SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Engellileri Ön Planda Tuttuk"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:36:51
A- A+ PAYLAŞ

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, belediye hizmet ve uygulamalarında engellileri ön planda tuttuklarını bildirdi. AKP Milletvekili Öznur Çalık ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Engelliler Günü mesajları yayınladılar.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık

Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“Toplumsal hayatta her bireyin eşit haklardan ve eşit fırsatlardan yararlanması en doğal haktır.

Engelli vatandaşlarımızın da kendi kendine yetmeleri ve her birey gibi tüm imkanlardan yararlanmaları olması gereken bir husustur.

BM tarafından uluslararası gün kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık oluşturmak açısından önemli bir anlam taşımaktadır.

Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak AK Parti Hükümetleri her daim engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine önem ve öncelik vermiştir.

Hükümetlerimiz döneminde, engelli vatandaşlarımıza samimiyetle yaklaşılmış, sorunlarına çözüm üretmeye, onları toplumla kaynaştırmaya, iş gücüne katılmaya, sosyal, ekonomik özgürlüklerini artırmaya yönelik özverili çalışmalar yapılmıştır.

AK Parti döneminde yapılan çalışmalara baktığımızda;  2005 yılında ülkemizin ilk Engelliler Kanunu çıkarılmış, engelli vatandaşlarımızın işgücüne katılımını artırmaya yönelik yasal düzenlemeler yapılmış; kamuda iş imkânı sağlanan engelli memur sayısı 2002 yılında 5.777 iken, 2015 yılında bu rakam yaklaşık  40 bini aşmıştır.   2002 yılında 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli maaşı alan vatandaşlarımızın sayısı 262.378 iken bu rakam 2014 yılı sonunda 600.000'e ulaşmıştır.

Engelli ve yaşlı maaşı olarak ödenen tutar 2002 yılına oranla 10 kattan fazla oranında artmıştır.

2010 yılında anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikle ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK anayasal düzeyde güvence altına alınmıştır.

İlk defa bakıma muhtaç bütün engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin devletçe ödenmesi sağlanmıştır.

Tüm bu çalışmaların yanı sıra yeni 64. Hükümet programımızla engellilerimiz için yaşanabilirliği artırmayı hedefleyen mekansal planlama ve kentsel tasarım uygulamalarını daha da artıracağız. Engelli bakımı, eğitimi ve istihdamına dönük olarak desteklerimizi sağlamaya devam edeceğiz.

İnanıyorum ki, bu çalışmaları yaparken sivil toplum kuruluşlarımızla el ele vererek, engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak çok daha büyük adımlar atılacak, sunulan destekleri artarak devam ettireceğiz.

Günümüz toplumunun en hassas konularından biri olan engelli vatandaşlarımızın sorunları ile ilgili toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olması dileğiyle, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, başta  engelli kardeşlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızı en kalbi hislerimle selamlıyorum.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla  Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yayınladığı mesajda şunları belirtti:

"Engellilik durumu, yalnızca engelli insanların karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla bütün toplumu yakından ilgilendiren bir konudur. Engelli vatandaşlarımızı engelsiz vatandaşlar gibi topluma kazandırmak, kimseye muhtaç olmadan kendi başlarına yaşayabilmelerini sağlamak başta biz idareciler olmak üzere tüm toplumun insanlık görevidir.

Engelli olmak bir tercih değildir. Engelli olmak bir noksanlık da değildir. Yaşayan her insan hayat süreci içerisinde engelli olabilir. Önemli olan hepimizin bir gün engelli olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak,  engelli kardeşlerimizin günlük yaşantılarında hayatlarını kolaylaştıracak tedbirleri almaktır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, engelli kardeşlerimizin diğer toplum bireyleri gibi engelsiz bir hayat yaşamaları için azami gayret sarf ediyoruz.  Bugüne kadar yaptığımız yatırım, hizmet ve uygulamalarda daima engelli kardeşlerimizi ön planda tuttuk. Aldığımız otobüslerin tamamını engellilere uyumlu otobüslerden tercih ettik. Yaptığımız yol ve kaldırım düzenleme çalışmalarında engelli kardeşlerimize uygun düzenlemeler gerçekleştirdik. Özellikle görme engelli vatandaşlarımız için kaldırımlarda izli yol çalışmaları, yaya geçişlerinin olduğu yerlerde sinyalizasyonlara sesli uyarı sistemleri yaptık. Evden dışarıya rahatlıkla çıkıp, topluma katılmaları için temin ettiğimiz akülü engelli araçları dağıttık. Onların çarşı pazarda seyahatleri sırasında yolda kalmamaları için akülü araç şarj istasyonları ile engelli lavaboları kurduk. Başta sağlık olmak üzere sosyal ve kültürel aktivitelerde yer almaları için özel olarak dizayn edilmiş minibüsleri hizmetlerine sunduk. Sanat Sokağı'nda yer alan sosyal aktivitelerin yürütüldüğü Sanat Galerisini engelli vatandaşlarımıza uygun bir şekilde yaptırdık. Yaya üst geçitlerine asansör ve yürüyen merdivenler kurduk. Belediyemiz ve iştiraklerinde yasal zorunluluğun üstünde engelli personel istihdam ettik. Yine Belediyemiz bünyesinde Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğünü kurduk. Engelliler Yaşam Merkezi Projesi ile ilgili çalışmalarımız ise devam ediyor. Bu ve bunun gibi yaptığımız daha birçok hizmet ve uygulamalarımız elbette ki yeterli değildir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da engelli kardeşlerimiz için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerde Dünya Engelliler Günü dolayısıyla tüm engelli kardeşlerimizin bu anlamlı günlerini kutlarken, aileleriyle birlikte kolay ve engelsiz bir yaşam dileyerek, saygılar sunuyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da yayınladığı mesajda şunları belirtti:

“3 Aralık Engelliler Günü, engelli vatandaşlarımız açısında önemli bir gün. Böyle bir günde onları hatırlamak, onlarla birlikte olmak, onları anlayabilmek bu günü daha da farklı kılmaktadır. Her sağlıklı bireyin, bir engelli adayı olduğu bilinci ile hareket etmek, engelli vatandaşlarımızın sorunlarına karşı duyarlılığın ilk adımı olacaktır. Engelli bireylerin günlük yaşamında karşılaştıkları sorunlar, bir toplumun engelli vatandaşlarına bakış açısını ortaya koymaktadır. Bir toplumun engelli vatandaşlarına sağladığı imkanlar ise, o toplumun gelişmişlik düzeyini göstermektedir. Bu nedenle, engelli vatandaşlarımızın toplum ile bütünleşmesi, sosyal hayata katılması ve üreten bireyler olması için ilk olarak işe zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmakla başlamak gerekmektedir. Toplumun engellilere bakış açısı ne kadar çağdaş ve kolaylaştırıcı olursa, o toplumda yaşayan engelli vatandaşlarımız da bir o kadar mutlu olurlar. Biz yerel yöneticiler olarak, engelli vatandaşlarımızın karşı karşıya bulundukları soruna bir sağlık sorunu gibi bakmaktan öte, onların günlük yaşamında karşılaştıkları sorunları sosyal boyutları ile inceleyip, kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri için fırsatlar ve hizmetler sunmalıyız. Engelli vatandaşlarımıza gösterilen duyarlılığın artması temennisiyle, engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Engelliler Günü’nü kutluyor, aileleri ile birlikte sağlıklı, huzurlu, sevgi dolu nice ömürler diliyorum.”

"ENGELSİZ DÜŞLER" ETKİNLİĞİ..

Bu arada Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğü tarafından 3 Aralık  Dünya Engelliler Günü dolayısıyla dolu dolu bir program hazırlandı. Program, 3 Aralık 2015 Perşembe Günü Saat 14.00’te gerçekleştirilecek.

Atatürk Evi yanı Battalgazi Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenecek etkinlikte, Engelli Korosu tarafından bir konser verilecek. Engellilerin çeşitli sanat kurslarında ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerin de görücüye çıkarak sergileneceği etkinlikte MABESEM tarafından ayrıca pandomim gösterisi sunulacak. 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili konuşmaların da yapılacağı etkinliğe tüm vatandaşlar davet edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız