SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Enteresan Bir İhale!

A- A+ PAYLAŞ
Malatya Katı Atık Bertaraf Tesisi için iptal edilen ilk ihaleden sonra düzenlenen 2. İhalede, tesisin yapımı için verilen sürenin 170 günden 365 güne çıkarıldığı öğrenildi. 
 
Malatya Belediyeler Birliği, merkeze bağlı belde belediyeleri ile merkeze yakın ilçe belediyelerinin de kullanacağı Katı Atık Bertaraf Tesisi için ilk olarak 2 Haziran 2011 tarihinde bir ihale düzenlendi. Ancak bu ihale daha sonra ihale dokümanlarında eksiklik bulunduğu gerekçesiyle iptal edildi. 
 
Tesis için 2. İhale 22 Ağustos 2011 tarihinde yapıldı. İhaleye 6 şirket katıldı. İhale değerlendirme sonucunda kazanan firmanın Maksomer İnşaat sanayi ve Ticaret A.Ş.  olduğu açıklandı.
 
Malatya Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ancak ihalesi Malatya Belediyesi personeli tarafından gerçekleştirilen her iki ihaleye ait ihale ilanları incelendiğinde, işin içeriği değişmediği halde ikinci ihalede işin yapım süresinin 170 günden 365 güne çıkarıldığı görülüyor. 
 
Bu durum, ihale şartnamesini hazırlayan Malatya Belediyesi personelinin teknik yeterliliğinin tesisin yapım süresini hesaplama ve öngörme yeterliliğinden uzak olduğu izlenimi yarattığı belirtiliyor. 
 
“BENZER İŞLER!..”
İhale ilanları arasındaki farklar, işin bitirileceği süreyle sınırlı değil. İptal edilen ihale ilanında, şirketlerin daha önce bitirdiği benzer işler için ‘Benzer İşler Tebliği’nin A – 6 Grubu’ olduğu duyuruldu. Ancak Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Listesi’ne göre A-6 Grubu’nda demiryolları, raylı sistemler, metro inşaatları ve füniküler raylı taşıma sistemleri yer alıyor. İkinci ihale ilanında, ilk ilanda yapılan bu büyük yanlış düzeltilerek A-16 Grubu, yani Endüstriyel Tesis İnşaatları benzer iş grubu olarak ilan edildi. 
 
Ayrıca, iptal edilen ihale ilanında, ihale dokümanlarının Malatya Belediyeler Birliği’nden 500 TL’ye satın alınması gerektiği belirtilirken, 2. İhalede ihale dokümanının satın alınacağı adres Malatya Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü olarak gösteriliyor ve dosyanın -200 TL indirimle- 300 TL’den satın alınabileceği duyuruluyor.
 
ÖZEL İLGİLİ!..
Katı atık tesisi ihalesini düzenleyen idare Malatya Belediyeler Birliği olmasında karşın, yetkisi ve görevi olmadığı halde Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt’un (fotoğrafta soldan 2.)ihaleye katılmış olması da kafa karıştıran bir konu olarak gündeme geldi. Alican Bozkurt bu konudaki sorularımıza ilk olarak ‘Ben ihaleye katılmadım. Çünkü ihale belediyemizin değil, Malatya Belediyeler Birliği’nin. Benim o ihalede görevim yoktu zaten’ şeklinde açıklama yaparken, daha sonra Malatya Belediyesi resmi internet sitesinde yer alan ihaleye ilişkin fotoğrafta kendisinin de görüldüğü hatırlatılınca, ‘Olabilir, katılmış olabilirim. Ama ilk anda hatırlayamadım. Fakat ben orada izleyici olarak bulundum’ diye konuştu. Ancak, fotoğrafta Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt’un izleyici konumunda değil, ihaleyi yürüten pozisyonunda olduğu, ihale komisyonu başkanı Ahmet Turan Özbey’in yanında oturduğu açıkça görülüyor.
 
KİM DOĞRUYU SÖYLÜYOR?
Bu arada Malatya Belediyesi’nin internet sitesinde ihaleye ilişkin yayınlanan haberde ihaleyi kazanan Maksomer İnşaat A.Ş.’nin 8 milyon 84 bin TL teklif verdiği belirtilirken, Maksomer İnşaat A.Ş. ise şirketin internet sitesinde ihale bedelinin 8.874 bin TL olduğunu duyurdu. Malatya Belediyesi ile ihaleyi kazanan Maksomer A.Ş.’nin açıkladığı iki rakam arasındaki fark ise 790 bin TL.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız