmaya, ortaya çıkan acı tablonun önüne geçilmesine katkı vermeye davet ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız