SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Enteresan Bir İhale!..

A- A+ PAYLAŞ

Çöşnük mevkiinde inşa edileceği belirtilen 32 derslikli okul inşaatı için Milli Emlak Müdürlüğü’nce yapılan ihale ilanı, bugüne kadar pek görülmeyen “takas” koşulları nedeniyle ilginç bulundu. İhale ilanına göre, 5 milyon 263 bin lira maliyet hesaplanan okulun yapımı, aynı bölgedeki 4 bin 372 metrekare arsanın yanı sıra Yakınca beldesi sınırlarında 51 bin 548 metrekare arsa karşılığı olacak. Okul yapımı karşılığı verilecek olan iki arsanın toplam değerinin 6 milyon 163 bin lira olduğu belirtilen ihale ilanında, okul inşaatına talip olanlardan okulun maliyet fiyatı ile takas edilecek arsaların değeri arasındaki fark olan paranın da isteneceği belirtiliyor. Söz konusu ihalede belirtilen okulun yapılacağı alan, Çöşnük'te Fahri Kayahan Bulvarı girişinde, halen kaba inşaatı bitmiş ve bu inşaatına da "çürük" raporu verilmiş olan İmam Hatip Lisesi'nin bulunduğu yer ile çevresi.

KAFA KARIŞTIRDI..
Malatya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yayınlanan, Çöşnük mevkiinde olmasına rağmen tapu kayıtlarına göre Saray Mahallesi olan bölgede 32 derslikli ve 5. 263.555.00 TL maliyet bedelli arsa karşılığı inşaat ihalesi ilanı, gerek ihalenin yöntemi, gerek yapım karşılığı verilecek arsaların ekonomik getirisinin yüksek yerlerden olması ve yüzölçümü, gerekse de okul binasının yapılacağı arsanın konumu açısından kafaları karıştırdı. İhale ilanına bakıldığında, yapılacak okulun milli eğitime bağışlanıp bağışlanmayacağı da muallâkta kalıyor.

TAKAS YÖNTEMİ!..
İhalenin yöntemi ve ilanı konusunda İl Mili Eğitim Müdürlüğü yetkilileri “İhalenin yapılması, yöntemi ve ilanı ile doğrudan bir ilgimiz yok, sadece ihale edileceğinden bilgimiz vardı” derken, Tapu- Kadastro yetkilileri ise “Bu yöntem yap-şatçıların başvurduğu kat karşılığı yöntemini çağrıştırıyor” görüşünde birleşti. Teknik teknik uzmanlar ile müteahhitler ise “Hem yapım (imalat) hem de satım ihalesi bir arada. Belki yasal olabilir ama doğrusu önce arsa satışa çıkarılır sonra da okul binası yapımı için ihaleye çıkılır, yani özetleyecek olursak kafa karıştıran bir yöntem. Devletin bu yöntemi benimsemesi çok manidar” şeklinde konuştular.

AYRICA KONUT ALANINDA 51.5 DÖNÜM ARSA..
Okul binası yapımı karşılığı olarak verilecek 55 dönümden fazla olan arsaların ekonomik getirisi yüksek olan bölgelerde olması dikkat çekerken arsalardan birinin okul alanının hemen yanında bulunan 4.372.00m2 (4.37. dönüm) yüzölçümlü ve okul alanı olarak belirlenen Saray Mahallesi 4166 ada 6 no’lu Parsel ile Galericiler sitesi civarında bulunan ve 51.548 m2 (51.5 dönüm) yüzölçümlü ve konut alanına tahsisli Yakınca Beldesi Merkez Mahallesi 394 ada 1 No’lu parsellerin, okul yapımı karşılığında verilecek olması da teknik uzmanlar ve ilgililer tarafından eleştirilere konu oldu.

Konu ile ilgili olarak konuşan teknik uzmanlar ve yetkililer; “İnşaat yapımı karşılığı verilecek olan arsaların getirisi çok yüksek. Örneğin Yakınca Beldesinde ki 51 dönümlük arsa. Yüzde 30 yapılaşma ve kat yüksekliği 5 olursa en az 75 daire sığar. Yüzer bin liradan 7.5 milyon eder. Ki o bölgelerde yükseklik serbest. Çöşnük’te ki gayrimenkuller de değerli.4 dönüme de rahat bir özel okul yapılabilir. Bu kadar arsanın neden verildiğini anlamıyoruz” değerlendirmesinde bulundular.

O İHALENİN İLANI..
Kafa karıştıran ve yerel gazetelerde yayınlanan ihalenin ilan metni şöyle:

”Malatya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’nden Arsa Karşılığı İnşaat İhalesi
Dosya no: 44010106583

İNŞAAT KARŞILIĞI VERİLECEK TAŞINMAZLAR
-İli: Malatya, İlçesi Merkez, Mah/Köy: Saray, Cins:Arsa, Ada: 4166, Parsel: 6 Yüzölçümü: 4.372.00 m2 İmar Durumu: Okul Alanı, Taşınmazların Rayiç Değeri: 6.163.316.00 TL Geçici Teminat: 924.500.00, İhalenin Tarih/ saati: 28.09.2010 Saat:14
-İli: Malatya, İlçesi: Yeşilyurt, Mah/Köy: Yakınca Merkez, Cinsi:Arsa, Ada: 394, Parsel:1 Yüzölçümü: 51.548.000 m2, İmar Durumu: Konut alanı

ARSA KARŞILIĞI İNŞAATIN YAPILACAĞI TAŞINMAZ
İli: Malatya, İlçesi Merkez, Mah/köy: Saray Mah.: Cinsi:Arsa, Ada: 4166, Parsel:7, Yüzölçümü: 6.354.00 m2, İmar Durumu: Okul Alanı, Maliyet Bedeli (KDV hariç): 5.263.555.50 TL

AÇIKLAMA:
(1) Malatya ili, Merkez ilçesi Saray Mahallesinde bulunan mülkiyeti hazineye ait olup Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli 4166 ada, 7 parsel no.lu ve 6.354.00 m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerine Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan projeye göre yapılması gereken 5.263.555.50 TL (KDV hariç) yaklaşık maliyet bedelli 32 derslikli okul binası yapılmasına karşılık, Merkez ilçesi Saray Mahallesinde bulunan Hazineye ait 4166 ada, 6 parsel no.lu ve 4.372.00 m2 yüzölçümlü taşınmaz ile Yeşilyurt ilçesi Yakınca Merkez Mahallesinde bulunan 394 ada 1 parsel no.lu ve 51.548.00 m2 yüzölçümlü taşınmazın toplam 6.163.316.00 TL tahmini bedelli taşınmazların, üzerindeki muhtesatla birlikte yükleniciye verilmek ve aradaki fark olan 899.761.00 TL’den aşağı olmamak üzere nakit teklif alınması şartıyla 2886 sayılı Kanunun 36. Maddesi uyarınca Kapalı Teklif usulü ihalesi 28.09.2010 günü ve saat 14.00 te yapılacaktır.

(2) Geçici teminat bedeli 924.500.00 TL (Dokuzyüzyirmidörtbinbeşyüz liradır)
1- a) Bu iş için yatırılan geçici teminat bedeline ilişkin teminat makbuzu veya banka teminat mektubu, geçici teminat mektubunun şekil ve içeriğinin 2886 Sayılı Kanunun 27. maddesi ve bu kanun uyarınca yayınlanmış Devlet İhale Genelgelerinde belirtilen şartları (süresiz ve limit içi olarak düzenlenecek, işin özelliği belirtilecek, banka teyit yazısı ile birlikte getirilecektir) taşıması gerekmektedir.
b) Gerçek kişilerin tasdikli(TC Kimlik numarasını içeren) Nüfus Hüviyet Sureti ve aslı ibraz edilmek kaydıyla nüfus cüzdanı fotokopisi, İkametgah Belgesini,
Özel hukuk tüzel kişilerin, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri mesleki kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekaletnameyi,
Kamu tüzel kişiliklerin ise, tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi, ortak katılım halinde ortak girişim beyannamesi ile birlikte, teklif mektuplarını içeren, 2886 sayılı kanunun 37. maddesine göre hazırlanmış teklif zarflarını ihale saatine kadar Yeni Hamam Mahallesi Defterdarlık Hizmet Binası, Milli Emlak Müdürlüğü Kat:9 adresinde toplanacak olan İhale Komisyonu Başkanlığına başvurarak belgelerini teslim etmeleri gerekmektedir.
2- Taşınmaz mallara ait arsa karşılığı inşaat ihalesine ilişkin satış şartnamesi idaremizden 2.000.00 TL karşılığı alınabilir
3- İhale bedeli (KDV dahil) ile yaptırılacak inşaatın maliyet bedeline karşılık yükleniciye devredilecek hazine taşınmazlarının bedeli arasında meydana gelecek fark peşin olarak hazineye yatırılacaktır.
4- Satışı yapılan taşınmaz malların devir işlemleri sırasında düzenlenecek belgelere ait her türlü vergi, resim ve harç yükleniciye aittir.
5- İhaleye katılacaklar nakit olarak yatırmak istedikleri geçici teminat makbuzlarını Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ve Malmüdürlükleri veznelerine başvurmak suretiyle temin edebilirler
6- 2863 sayılı Kanuna göre düzenlenmiş sertifika ödeme aracı olarak kabul edilmeyecektir
7- Postadaki vaki gecikmeler kabul edilmeyecektir. Komisyon ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız