SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Er-Erbaşa Asgari Ücret Verilsin'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:14:41
'Er-Erbaşa Asgari Ücret Verilsin'
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, askerlik hizmetini yerine getiren er ve erbaşlara asgari ücret düzeyinde harçlık verilmesi için hazırladıkları kanun teklifini TBMM'ye sundu.

Teklifin gerekçesinde bedelli askerlik uygulaması için belirlenen tutarların çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği meblağlar olduğu, bunun neticesinde maddi imkanı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının ise askere alındığı eşitsiz bir sistemin ortaya çıktığı ifade edildi. Gerekçede bu eşitsiz uygulamaya ek olarak 12 ay boyunca çalışma yaşamından uzak kalan gençlerin karşı karşıya kaldığı maddi külfet de vurgulanarak bu durumun askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yarattığı belirtildi.  

Halen askerlik hizmetini yerine getiren er ve erbaşlara sembolik düzeyde verilen harçlıkların, eğer teklif yasalaşırsa asgari ücret düzeyine çıkarılacağı belirtiliyor.

Ağbaba ve Özel'in önergesi şöyle:

"GENEL GEREKÇE

Belirli zaman aralıkları ile gündeme getirilen “Bedelli Askerlik Uygulaması”, Anayasa ve kanunlar çerçevesinde zorunlu olan askerlik hizmetini para karşılığı yapabilme imkânı tanımaktadır. Bu noktada, gelire orantılı bir şekilde kademelendirilmeyen tutarlar sebebiyle “Bedelli Askerlik Uygulaması” hakkaniyetten uzak bir sistem yaratmaktadır. Zira, belirlenen tutarlar çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği tutarlar olmaktadır. Askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yaratan bu uygulama ile maddi imkânı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının ise zorla askere alındığı eşitsiz bir sistem ortaya çıkmaktadır.

Hakkaniyetten uzak bir askere alım süreci yaratan bu uygulamaya ek olarak askerlik hizmeti süresince er ve erbaşların 12 ay süreyle çalışma hayatından alıkonulması yoksul halk kesimlerine ek maddi külfete neden olmaktadır. Yoksul gençler hem bedelli askerlik uygulamasından faydalanamamakta hem de hiçbir gelir getirmeyen şekilde askerlik hizmetini ifa etmektedirler.

Bu noktada, askerlik hizmetinin ifa edildiği zaman zarfında er ve erbaşlara ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan, yapılacak bir düzenleme ile er ve erbaşlara ödenecek harçlıklar yeniden belirlenmelidir. Çalışma hayatından 1 yıl süre ile uzaklaşan er ve erbaşların kamu hizmeti yürütüyor olmalarından hareketle, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Göstergelerde yapılan değişiklik ile Er ve Erbaşlara ödenecek olan harçlıklar net asgari ücret seviyesine yükseltilecektir.

MADDE 2- Yürürlük Maddesidir.

MADDE 3- Yürütme Maddesidir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız