SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Engelliler Yürüdü

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da Dünya Engelliler Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Görme özürlü vatandaşlar da, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir yürüyüş yaptı.

ANIT ÖNÜNDE TÖREN..
Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Malatya Atatürk Anıtı'nda bir tören düzenlendi.

Tören'e Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, Malatya Gençlik Merkezi Müdürü Rahmi Durmuş ve Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun'un yanı sıra engelli vatandaşlar katıldı.

Anıta, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi'nin çelenk sunumunun ardından Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Konan, "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu olarak, temel politikamız; bakım sorumluluğunu üstlendiğimiz tüm engellilerimizin başkalarına gereksinim duymadan yaşamlarını sürdüren, üreten ve toplumsal yaşama katkıda bulunan bireyler olmalarıdır. Kurumumuz tarafından yaklaşık 3 bin engelli vatandaşımıza ikametgahında ya da bakım merkezinde bakım hizmeti vermekteyiz. Ülkemizin değerli ve özel bireylerimiz olan engellilerimizin mutluluğu ile yaşamlarımızın güzelleşeceğine yürekten inanıyorum" dedi.

YÜRÜYÜŞ..
Malatya Belediyesi önünde başlayan yürüyüş, Soykan Parkı'nda sona erdi. Yürüyüş esnasında yoğun bir güvenlik önlemi alan Malatya Emniyet Müdürlüğü ekipleri herhangi bir kaza yaşanmaması için büyük özen gösterdi.

Soykan Parkı'nda sona eren yürüyüş sonrası bir açıklamada bulunan Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Malatya Şube Başkan Yardımcısı Fatih Yetiş, "Bütün dünya ve ülkemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü türlü etkinliklerle kutlanmaktadır. Engellilerin gerek istihdam alanında, gerek toplumsal hayatın içerisinde ve ekonomik anlamda birer birey olup, kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için her şeyden önce bütün engelli kardeşlerimizin ve engelli ailelerin gerekli duyarlılığı göstermeleri, mülki amirlerimizin de bu duyarlılığa aynı ölçüde duyarlılık göstermeleri gerekmektedir" dedi.

VALİYİ ZİYARET..
Bu arada Malatya Valisi Ulvi Saran, engellilerle ilgili klasik sözler söylenmesi yerine icraat yapılması gerektiğini bildirdi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan ile engelli dernekleri temsilcileri Valisi Ulvi Saran'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Vali Ulvi Saran, engellilerle ilgili klasik sözler söylenmesi yerine icraat yapılması gerektiğini ifade ederek, engellilerle ilgili gün geçtikçe önemli çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Engelli Dostu İşyeri ile Engelli Dostu adayı İşyeri şeklinde kampanya başlatacaklarını söyleyen Vali Saran, "Engelli Dostu İşyeri ile Engelli Dostu adayı İşyerlerine tabela veya çıkartma asılacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun ise, engellilere yönelik olarak olumlu çalışmalar yapıldığını, kaldırım yapılırken rampa yapıldığını, belediye otobüslerinin engellilere göre alındığını belirtip, "Eksiğimiz yok mu, elbet var. Ancak onların da zamanla düzeleceğine inanıyoruz" dedi.

MESAJLAR..
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Engelliler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla Uluslararası Dünya Engelliler Günü olarak belirlenen 3 Aralık, ülkemizde de engelli kardeşlerimizin sorunlarıyla ilgili kamuoyunda bir farkındalık yaratmak adına bu isimle anılmaktadır. Bu farkındalık, şüphesiz ki sosyal devlet olarak politika üretmenin de öncelikli koşulu olan bir hassasiyetin varlığını zorunlu kılmaktadır.
Sosyal politika üretmenin önemi, her şeyden önce, “sosyal politikalardan yararlanmanın bir vatandaşlık hakkı oluşu”ndan ileri gelir. Hükümetimiz bu bilinçle yardım eksenli değil; hak eksenli bir politika anlayışı çerçevesinde engellilerimiz için, ciddi adımlar atmıştır. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa bizim hükümetimiz döneminde özürlülük alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler getiren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu çıkarılmıştır. Özürlüler Yasası özürlü vatandaşlarımız için de tam anlamıyla bir hayat olmuş, milyonlarca vatandaşımız yasanın somut getirilerinden bizzat faydalanır hale gelmiştir. Özürlülerin, eğitiminden ulaşımına, sosyal hayatta karşılaştıkları alt yapı sıkıntılarından, devlet bürokrasisinde karşılaştıkları problemlere kadar her alanda devrim niteliğinde çözümler ve yenilikler getiren Özürlüler Yasası, özürlülerimiz için adeta Yaşam Sigortası olmuştur. AK Parti iktidarında yaklaşık 6 katrilyon, engellilerimizin istihdamı, sağlık ve bakımları için bütçemizden ayrılmışıtr.
Bizler, herkesin eşit şartlarda ve yüksek standartlarda hayat imkanlarına ulaşma hakkını amentümüz bilerek ve eksiklerimizin de farkında olarak engelli vatandaşlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz. Hiçbir bedensel veya zihinsel özür, engelli vatandaşların, tüm diğer vatandaşlar kadar, günlük yaşamın tüm olanaklarından gerektiği ölçüde yararlanabilme ve yeteneklerini geliştirme haklarının önünde duramaz. Bunun, bir politika olmaktan önce bir insanlık görevi olduğu gerçeğinin tüm engelleri yıkacağına dair duyduğumuz inanç tamdır. Bu vesileyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkı sağlayan bir gün olması temennisiyle, tüm engelli yurttaşlarımıza sağlıklı, mutlu ve güven dolu bir hayat diliyorum."
dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Hükümetimiz 'Hiç kimseye bedensel ve zihinsel engelleri nedeniyle ayrımcılık yapılamaz' ilkesi gereğince fırsat eşitliğinin sağlanması yönünde önemli adımlar atmıştır. Engelliler Kanunu ve yapılan son Anayasa Değişikliği ile birlikte engelli vatandaşlarımıza hak ettiği değeri ve desteği vermiş, böylece engelli bireylerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının önünü açmıştır" diyen AKP il başkanı Mustafa Şahin, açıklamasını özetle şöyle tamamladı:

"Güçlü ve dinamik bir yapıya sahip hükümetimiz, engellilerin eğitim, istihdam, sağlık hizmetleri, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunlarının çözümünde gücünü her daim hissettirerek, duyarlılık ve farkındalık yaratma yolunda ilerlemeye devam edecektir.

Şu unutulmamalıdır ki, engellilik; hiç kimsenin kendi tercihi olmadığı gibi, herkes de potansiyel bir engelli adayıdır. Herkesin bunun bilincinde olması gerekir. Engellilerin herkesle eşit haklara sahip olması, karşılaşabileceği engellerin ortadan kaldırılması; çağdaş ve medeni bir toplum olmanın gereği olduğu gibi, kurumsal ve bireysel görevimizdir."

Bünyesinde Özürlüler Koordinasyon Merkezi kuran ilk partinin Saadet Partisi olduğunu hatırlatan il başkanı Mehmet Asiltürk de; "Saadet Partisi engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözme konusunda hassasiyet ve samimiyetini ispat etmiş bir partidir. Parti bünyesindeki Özürlüler Koordinasyon Merkezi Türkiye genelinde yaygınlaştırılacaktır. Yine engellilere yönelik en kapsamlı düzenlemeler Milli Görüş iktidarları döneminde gerçekleştirilmiştir. Örneğin Başbakanlığa bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığı ilk kez 54. Hükümet döneminde kurulmuş ve aynı dönemde engelli vatandaşların kamuda ve özel sektörde istihdamı yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarılmıştır. Saadet Partisi olarak engelli vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşaması için gösterdiğimiz çaba bundan önce olduğu gibi bundan sonra da artarak devam edecektir" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız